Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Αναλυτική τοποθέτηση και προτάσεις για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αντιμετωπισθούν οι επιπτώσεις του προσφυγικού ζητήματος στη Λέσβο έδωσε στη δημοσιότητα το ΚΚΕ με εκτενή τοποθέτηση της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου του κόμματος. Το τελευταίο διαπιστώνει δύο κύριες πτυχές, αφενός το δράμα που βιώνουν οι πρόσφυγες και αφετέρου τις επιπτώσεις στην καθημερινότητα της ζωής των κατοίκων του νησιού από το προσφυγικό.
Οι βασικοί άξονες για την αντιμετώπιση του προβλήματος, κατά την άποψη του ΚΚΕ, είναι οι ακόλουθοι:
- Να αποκαλυφθούν οι ευθύνες των ιμπεριαλιστών και των ενώσεών τους (Ε.Ε., ΝΑΤΟ κ.λπ.) για τη δημιουργία, τη συντήρηση και τη μεγέθυνση των προσφυγικών κυμάτων σε όλη τη Γη και στην περιοχή μας.
Να αποκαλυφθούν οι ευθύνες όλων των αστικών κομμάτων και των κυβερνήσεων τόσο για τη στήριξη και συμμετοχή στις επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών όσο και για τη μηδενική προετοιμασία που είχαν για την αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού προβλήματος, ενώ γνώριζαν πολύ καλά το μέγεθός του.
- Να σταματήσουν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και η συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτές.
Αντιμετώπιση της Χ.Α.
- Ιδιαίτερη έμφαση δίνει το ΚΚΕ στην αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής και σημειώνει πως στόχος της φασιστικής οργάνωσης είναι ένα Αιγαίο γεμάτο από νεκρά κορμιά μικρών παιδιών και γυναικών, μεταναστών και προσφύγων, που θα απωθούνται με τη βία. Παράλληλα, προσθέτει: «Η φασιστική αυτή οργάνωση γνωρίζει ότι οι πρόσφυγες, που αποτελούν την τεράστια πλειοψηφία, δε μπορούν να απωθούνται ούτε να απελαύνονται.
Με τις δήθεν προτάσεις της και τη φασιστική ρητορική της επιδιώκει να μεταβιβάσει τη στάμπα του εγκληματία, που δίκαια φέρει, στο λεσβιακό και σε όλο τον ελληνικό λαό. Να σηκώσουμε φραγμό στην προσπάθειά τους να σταλάξουν στις ψυχές των κατοίκων της Λέσβου το δηλητήριο του ρατσισμού και της εχθρότητας προς τους άλλους λαούς. Να απομονώσουμε τους εγκληματίες ναζιστές».
Στη συνέχεια, το ΚΚΕ θέτει θέμα κατάργησης των συνθηκών του Δουβλίνου, της συνθήκης Σένγκεν και της Frontex.
Για την ανακούφιση των προσφύγων ζητά να στελεχωθούν οι υπηρεσίες που σχετίζονται με τη διάσωση, ειδικά τώρα που μπαίνει ο χειμώνας, την υποδοχή, την περίθαλψη, τη σίτιση, την καταγραφή και την ταυτοποίηση. Να στηριχθούν με τον αναγκαίο εξοπλισμό οι υποδομές.
Να καλυφθούν οι ελλείψεις και να ενισχυθούν το νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας. Κι εκφράζει την αντίθεσή του στην ανάπτυξη δυνάμεων των ΜΑΤ και των ΜΚΟ, που έχουν γίνει κράτος εν κράτει. Επίσης, κρίσιμο ζήτημα θεωρεί το δυνάμωμα της λαϊκής αλληλεγγύης.
Κέντρα υποδοχής
Αναφερόμενο στο θέμα των αναγκαίων υποδομών, το ΚΚΕ προτείνει να δημιουργηθούν δύο-τρία μεγάλα κέντρα υποδοχής στην πόλη ή κοντά σε αυτήν, στεγασμένα και εφοδιασμένα με υποδομές και εξοπλισμό, που να εξασφαλίζουν επαρκή σίτιση και αξιοπρεπή στέγαση, ατομική καθαριότητα, διερμηνεία και άμεση πρωτοβάθμια περίθαλψη. Εκεί να γίνεται η καταγραφή-ταυτοποίηση από ακόμα πιο ενισχυμένα κλιμάκια υπαλλήλων, εκεί να εκδίδονται και να δίνονται τα απαραίτητα έγγραφα, εκεί να δίνονται και τα εισιτήρια για τη μεταφορά τους από το νησί και μάλιστα για την απευθείας μεταφορά τους στις χώρες που θέλουν να μεταβούν.
Προτείνει, επίσης, τη δημιουργία οργανωμένων δημόσιων δομών πρώτης υποδοχής κοντά στα σημεία εισόδου των προσφύγων στο νησί.
Οι δομές αυτές να είναι στελεχωμένες με υγειονομικό προσωπικό, με εργαζόμενους που να στηρίζουν υποδομές για βασικές ανάγκες των προσφύγων (τροφή, νερό, τουαλέτες, νιπτήρες, δυνατότητα να στεγνώνουν ρούχα) αλλά και με προσωπικό για τον καθαρισμό των ακτών από βάρκες, σωσίβια κ.λπ. Στις δομές αυτές να μένουν μία-δύο ώρες, μέχρις ότου μεταφερθούν με δημόσια μέσα μεταφοράς στα μεγάλα κέντρα υποδοχής.
Επίσης, προτείνεται να μοιράζονται μονόφυλλα ή δίφυλλα σημειώματα στη γλώσσα των προσφύγων, με χρήσιμες γι’ αυτούς πληροφορίες. Από τηλέφωνα π.χ. Αστυνομίας, Δημαρχείου, νοσοκομείου κ.λπ. μέχρι πληροφορίες που να διευκολύνουν τη ζωή τους στο νησί και την ικανοποίηση των αναγκών τους για όσες μέρες μένουν εδώ. Σε αυτά τα σημεία πρέπει να είναι παρούσες οι αρχές, με στόχο να αποφεύγονται φαινόμενα αισχροκέρδειας και υπερεκμετάλλευσης.
Και στελέχωσή τους
Αναγκαία κρίνεται η στελέχωση όλων των υποδομών με τις αναγκαίες ειδικότητες, κάτι που πρέπει να αναληφθεί από τις κρατικές και τις τοπικές αρχές του νησιού, που οφείλουν να έχουν και την ευθύνη για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Να ζητηθεί χρηματοδότηση από την ΕΕ και τον ΟΗΕ, να αποσπασθούν στο νησί όσοι υπάλληλοι από διάφορες ειδικότητες χρειάζονται, να προσληφθούν όσοι άνεργοι από το νησί μας χρειασθούν για να στελεχωθούν πλήρως και να συντηρούνται υποδομές και υπηρεσίες.
Η δράση άλλων τοπικών φορέων, ελληνικών αλλά και διεθνών, είναι καλοδεχούμενη σε ό,τι αφορά την παροχή φιλανθρωπικού έργου και εκεί πρέπει να περιορισθεί. Οι ΜΚΟ να πάψουν να έχουν την οποιαδήποτε συμμετοχή και αρμοδιότητα στη λήψη και υλοποίηση αποφάσεων επιχειρησιακού χαρακτήρα.
Οι κομμουνιστές στη Λέσβο -επισημαίνει η Τομεακή Επιτροπή του ΚΚΕ- θα παρακολουθούν πολύ προσεκτικά και συστηματικά στην εξέλιξή του αυτό το κοινωνικό φαινόμενο, έτοιμοι πάντα να προτείνουν λύσεις και να παλέψουν για την:
- Ασφαλή και ανθρώπινη υποδοχή και διαβίωση των μεταναστών και προσφύγων στις λίγες μέρες που βρίσκονται στο νησί και για την
- Ελαχιστοποίηση των προβλημάτων που αντικειμενικά δημιουργούνται στην καθημερινότητα της ζωής των μόνιμων κατοίκων του νησιού.
Και η ανακοίνωση καταλήγει ως εξής: «Καλούμε τα εργατικά σωματεία, τους αγροτικούς συλλόγους, τα σωματεία και τις ενώσεις των επαγγελματιών, τους γυναικείους συλλόγους, τους φοιτητικούς συλλόγους, τους πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους να ενώσουν μαζί μας τη φωνή τους για να διεκδικήσουμε όλα τα παραπάνω».