Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Βασικοί αίτιοι που όλες οι προσπάθειες, όπως και η τελευταία με την τροπολογία του Νίκου Σηφουνάκη προχθές, πήγαν στράφι, είναι ο Γιάννης Μιχελάκης, συνεπικουρούμενος από βουλευτές τού ΠΑΣΟΚ, που σε ορισμένες περιπτώσεις λειτούργησαν και ως άλλοθι του υπουργού και συνολικά της κυβέρνησης να μην πράξει τα υπεσχημένα απέναντι στο λαό της Λέσβου. Διότι δεν πρέπει να το ξεχνάμε αυτό, το σπάσιμο του ενιαίου Δήμου δεν αποτελεί προεκλογική δέσμευση προσωπικά του Χαράλαμπου Αθανασίου, όπως κάποιοι εύκολα εμφανίζουν, αλλά συνολικά του κόμματος της Ν.Δ. που, μεταξύ άλλων και διά του Μάκη Βορίδη, κοινοβουλευτικού εκπροσώπου σήμερα του κόμματος, υποσχέθηκε προεκλογικά στη Μυτιλήνη να αλλάξει ο χάρτης του νησιού.
Ίσως και για αυτό αποτέλεσε έκπληξη και προκάλεσε αλγεινή εντύπωση η στάση που τήρησε κατά τη συζήτηση στη Βουλή ο Παύλος Βογιατζής, επαναλαμβάνοντας τη θέση που και στην πρόσφατη εκδήλωση κοπής της πίτας τής Ν.Δ. είχε εκφράσει. Μόνο που τότε, αναφερόμενος στην άρνηση του κ. Μιχελάκη να προωθήσει το αίτημα, είχε δηλώσει πως ελπίζει να σπάσει ο Δήμος. Η θέση που διατύπωσε παρεμβαίνοντας στη Βουλή, ήταν ότι χρειάζονται πολλά περισσότερα απ’ την τροπολογία Σηφουνάκη, ένα ολοκληρωμένο νομοσχέδιο βελτιώσεων του «Καλλικράτη».
Βρήκε δε την ευκαιρία, ρίχνοντας μια κλοτσιά στην καρδάρα με το γάλα της όλης προσπάθειας που ήταν σε εξέλιξη, να εμφανιστεί με εμπάθεια απέναντι στους «Μαυρογιαλούρους» που σπεύδουν να σπάσει ο Δήμος ακόμη και μετερχόμενοι της λογικής «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα». Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι ο κ. Βογιατζής φταίει που ο Νίκος Δένδιας δεν έκανε δεκτή την τροπολογία. Κανείς όμως δεν μπορεί να γνωρίζει και πώς θα αντιδρούσαν τα κυβερνητικά στελέχη, οι κ.κ. Μιχελάκης και Δένδιας, αν εκτός του κ. Αθανασίου και του κ. Σηφουνάκη, δέχονταν πίεση και απ’ τον κ. Βογιατζή για να γίνει δεκτή η τροπολογία.
Επιμερισμός ευθυνών
Ο κ. Σηφουνάκης, στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, αλλά και οι παριστάμενοι στη Βουλή Δημήτρης Βουνάτσος και Γιάννης Βατός, είπαν πως τελικά την κρίσιμη στιγμή η διαφωνία μερίδας βουλευτών τού ΠΑΣΟΚ που όλο το προηγούμενο διάστημα έβαζαν απανωτές τρικλοποδιές στην προσπάθεια, ήταν το τελευταίο που επηρέασε τις εξελίξεις. Μάλιστα, δεδομένης της προσθήκης που υπήρξε αργά το απόγευμα της Πέμπτης για λήψη απόφασης με ενισχυμένη πλειοψηφία τριών πέμπτων απ’ τα δημοτικά συμβούλια, η δυνητική εφαρμογή της τροπολογίας σε νησιωτικούς δήμους που δεν ήθελαν να σπάσουν γινόταν έως κι αδύνατη. Γιατί λοιπόν να αντιδράσουν Ροδίτες, Χιώτες, ή όποιοι άλλοι δεν ήθελαν να διαιρεθούν οι δήμοι τους;
Σ’ ό,τι αφορά στο ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάστηκε με θετικό πρόσημο η στάση του Γιάννη Ζερδελή, που παρ’ ότι διαφωνεί με την επιλεκτική αντιμετώπιση μόνο του χωροταξικού ζητήματος, στήριξε την τροπολογία για να υπάρξει η δυνατότητα σπασίματος του Δήμου, ερχόμενος και σε αντίθεση με τη μεγάλη πλειοψηφία των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Στο Κ.Κ.Ε., ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος, Θανάσης Παφίλης, όπως μας μετέφερε ο κ. Βουνάτσος, λίγο πριν τη συνεδρίαση δεσμεύτηκε στο δήμαρχο Λέσβου: «Εμείς δε θα εμποδίσουμε το σπάσιμο του Δήμου».
Αντιθέτως, παρά τα υπεσχημένα κατ’ επανάληψη απ’ τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνο Καμμένο, και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος, Τέρενς Κουίκ, δεν υπήρξε ούτε μια λέξη στήριξης της τροπολογίας.