Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Το συνειδητά (προφανώς) απροσδιόριστο περιεχόμενο της προσδοκίας για «αποσυμφόρηση» της Λέσβου σε συνδυασμό με τα κακά προηγούμενα της κυβέρνησης να σχεδιάζει εν κρυπτώ παρεμβάσεις για τη διαχείριση του προσφυγικού (βλέπε Λεμονού), προκαλούν σχεδόν καθημερινά νέους «πονοκεφάλους» στην τοπική κοινωνία του νησιού, αλλά και στους φορείς του.
Προχθές με αφορμή την παρέμβαση του σωματείου «Λεσβιακή Ενότητα και Δράση» και την επιστολή διαμαρτυρίας της προς τους εμπλεκόμενους υπουργούς της κυβέρνησης και τους τοπικούς εκπροσώπους, βγήκε στην επιφάνεια μία πτυχή του σχεδιασμού (;) αποσυμφόρησης των χοτ-σποτς σε όλη την Ελλάδα, που επεξεργάζεται, όπως φαίνεται, το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.
Το «Ε» λοιπόν σήμερα, επικοινώνησε με τον ιδιοκτήτη του φερόμενου ως «μεσάζοντα» ταξιδιωτικού πρακτορείου ανάμεσα σε Ύπατη Αρμοστεία και ξενοδόχους, Γιάννη Ξυλούρη, για να αποκτήσει μια σαφέστερη εικόνα του όλου σχεδιασμού. Με τον ίδιο να υπογραμμίζει πως το πλάνο αυτό που γίνεται με την οικονομική κάλυψη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, αφορά ξενοδοχεία εκτός της Λέσβου, σε περιοχές όπως η Κρήτη και η Πάτρα.
Βέβαια η πρόσκληση ενδιαφέροντος προς τους ξενοδόχους, ενδεχομένως να απασχολήσει και κάποιους επαγγελματίες εντός του νησιού, αλλά πριν κινδυνολογήσει κανείς για το… άσχημο δεδικασμένο που μπορεί πολλοί να θεωρούν ότι θα προκαλέσει ενδεχομένως μία τέτοια εξέλιξη, καλό είναι να έχουμε υπόψη μας, πως το βασικό για να επιτευχθεί η αποσυμφόρηση, είναι η βελτιστοποίηση των διαδικασιών ασύλου.
Προκάλεσε αναταραχή
Η καταγγελία του σωματείου «Λεσβιακή Ενότητα και Δράση» για την πρόσκληση ενδιαφέροντος προς ξενοδόχους, για τη δημιουργία αποκλειστικών συνεργασιών με ξενοδοχεία τα οποία θα επιθυμούσαν να φιλοξενήσουν αποκλειστικά πρόσφυγες και μετανάστες, με την οικονομική κάλυψη της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες, προκάλεσε μία ακόμη… αναταραχή.
Και παρά το ότι το σωματείο στην σχετική του επιστολή - ανακοίνωση κατακεραυνώνει κυρίως το γεγονός πως με μία άκρως δελεαστική πρόταση συνεργασίας, γίνεται προσπάθεια να καμφθούν οι ενδεχόμενες αντιδράσεις και οι προβληματισμοί για το μέλλον του νησιού, που σηκώνει στις πλάτες του μεγάλο φορτίο του προσφυγικού και ζητά αποσυμφόρηση, ο μείζων προβληματισμός εντοπίζεται ξανά στο εξής: στο ότι οι όποιοι σχεδιασμοί για το προσφυγικό, εξακολουθούν να βρίσκονται μέσα στο κεφάλι των ιθυνόντων της κυβέρνησης, χωρίς να ενημερώνονται οι τοπικοί φορείς και η κοινωνία.
Και μάλιστα λίγες ημέρες μετά την συνάντηση των κυβερνώντων με τους τοπικούς μας φορείς στο Μέγαρο Μαξίμου.
Υπάρχει ζήτηση σε Κρήτη και Πάτρα
Τι είναι πραγματικά όμως, αυτή η πρόσκληση ενδιαφέροντος που αναμένεται να εκδοθεί εντός των επομένων ημερών; Το «Ε» επικοινώνησε με τον ιδιοκτήτη του τουριστικού πρακτορείου που φέρεται να συνδράμει ως μεσάζοντας μεταξύ της Ύπατης Αρμοστείας και των ξενοδόχων, για να πάρει κάποιες διευκρινιστικές πληροφορίες.
Ο ίδιος, χωρίς να επιθυμεί να κάνει κάποια δήλωση, εξήγησε πάντως στο «Ε» πως ατυχώς ενεπλάκη η επιχείρησή του στην όλη ιστορία και κυρίως ως εκείνη που «κυκλοφορεί την πρόσκληση ενδιαφέροντος». Προσθέτοντας ότι δεν είναι μυστικό πως υπάρχουν πολλοί ξενοδόχοι σε όλη την Ελλάδα, με χαρακτηριστικές περιπτώσεις εκείνες της Κρήτης και της Πάτρας, που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να φιλοξενήσουν μεγάλο αριθμό προσφύγων και μεταναστών στα ξενοδοχεία τους, κατά τη χειμερινή σεζόν, που η κίνηση είναι έτσι κι αλλιώς από υποτονική έως εξαιρετικά χαμηλή.
Τι είπε ο Μουζάλας
Ανεξάρτητα όμως του τι λέει ο ίδιος ο τουριστικός πράκτορας που εμπλέκεται έμμεσα ή άμεσα σε αυτόν τον σχεδιασμό, έχει σημασία να σταθούμε σε προηγούμενες τοποθετήσεις του αρμόδιου υπουργού Γιάννη Μουζάλα, για τη φιλοξενία προσφύγων. Όπου είχε ορίσει ως προοπτική αποσυμφόρησης των χοτ σποτς σε όλη την Ελλάδα, τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών σε νέες μικρότερες δομές και σε ξενοδοχεία. Εκείνο όμως που δεν είπε ξεκάθαρα ο υπουργός και κατ’ επέκταση η κυβέρνηση -ούτε στο Μαξίμου την Παρασκευή-, είναι εκείνο που αφορά ειδικά την προοπτική αποσυμφόρησης της Λέσβου.
Γιατί μπορεί οι αρμόδιες διαβεβαιώσεις των κυβερνώντων να δείχνουν ότι βρίσκονται στην κατεύθυνση αποσυμφόρησης του νησιού, αλλά τόσο η περίπτωση της Λεμονού (που παραμένει στο τραπέζι), όσο και η τωρινή πρόσκληση ενδιαφέροντος προς τους ξενοδόχους, δείχνουν πως λειτουργούν περισσότερο στην κατεύθυνση της αποσυμφόρησης της… Μόριας και όχι της Λέσβου συνολικά!
Ζητούμενο οι γρήγορες διαδικασίες ασύλου
Και ο πραγματικός κίνδυνος που μπορεί να προκύψει, δεν είναι το αν κάποιοι ξενοδόχοι της Λέσβου αποφασίσουν να αναλάβουν τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών από τη Μόρια και ενδεχομένως να αποτελέσουν στόχο… ξενοφοβικών και ακροδεξιών φωνών. Αλλά το ότι οι δεδομένα χαμηλοί ρυθμοί εξέτασης των αιτημάτων ασύλου, σε συνδυασμό με την παράλληλη λειτουργία παρένθετων «δομών» -όπως ξενοδοχεία-, μπορεί να παγιώσουν ένα μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων και μεταναστών στο νησί.
Αυτό που έχει αξία λοιπόν σήμερα στη διαρροή της πληροφορίας για τη δημιουργία αποκλειστικών συνεργασιών με ξενοδοχεία, για να φιλοξενήσουν πρόσφυγες και μετανάστες, είναι να αποδειχθεί πως μπορούν να συμβάλλουν στην αποσυμφόρηση της Λέσβου και να ρίξουν, το συντομότερο δυνατόν, τον αριθμό προσφύγων και μεταναστών στους 3.000, που ζήτησαν αρμοδίως οι φορείς της.
Και θα συμβάλλουν φυσικά μόνο εάν προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες του ασύλου, το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα σε πρόσφυγες, όπως οι Σύροι, οι Ιρανοί και οι Αφγανοί, να μετακινηθούν γρηγορότερα προς την ηπειρωτική Ελλάδα.