Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Ενδιαφέρουσα συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο στην παρουσίαση της προοπτικής του φαραωνικού έργου για τη Λέσβο
Την πολιτική απόφαση στήριξης και προώθησης της προοπτικής κατασκευής του φράγματος του Τσικνιά, πήρε (κατά πλειοψηφία) το δημοτικό συμβούλιο, κατά την προχθεσινή του συνεδρίαση. Παρουσία στελεχών (επιβλέποντες μηχανικοί και μελετητές) του Υπουργείου Υποδομών αλλά και του συμπατριώτη μας Γενικού Γραμματέα Βιομηχανίας Στρατή Ζαφείρη και του Γενικού Διευθυντή Υδραυλικών Υποδομών Αντώνη Κοτσώνη, έγινε η παρουσίαση της μελέτης του κολλημένου για χρόνια φιλόδοξου ετούτου έργου, συζητήθηκαν οι προβληματισμοί για τον τρόπο που θα εξελιχθεί, αλλά και η ίδια η σκοπιμότητά του. Με την παράταξη των «Ενεργών Πολιτών» δια του νέου επικεφαλής τους, Βαγγέλη Παυλή και τον εκπρόσωπο των Οικολόγων Πράσινων στο Βόρειο Αιγαίο Μιχάλη Μπάκα, να εκφράζουν με πιο χαρακτηριστικό τρόπο τη δυσπιστία τους απέναντι στην προοπτική του φράγματος. Στόχος της δημοτικής αρχής μέσω της παρουσίασης της προοπτικής του έργου, ήταν η αποτύπωση της «σύμφωνης γνώμης» του δημοτικού συμβουλίου, προκειμένου να «πιεστεί» στη συνέχεια το περιφερειακό συμβούλιο που είναι και επί της ουσίας αρμόδιο για να αποφασίσει για την «απελευθέρωση» του έργου. Το οποίο περιφερειακό συμβούλιο πρέπει ειδικότερα να γνωμοδοτήσει σχετικά με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
Οι εκπρόσωποι του Υπουργείου, παρουσίασαν τα δεδομένα του έργου , ο προυπολογισμός του οποίου εκτιμάται πως θα ξεπεράσει τα 80 εκ. ευρώ και δύναται να δώσει λύση μια για πάντα στη ύδρευση του νησιού. Μιλώντας μάλιστα για τη φάση των μελετών, τόνισαν πολλές φορές πως απομένουν ελάχιστες λεπτομέρειες για να μπορέσουν να ολοκληρωθούν όλες, καταλήγοντας πως αποφασιστικής σημασίας για την εξέλιξη των διαδικασιών, είναι η γνωμοδότηση του περιφερειακού συμβουλίου επί της ΜΠΕ. Από τα όσα είπαν οι εκπρόσωποι του Υπουργείου και κυρίως από το ύφος τους, φάνηκε μάλιστα και η αποφασιστικότητά τους να δώσουν ένα μεγάλο έργο για το νησί, φτάνοντας ως και στο σημείο να είναι και… επικριτικοί απέναντι σε δημοτικούς συμβούλους που εξέφραζαν δυσπιστία!
Η δυσπιστία
Όπως ήταν φυσικό, η παρουσίαση της προοπτικής του έργου που υπάρχει στα συρτάρια για πάνω από 20 χρόνια, προκάλεσε πολλές συζητήσεις αλλά και ειδικότερους προβληματισμούς στη συνεδρίαση, με κύριο την υδροδότηση του Πολιχνίτου. Αφού ως γνωστόν, όταν «χαράζονταν» το έργο, προβλέπονταν πέραν του φράγματος Τσικνιά και φράγμα Πολιχνίτου. Μόνο που στη μελέτη του έργου, το φράγμα του Πολιχνίτου… εξαφανίστηκε. Πιο ενδιαφέρουσες τώρα τοποθετήσεις επί της προοπτικής του έργου, ήταν εκείνη του Βαγγέλη Παυλή των «Ενεργών Πολιτών» που στάθηκε σε γενικές γραμμές κριτικά απέναντι στην υλοποίηση ενός τόσο μεγάλου έργου για τα δεδομένα του νησιού, χωρίς να έχει υπάρξει προηγουμένως επαρκής επιστημονική τεκμηρίωση-γνωμοδότηση περί της χρησιμότητάς του, αλλά και του Μιχάλη Μπάκα των Οικολόγων Πρασίνων. Ο οποίος από τη μεριά του, τόνισε πως θα μπορούσε ακόμα και σήμερα (σ.σ. αφού δεν έγινε τόσα χρόνια), να προωθηθούν μικρότερες παρεμβάσεις στα δίκτυα της ΔΕΥΑΛ, που θα εξασφάλιζαν το νερό της Μυτιλήνης, από το να γίνει ένα τόσο μεγάλης κλίμακας (και κόστους) έργο στο νησί. Από τις τοποθετήσεις που ήταν υπέρ της προοπτικής του έργου, πιο σημαντική ήταν εκείνη του πρώην προέδρου της ΔΕΥΑΛ Δημήτρη Ακριώτη, ο οποίος μίλησε αναλυτικά για τα οφέλη που θα προσφέρει στην ύδρευση του νησιού το φράγμα Τσικνιά, καταθέτοντας και την δική του εξ αντικειμένου επαγγελματική εμπειρία από τα προβλήματα του… νερού στο νησί.
«Μη ψειρίζουμε τη μαϊμού»
Ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, ο οποίος ουσιαστικά ανέσυρε το ξεχασμένο για χρόνια έργο του φράγματος Τσικνιά πριν λίγους μήνες, έχοντας διαπιστώσει και τη θετική διάθεση του Υπουργείου Υποδομών να υλοποιήσει ένα τόσο μεγάλο έργο, απέναντι στους προβληματισμούς δημοτικών συμβούλων, σχολίασε με νόημα πως δεν γίνεται να «ψειρίζουμε τη μαϊμού». Κι αυτό γιατί όπως διατείνονταν συχνά πυκνά στην πορεία της συζήτησης, για πρώτη φορά φαίνεται να υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και δεδομένη καλή διάθεση εκ μέρους των αρμόδιων Υπουργείων και κατά τα φαινόμενα τουλάχιστον… κωλυσιεργεί η αυτοδιοίκηση.
Είναι τόσο απλό να προχωρήσει η ΜΠΕ;
Στο δια ταύτα όμως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η (θετική) γνωμοδότηση του περιφερειακού συμβουλίου που είναι αποφασιστικής σημασίας για την οικονομία του έργου, δεν είναι τουλάχιστον όσο εύκολη την παρουσίασαν τα στελέχη του Υπουργείου Υποδομών. Γιατί θα πρέπει να υπενθυμιστεί εδώ, ότι το περιφερειακό συμβούλιο, όταν κλήθηκε πριν από έναν περίπου χρόνο να πάρει απόφαση σχετική με το φράγμα Τσικνιά, είχε ομόφωνα αποφασίσει την αναβολή λήψης απόφασης. Διότι ζητούσε (καθ΄ υπόδειξη και των αρμόδιων υπηρεσιών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου) από το ίδιο το Υπουργείο Υποδομών (και κατ΄ επέκταση την κυβέρνηση) που προχθές έδειξε μεγάλο ζήλο , όπως προκύπτει από τα λεγόμενα των κυβερνητικών και υπηρεσιακών στελεχών του υπουργείου , για την κατασκευή του φιλόδοξου αυτού έργου, συγκεκριμένες απαντήσεις σε συγκεκριμένα ζητήματα. Όπως ας πούμε την διατύπωση γνώμης του ΟΑΣΠ σε σχέση με τη σεισμικότητα της περιοχής, αλλά και μία εμπεριστατωμένη μελέτη σχετικά με το κατά πόσο η συγκράτηση των υδάτων στο φράγμα, δεν θα επηρεάσει το οικοσύστημα του κόλπου της Καλλονής. Εξάλλου θα πρέπει να θυμίσουμε ότι για αυτόν τον λόγο, είχε εγκατασταθεί από το 2009 (με εξοπλισμό) κλιμάκιο του Τμήματος Επιστημών της Θάλασσας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, πραγματοποιώντας μετρήσεις στα φερτά υλικά. Για όλα αυτά όμως, η πλευρά της περιφερειακής αρχής, δεν φαίνεται ότι έλαβε μέχρι σήμερα καμία απολύτως απάντηση εκ μέρους των αρμόδιων Υπουργείων και δη εκείνου των Υποδομών που δείχνει ζωηρό ως προς την κατασκευή του έργου.
«Υπάρχουν συγκεκριμένα δεδομένα και προαπαιτούμενα για να γνωμοδοτήσει θετικά επί της ΜΠΕ το περιφερειακό συμβούλιο. Εμείς ουσιαστικά με την αναβολή λήψης απόφασης πριν από έναν χρόνο, δεν ταχθήκαμε κατά του έργου. Αλλά ζητήσαμε αυτά που προβλέπονται και από το νόμο, να μας εξασφαλίσει το Υπουργείο για να φέρουμε το θέμα στο συμβούλιο», είπε χαρακτηριστικά ο αντιπεριφερειάρχης Θεόδωρος Βαλσαμίδης στο «Ε», δίνοντας τη δική του διάσταση ως προς την προοπτική του έργου του φράγματος Τσικνιά.