![Emprosnet_Logo_no_background_new.png](/images/Emprosnet_Logo_no_background_new.png)
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
- Ο δήμαρχος ζήτησε για τρίτη φορά στην τετραετία τις παραιτήσεις όλων των αντιδημάρχων του στην έκτακτη «παραταξιακή» που συγκάλεσε το Σάββατο
- Η «ανακωχή» με Βέρρο, το παρελθόν του δημάρχου στους «ανασχηματισμούς» και οι ενδείξεις για αλλαγές σε ΝΠΔΔ, ΑΔΕΛ και ΔΕΔΑΠΑΛ
Τις παραιτήσεις όλων των αντιδημάρχων του ζήτησε ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός στην έκτακτη «παραταξιακή» συνάντηση που συγκάλεσε το περασμένο Σάββατο, σε μία προσπάθεια να βάλει τέλος στη νέα (και πιο έντονη ίσως από ποτέ) εσωστρέφεια που κατατρώγει τη δημοτική αρχή. Η κίνησή του αυτή, ερμηνεύτηκε κατά πολλούς ως μία προσπάθεια του ιδίου να κερδίσει χρόνο, προκειμένου να διαχειριστεί ει δυνατόν καλύτερα και επικοινωνιακά τον απόηχο των πιθανών αποφάσεών του, ενώ για άλλους ως μία κίνηση «κατάπαυσης του πυρός». Αποφεύγοντας δηλαδή να στοχοποιήσει συνεργάτες του που εμφανίζονται δυσαρεστημένοι, όπως για παράδειγμα το «μέτωπο των Βορείων», στέλνοντας (έστω και ισοπεδωτικά) μήνυμα προς όλους, για ενότητα στο εξής. Σε κάθε περίπτωση όμως, ο δήμαρχος που στο παρελθόν έχει υιοθετήσει άλλες δύο φορές την «μέθοδο» των «παραιτήσεων όλων», δείχνει διάθεση για έναν μίνι ανασχηματισμό για να εξασφαλίσει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, πριν την τελική ευθεία της δημοτικής αρχής. Και αν ανατρέξει κανείς στο τι έκανε παλαιότερα, όταν πήρε τις παραιτήσεις των συνεργατών του στα χέρια του, θα παρατηρήσει πως εν μέσω «εσωτερικών κρίσεων» στην παράταξή του, ο Σπύρος Γαληνός πάντοτε εμφάνιζε «εξωκοινοβουλευτικά» στελέχη, για να πάρουν θέσεις «κλειδιά» στη δημοτική αρχή. Ως εκ τούτου, θεωρείται πολύ πιθανό ο ανασχηματισμός (που θα ανακοινωθεί από τον δήμαρχο προς το τέλος της εβδομάδας), να επηρεάσει τα νομικά πρόσωπα, αλλά και κατά την πάγια τακτική των όποιων ανασχηματισμών έγιναν στο παρελθόν, τις αρμοδιότητες μεταξύ των θεματικών αντιδημάρχων.
Την ευκαιρία να τεθούν επί τάπητος όλες οι μικρές και μεγάλες παρεξηγήσεις, ειδικά μεταξύ της «κεντρικής διοίκησης» του δήμου με τους γεωγραφικούς αντιδημάρχους του Βορρά, έδωσε η «παραταξιακή» συνάντηση που συγκλήθηκε (εκτάκτως) το περασμένο Σάββατο. Λίγο πριν τη συνάντηση βέβαια, ο αντιδήμαρχος Καλλονής Ταξιάρχης Βέρρος που εμφανίστηκε να βρίσκεται (δικαίως ή αδίκως) στο «μάτι του κυκλώνα», υπέβαλε την παραίτησή του με προσωπική του δήλωση, αλλά τελικώς αυτή μπήκε στο… συρτάρι, μαζί με τις παραιτήσεις όλων των συναδέλφων του, βάσει της σχετικής απόφασης του δημάρχου.
Ο Βέρρος και ο Ρούσσης
Αυτή η εξέλιξη όμως, δεν αποπροσανατόλισε τη συνάντηση, αφού τόσο ο κ. Βέρρος, όσο και ο δήμαρχος, είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν κατ’ ιδίαν για την αμφιλεγόμενη μηνυτήρια αναφορά του πρώτου στον εισαγγελέα, που προκάλεσε αντιδράσεις. Και να βρεθεί, όσο μπορεί τουλάχιστον να θεωρηθεί ότι «βρέθηκε» ένας κοινός τόπος, προκειμένου οι δύο πλευρές να προχωρήσουν στην επόμενη ημέρα. Στα αξιοσημείωτα της συνάντησης αυτής, ήταν και η παρουσία του «καρατομημένου» από την αντιδημαρχία Ερεσού, Μιχάλη Ρούσση. Ο οποίος παρά την πικρία του, εμφανίστηκε κανονικά στη συνάντηση, χωρίς ωστόσο διάθεση να μπει σε διαδικασία αντιπαράθεσης, ούτε όμως και με διάθεση να ρίξει ουσιαστικές γέφυρες «επανένωσης».
Όταν ο Γαληνός εμφάνισε Γιαννάκη και Πετρέλλη
Σε κάθε περίπτωση όμως, η είδηση που βγήκε το Σάββατο, ήταν η τρίτη -στα χρονικά της σημερινής δημοτικής αρχής- απαίτηση του δημάρχου για τις παραιτήσεις όλων των αντιδημάρχων του. Σε μία κίνηση εκ μέρους του Σπύρου Γαληνού να δείξει προς όλους (ανεξαιρέτως) πως κανείς δεν είναι αναντικατάστατος και πως όλοι… «κρίνονται». Δίνοντας όμως αφορμή για να συζητηθεί η απόφασή του αυτή, με βάση το τι έκανε στο πρόσφατο παρελθόν, όταν ξαναμάζεψε τις παραιτήσεις όλων των συνεργατών του. Το συμπέρασμα από τη «γνώση του παρελθόντος» ήταν πως ο δήμαρχος, όταν προχωρούσε σε αυτή την κίνηση, δεν εστίαζε τελικά προς εκείνους που ήταν οι πιο χαρακτηριστικοί της (εκάστοτε) εσωστρέφειας. Αλλά προχωρούσε σε έναν μίνι ανασχηματισμό, αξιοποιώντας ωστόσο πρόσωπα που βρίσκονταν εκτός της παράταξης. Όπως επί παραδείγματι ο Αντώνης Γιαννάκης (ΔΕΥΑΛ), ο Κυριάκος Πετρέλλης (Λιμενικό Ταμείο) και ο Γιάννης Τσακίρης (ΑΔΕΛ). Ως εκ τούτου, πολλοί, μέσα από τη δημοτική αρχή, εκτιμούν σήμερα πως ο επικείμενος ανασχηματισμός που θα ανακοινωθεί κατά πάσα πιθανότητα μέχρι την Παρασκευή, αφορά στα νομικά πρόσωπα, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται και μία «ηχηρή» αντικατάσταση σε επίπεδο γεωγραφικών ή θεματικών αντιδημαρχιών.
Αλλαγές σε ΔΕΔΑΠΑΛ, ΑΔΕΛ και ΝΠΔΔ;
Εξάλλου, εκείνο που βγαίνει μετά βεβαιότητας από το περιβάλλον του δημάρχου, είναι πως ο Κυριάκος Πετρέλλης, πρόκειται να αναβαθμιστεί σε πρόεδρος του δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, αντικαθιστώντας ουσιαστικά τον ίδιο το δήμαρχο. Από εκεί και έπειτα το ενδιαφέρον στρέφεται στο νομικό πρόσωπο Παιδείας Αθλητισμού, Τουρισμού και Πολιτισμού, στη ΔΕΔΑΠΑΛ αλλά και στην ΑΔΕΛ, με δεδομένο πως θεωρείται απίθανο να πειραχτεί από τη θέση της η Αναστασία Αντωνέλλη (ΝΠΔΔ Κοινωνικής Προστασίας). Χωρίς όμως να σημαίνει αυτό, πως η όποια (ενδεχόμενη) αντικατάσταση κάποιου εκ της διοίκησης των παραπάνω οργανισμών, θα συνοδεύεται από… εξοστρακισμό του από τη δημοτική αρχή. Εξάλλου, πάλι η… γνώση του παρελθόντος, από παλαιότερους ανασχηματισμούς, δείχνουν ότι ο δήμαρχος, όταν προχωρούσε σε αναδιανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ των αντιδημάρχων του, μέχρι και που… δημιουργούσε και νέες αντιδημαρχίες για να «χωρέσουν» στο σχήμα όλοι. Θυμίζουμε για παράδειγμα την αντιδημαρχία Πολεοδομίας (Παναγιώτης Τσουπής, Αθλητισμού και Παιδείας (Μιχάλης Ταμβακέλλης) και Αυτεπιστασίας (Γιάννης Αμπουλός), με ό,τι καλό ή κακό συνεπάγονταν αυτό το «πολυπρόσωπο» της λειτουργίας της δημοτικής αρχής.
«Να γίνουμε ακόμα πιο αποτελεσματικοί»
Ό,τι και όπως να γίνει πάντως, το «Ε» επικοινωνώντας με το δήμαρχο Λέσβου για να σχολιάσει τις τελευταίες εξελίξεις και να πάρει ένα στίγμα περί του τι μέλλει γενέσθαι, εξασφάλισε το λακωνικό του σχόλιο, πως όλα θα γίνουν στην κατεύθυνση βελτίωσης της αποτελεσματικότητας της δημοτικής αρχής. «Θα γίνουν κάποιες αλλαγές για να λειτουργήσουμε ακόμα πιο αποτελεσματικά στον τελευταίο χρόνο της θητείας μας. Θέλουμε να δώσουμε έμφαση σε κάποιους τομείς και γνώμονας αυτού είναι το να αποκτήσουμε καλύτερη «χημεία». Και για αυτό, πρέπει να το καταλάβουμε όλοι, πρέπει να μάθουμε να συνεργαζόμαστε καλύτερα. Ό,τι είναι να μάθετε πάντως, θα το μάθετε μέχρι το τέλος της εβδομάδας», είπε χαρακτηριστικά.