![Emprosnet_Logo_no_background_new.png](/images/Emprosnet_Logo_no_background_new.png)
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Καλείται να γνωμοδοτήσει το Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ ήδη έχουν ταχθεί αρνητικά Δημοτική Επιτροπή και Κοινότητα Λουτρών - Και η προέγκριση της Αποκεντρωμένης
Την Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2025, στις 6:30 το απόγευμα θα συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης έχοντας στην ατζέντα της ημερήσιας διάταξης, μεταξύ άλλων, το θέμα «Γνωμοδότηση σχετικά με την : 1) Τροποποίηση υφιστάμενων πλωτών μονάδων εκτροφής θαλασσίων μεσογειακών ιχθύων στις θέσεις Παλαιόλουτρου και Δυτικά του Ακρωτηρίου Αγριλιάς 2) Τροποποίηση υφιστάμενου ιχθυογεννητικού σταθμού και γεωτρήσεων λιμενικών και συνοδών έργων στην θέση «Παλαιόλουτρος» και 3) Τροποποίηση υφιστάμενου συσκευαστηρίου νωπών ψαριών και γεωτρήσεων στη θέση «Λημνιά Λουτρών» της εταιρείας AVRAMAX Ιχθυοκαλλιέργειες ΑΕ, νήσου Λέσβου του Δήμου Μυτιλήνης της ΠΕ Λέσβου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου». Το θέμα εισηγείται ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής, Νικόλας Καρασάββας.
Είχε ήδη προηγηθεί, στις 11 Φλεβάρη 2025 ομόφωνη αρνητική γνωμοδότηση της Δημοτικής Επιτροπής καθώς και αρνητική γνωμοδότηση του τοπικού Συμβουλίου Λουτρών.
Αρνητική γνωμοδότηση και ένδικα μέσα
Η Δημοτική Επιτροπή με απόφασή της αποφάσισε να εισηγηθεί αρνητικά επί του θέματος λόγω α) Μετεγκατάστασης της πλωτής μονάδας εκτροφής από την θέση Αγία Μαρίνα, Δήμου Δυτικής Λέσβου στη θέση δυτικά του ακρωτηρίου Αγριλιά του Δήμου Μυτιλήνης και συνένωσή της με την υφιστάμενη πλωτή μονάδα στη θέση αυτή, β) αύξηση της ετήσιας δυναμικότητας της πλωτής μονάδας στη θέση Αγριλιά από 1250t σε 1480t και γ) εκσυγχρονικσμός των πλωτών εγκαταστάσεων των μονάδων στις θέσεις Αγριλιά και Παλαιόλουτρος της εταιρείας AVRAMAR ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΑΕ. Μάλιστα στην απόφαση σημειώνεται ότι «ο Δήμος Μυτιλήνης αποφασίζει να προσφύγει με όλα τα δυνατά ένδικα μέσα σε περίπτωση που αγνοηθούν οι απόψεις του και προχωρήσουν οι επεκτάσεις και η δημιουργία νέων εγκαταστάσεων».
Μάλιστα στην αρνητική γνωμοδότηση του Τοπικού Συμβουλίου Λουτρών που μνημονεύθηκε στην συνεδρίαση της δημοτικής σημειώνεται επιπρόσθετα ότι πρόκειται για προστατευόμενες περιοχές και σε κοντική απόσταση από την Αγριλιά βρίσκονται οι παραλίες Χαραμίδας και Νησέλι, όπου συγκεντρώνεται πολύς κόσμος και αποτελούν του κοντινότερους τουριστικούς προορισμούς για την πόλη της Μυτιλήνης. Η παραλία της Χαραμίδας έχει βραβευτεί με γαλάζια σημαία ενώ υποψήφια είναι και η παραλία Νησέλι. Επιπλέον τονίζεται ότι η περιοχή της Χαραμίδας έχει τα προσόντα Τουριστικής Ανάπτυξης και η επέκταση και η δραστηριοποίηση των ιχθυοκαλλιεργείων δεν συμβαδίζουν. Επιπλέον το τοπικό συμβούλιο θεωρεί σωστό να πραγματοποιηθεί έλεγχος του βυθού από κρατικό φορέα πχ το Πανεπιστήμιο Αιγαίου ώστε να διαπιστωθεί η κατάσταση που υπάρχει μετά την λειτουργία τόσων ετών της μονάδας στη θέση Παλαιόλουτρος.
Επιπλέον μνημονεύεται και γνωμοδότηση της μονάδας διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών Βορειοανατολικού Αιγαίου του ΟΦΥΠΕΚΑ όπου αναφέρει «στην περιοχή μελέτης περιλαμβάνεται επίσης η μεμονωμένη μονάδα που βρίσκεται στη θέση Παλαιόλουτρος (..) η οποία εντάσσεται στην ΠΑΥ Ε7 Νήσοι Βορείου Αιγαίου (ΠΕ ΣΑΜΟΥ – ΛΕΣΒΟΥ» και ακολούθως σημειώνεται «Η θέση της συγκεκριμένης μονάδας βρίσκεται εντός των περιοχών NATURA GR4110005 και GR 4110013 και πάνω από διαπιστωμένους λειμώνες Ποσειδωνίας. Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη θέση είναι πολλαπλώς περιβαλλοντικά επιβαρυμένη καθώς όπως αναφέρεται στη ΣΜΠΕ «δέχεται και εξωγενείς επιδράσεις των παράκτιων ανθρωπογενών επιβαρύνσεων της ευρύτερης περιοχής του κόλπου Γέρας οι οποίες δεν περιορίζονται μόνος στις ιχθυοκαλλιεργητικές μονάδες».
Στο σημείωμα της Μονάδας του ΟΦΥΠΕΚΑ, μνημονεύονται οι όροι του νομοθέτη σύμφωνα με τον οποίο για μονάδες που νόμιμα έχουν μέχρι σήμερα εγκατασταθεί σε περιοχές πάνω από διαπιστωμένα λιβάδια Ποσειδωνίας (Posidonia oceanica) ή άλλα προστατευόμενα ενδιαιτήματα για τα οποία προκύπτει ανάγκη απόλυτης προστασίας: α) δεν εγκρίνεται αύξηση της δυναμικότητάς τους β) δεν ανανεώνεται άδεια ίδρυσης και λειτουργίας τους μετά την λήξη της και οι φορείς που επιθυμούν να συνεχίσουν την λειτουργία των μονάδων τους υποχρεώνονται σε μετεγκατάστασή τους . Επιπρόσθετα σημειώνεται ότι ο νομοθέτης ορίζει πως «Απαγορεύεται η εγκατάσταση και λειτουργία ιχθυοκαλλιεργειών σε λιβάδια Ποσειδωνίας».
Και η προέγκριση της Αποκεντρωμένης
Βέβαια παρά τους όρους του νομοθέτη που μνημονεύονται προηγουμένως, θα πρέπει να θυμίσουμε σχετικό ρεπορτάζ του ΕΜΠΡΟΣ σύμφωνα με το οποίο στις 19-08-2024 με υπογραφή της Γραμματέως της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου αποφασίστηκε « Προέγκριση παραχώρησης χρήσης θαλάσσιας έκτασης είκοσι (20) στρεμμάτων με απευθείας μίσθωση στο φορέα Avramar Ιχθυοκαλλιέργειες Α.Ε., για την μετεγκατάσταση της υφιστάμενης πλωτής μονάδας θαλάσσιας έκτασης 20 στρ., από τη θέση Αγία Μαρίνα (Μπαλούτσος), Δήμου Δυτικής Λέσβου, και συνένωση αυτής με επέκταση, με την υφιστάμενη και λειτουργούσα πλωτή μονάδα στη θέση Δυτικά του Ακρωτηρίου Αγριλιά, Δήμου Μυτιλήνης, για τη δημιουργία ενιαίας πλωτής μονάδας υδατοκαλλιέργειας 50 στρ. εκτροφής, θαλάσσιων μεσογειακών ιχθύων, (Πάρκο Α-Δυτικό των 30 στρ. και Πάρκο Β-Ανατολικό των 20 στρ.) και παράλληλη αναδιαμόρφωση λόγω διαπιστωμένης μετατόπισης».