Περιφερειακές εκλογές 2014

Τι ζητάμε για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου;

16/05/2014 - 20:54

Αρκετοί είναι εκείνοι που θεωρούν ότι οι περιφερειακές εκλογές αποτελούν μία μεγαλύτερη κάλπη από αυτή των δημοτικών εκλογών. Και έτσι είναι.

Αρκετοί είναι εκείνοι που θεωρούν ότι οι περιφερειακές εκλογές αποτελούν μία μεγαλύτερη κάλπη από αυτή των δημοτικών εκλογών. Και έτσι είναι.

Την Κυριακή 18 Μαΐου στήνεται κάλπη σε 10 νησιά του Βορείου Αιγαίου. Κι αν η περιφερειακή ταυτότητα των νησιών δεν έχει δημιουργηθεί ακόμα, γιατί χάθηκε, μεταξύ άλλων, στο Αιγαίο, στις ερχόμενες εκλογές ψηφίζουμε για δεύτερη φορά από το 2010 περιφερειακή αρχή για τη διοίκηση των νησιών μας.

Μετά το ρεπορτάζ της εφημερίδας μας για τις αλλαγές που ζητούν πολίτες στο Δήμο Λέσβου, το «Ε» ρώτησε τέσσερις Λέσβιους για το έργο που θα ήθελαν να δουν στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

«Βελτιώσεις στο οδικό δίκτυο»


Ο Χρήστος Σίμος, διοικητικός υπάλληλος στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, θέτει στο επίκεντρο τις συγκοινωνίες, τόσο τις υπεραστικές εντός Λέσβου, όσο και τις ακτοπλοϊκές. «Θεωρώ πολύ σημαντικό πρόβλημα τις συγκοινωνίες του νησιού και τις βελτιώσεις που πρέπει να γίνουν στο οδικό δίκτυο. Είναι απαραίτητο να ολοκληρωθούν και να συνεχιστούν τα έργα.

Οι πολίτες της Μυτιλήνης πρέπει να έχουμε καλύτερη πρόσβαση στα χωριά και οι πολίτες της περιφέρειας του νησιού να μπορούν να εξυπηρετούνται καλύτερα από τις συγκοινωνίες για τις εκκρεμότητες που έχουν συγκεντρωθεί στη Μυτιλήνη λόγω “Καλλικράτη”», αναφέρει.
Σε σχέση με το ακτοπλοϊκό, μας λέει: «Είναι απαράδεκτη η στάση τής ΝΕΛ που έχει εγκαταλείψει το νησί βάζοντας λίγα δρομολόγια.

Έπρεπε η Περιφέρεια και θα πρέπει η μελλοντική περιφερειακή αρχή να διαμαρτυρηθεί περισσότερο και να πιέσει ώστε να υπάρχει καλύτερη σύνδεση με την ηπειρωτική Ελλάδα και μεταξύ των νησιών του Βορείου Αιγαίου».

Σε σχέση με τις εκλογές, προσθέτει: «Θέλουμε να δούμε φρεσκάδα στα αποτελέσματα και νέα πρόσωπα, με νέες ιδέες, καινοτομίες, ώστε να προσπαθήσουν να αλλάξουν τα μέχρι τώρα κακώς κείμενα του τόπου.

Όσοι έχουν διοικήσει, έχουν δοκιμαστεί και καλώς ή κακώς έχουν δείξει τις δυνάμεις τους. Τα άφθαρτα πρόσωπα μπορούν, κατά τη γνώμη μου, να διεκδικήσουν καλύτερα το μέλλον των νησιών μας. Γι’ αυτό, όμως, πρέπει και η νεολαία και ο κόσμος να συμμετάσχει στις εκλογές της Κυριακής».

«Επιμόρφωση για όλα σε όλους»


Με κανονικό πρόγραμμα υποψηφίου θα μπορούσε κανείς να πει ότι απαντά στις ερωτήσεις μας ο Αντώνης Χιώτης, ο καφετζής από το Σίγρι - όπως θέλει να τον αποκαλούμε. «Προτείνω σε όποιον ή όποια εκλεγεί περιφερειάρχης, να προχωρήσει σε πρόγραμμα επιμόρφωσης των αγροτών για το πώς να παράγουν καλύτερα προϊόντα.

Στους απασχολούμενους και επαγγελματίες του τουρισμού, πώς να βελτιώσουν τις υπηρεσίες τους, από το πώς να στρώνουν τα κρεβάτια στα ενοικιαζόμενα δωμάτια μέχρι το πώς να υποδέχονται τους πελάτες και πώς να ορίζουν τις τιμές τους. Στους εστιάτορες, επίσης για τους τρόπους απεύθυνσης στους τουρίστες, για τη συμπεριφορά που πρέπει να επιδεικνύουν. Στους ψαράδες, ακόμα για το πώς να προστατεύουν την πηγή του πλούτου τους.

Τέλος, θα πρέπει να δημιουργηθεί, ή να αναστηθεί αν υπάρχει, μία υπηρεσία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου που θα ενημερώνει το κοινό για τα επενδυτικά προγράμματα, για τα οποία μαθαίνουμε πάντα με χρονοκαθυστέρηση.

Στο ίδιο πλαίσιο, η εν λόγω υπηρεσία θα πρέπει σε συνεργασία με το Επιμελητήριο να ενημερώνει τους επαγγελματίες για τις υποχρεωτικές κινήσεις, όπως κάποια υποχρεωτικά σεμινάρια, που θα πρέπει να κάνει ώστε να λειτουργεί νόμιμα και να μην πέσει από τα σύννεφα όταν γίνει έλεγχος», καταλήγει.

«Μεγαλύτερος συντονισμός»


Την απογοήτευσή του εξέφρασε αρχικά ο Δημήτρης Αϊβαλιώτης, καθηγητής βιολογίας στο Πρότυπο Πειραματικό Λύκειο του Πανεπιστημίου Αιγαίου, κάνοντας λόγο για «αρτηριοσκλήρυνση» του πολιτικού και εκλογικού συστήματος.

«Σήμερα δεν υπάρχει η αίσθηση της ενότητας με τα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Και φαντάζομαι, αυτό δεν είναι κάτι που επικρατεί ως άποψη μόνο στη Λέσβο, αλλά και στα υπόλοιπα νησιά. Κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερος συντονισμός μεταξύ μας, τόσο ως προς τη διοίκηση, όσο και ως προς την επικοινωνία. Ο χώρος ο νησιωτικός θα πρέπει με κάποιον τρόπο να ενοποιηθεί, αφού τα προβλήματα είναι κοινά.

Η επικοινωνία όμως μεταξύ των νησιών θα πρέπει να είναι ουσιαστική», τονίζει. Σε σχέση με τα πρόσωπα, αναφέρει: «Νομίζω ότι από την κάλπη πρέπει να βγει κάτι καινούργιο. Πιστεύω στην αλλαγή, χωρίς αυτό όμως να σημαίνει ότι θα αρνηθούμε την παράδοση και την εμπειρία».

Βουρ… στα προγράμματα!


«Ας μην κοροϊδευόμαστε», λέει η Ευτέρπη Γαληνού από την Αγία Παρασκευή. «Δεν υπάρχει ούτε πλεόνασμα, ούτε δυνατότητα στήριξης των οικονομικά αδύναμων. Συνεπώς η νέα περιφερειακή αρχή και όποια περιφερειακή αρχή αναλάβει, δε θα έχει πολλές επιλογές.

Το θέμα είναι ένα, να αποδειχτεί αν μπορεί να διαχειριστεί σωστά τα ευρωπαϊκά προγράμματα προς όφελος των πολιτών. Ο μόνος μοχλός ανάπτυξης που υπάρχει, είναι να αξιοποιηθεί κάθε πρόγραμμα μέχρι τελευταίας δεκάρας, για να δοθεί διέξοδο στον κόσμο που αγωνιά και δε βλέπει κανέναν άλλο.

Όλες οι υπόλοιπες εξαγγελίες για φοβερές αλλαγές που θα έρθουν, είναι άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey