Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
ΣΑΡΛΙΤΖΑ: Να μετατραπεί από σύμβολο… έλλειψης βούλησης σε σύμβολο ανάπτυξης
Το «Σάρλιτζα Παλλάς» στη Θερμή, από στολίδι της περιοχής και της Λέσβου γενικότερα, κατέληξε να είναι δυστυχώς ένα κτήριο φάντασμα, σύμβολο της έλλειψης πολιτικής βούλησης, που στέκει και θυμίζει σε ντόπιους και επισκέπτες το αποτέλεσμα της αδράνειας στο πέρασμα του χρόνου, σημειώνει μεταξύ άλλων το γραφείο τύπου του συνδυασμού του υποψήφιου περιφερειάρχη Παν. Χριστόφα και προσθέτει:
Εξαντλήθηκε η υπομονή
«Όταν πριν λίγα χρόνια το κτήριο, τα ιαματικά λουτρά και οι πηγές τους περνούσαν στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, η Περιφερειάρχης δήλωνε: «Θα εξαντλήσουμε κάθε θεσμική και χρηματοδοτική δυνατότητα ώστε το “Σάρλιτζα” να ξαναγίνει πόλος ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας».
Δυστυχώς, το μόνο που εξαντλήθηκε είναι η θητεία της τωρινής Περιφερειακής Αρχής, και η υπομονή των κατοίκων, χωρίς να γίνει απολύτως τίποτα, πέρα από την πραγματοποίηση μιας μελέτης που ολοκληρώθηκε πριν από ενάμιση χρόνο περίπου. Από εκεί και πέρα καμία ενέργεια. Μάλιστα, από τον Ιανουάριο η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου επιβαρύνεται και οικονομικά, λόγω της ρήτρας για ολοκλήρωση των εργασιών μέχρι το τέλος του 2018, που περιλαμβάνεται στη σύμβαση με το ΤΣΑΥ, ενώ και τα περιθώρια απόσβεσης της επένδυσης της στενεύουν επικίνδυνα - αν δεν έχουν χαθεί.»
Είναι παραπάνω από προφανές, ότι το Σάρλιτζα και κατ’ επέκταση η τοπική κοινωνία «πληρώνει» την έλλειψη βούλησης από την Περιφερειακή Αρχή. Η παράταξη «ΤΟΛΜΑΜΕ για το Βόρειο Αιγαίο», με υποψήφιο Περιφερειάρχη τον Παναγιώτη Χριστόφα, όπως τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση δεν έρχεται να προτείνει κάποια μαγική λύση, άλλα το αυτονόητο.
Και οι προτάσεις και η ιεράρχηση τους είναι η εξής:
Και προτάσεις Χριστόφα
«Να δώσουμε προτεραιότητα στη λειτουργία των ιαματικών λουτρών του Σάρλιτζα, ώστε να είναι όσο πιο σύντομα γίνεται δυνατή η προσέλκυση επισκεπτών.
Να αξιοποιηθούν χρηματοδοτικά εργαλεία ή να εντοπιστούν άλλες ευκαιρίες, για την επισκευή του κτηρίου και τη λειτουργία του, με ανταποδοτικά οφέλη και για την Περιφέρεια και για τους κατοίκους του νησιού
Να αναδειχθούν τα αρχαιολογικά ευρήματα και από «εμπόδιο» να γίνουν ένας πρόσθετος πόλος έλξης επισκεπτών στην περιοχή.
Να μετατρέψουμε, δηλαδή, το Σάρλιτζα από σύμβολο της αδράνειας και της έλλειψης βούλησης, σε σύμβολο της αναπτυξιακής προοπτικής του τόπου μας. Και σε αυτή την κατεύθυνση θα δουλέψουμε από την πρώτη κιόλας μέρα της θητείας μας.»
Και καταλήγει η παρέμβαση του συνδυασμού Χριστόφα για το Σάρλιτζα, λέγοντας:
«Το Σάρλιτζα είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα της προσέγγισής μας και της διαφοροποίησής μας σε σχέση με την τωρινή Περιφερειακή Αρχή, για το σύνολο των ζητημάτων που αφορούν τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου: Δεν υπάρχει άλλο περιθώριο για χαμένο χρόνο, για προβλήματα που παραμένουν στάσιμα. Υπάρχουν λύσεις. Πρέπει να τολμήσουμε να τις υλοποιήσουμε.»
Είναι εκτεθειμένη
Είναι φανερό ότι η περίπτωση του Σάρλιτζα αποτελεί μια από τις αδύνατες πτυχές της σημερινής περιφερειακής αρχής και δεν είναι τυχαίο ότι τρεις από τους συνδυασμούς που διεκδικούν την περιφερειακή αρχή ασκούν οξεία κριτική στην περιφερειάρχη Χρ. Καλογήρου, καταλογίζοντας αδράνεια και αναποτελεσματικότητα στη διαχείριση του Σάρλιτζα , από τότε που αυτό πέρασε στην Περιφέρεια μετά από δεκαετίες απαξίωσής του από το ΤΣΑΥ. Δυστυχώς η Περιφέρεια στην υπόθεση Σάρλιτζα δεν έχει να επιδείξει έργο, παρά τις προσδοκίες που δημιουργήθηκαν μετά την προγραμματική σύμβαση που υπέγραψε με το ΤΣΑΥ και το πέρασμα του στην ευθύνη της Περιφέρειας. Είναι εκτεθειμένη και φαίνεται...