Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Το Εφετείο και με τη βούλα μετέτρεψε σε Ίδρυμα το γηροκομείο και ξεπέρασε οριστικά τα διοικητικά προβλήματα που προκάλεσε ο «Καλλικράτης»
Η υπόθεση απασχόλησε (ξανά) εντόνως την αυτοδιοίκηση από την 1η του Γενάρη του 2017, όταν και η ΑΔΑ… υπενθύμισε στον «Καλλικράτη» ότι το σημαντικότατο αυτό κληροδότημα για την κοινωνία του Πλωμαρίου, πρέπει βάσει του νέου νόμου να υπαχθεί στην δικαιοδοσία του δήμου Λέσβου. Έκτοτε ξεκίνησε μία αγωνιώδης προσπάθεια προκειμένου το Μιχαλέλλειο γηροκομείο να εξακολουθήσει να λειτουργεί εύρυθμα, παρά το ότι ουσιαστικά η λειτουργία του τινάχθηκε στον αέρα, επηρεάζοντας τους 13 εργαζομένους του και κυρίως τους 45 τροφίμους του από το διοικητικό αδιέξοδο που προέκυψε. Η ιστορία είναι λίγο έως πολύ γνωστή για να εξηγήσει το αδιέξοδο: ο διαθέτης του ιδρύματος όριζε η διοίκησή του να γίνεται από το τοπικό συμβούλιο του Πλωμαρίου αλλά η εφαρμογή του «Καλλικράτη» εκ των πραγμάτων δεν μπορούσε να στηρίξει αυτή τη διαθήκη. Οι ερμηνείες του τρόπου που θα μπορούσε να ξεπεράσει το αδιέξοδο αυτό, ήταν αρκετές. Το βασικό όμως πρόβλημα ήταν εξαρχής πως φαινόταν πρακτικά αδύνατο να γίνει επ΄ ακριβώς εκείνο που όριζε ο «Καλλικράτης». Δηλαδή το ίδρυμα να διοικείται από το δημοτικό συμβούλιο όλης της… Λέσβου. Και αφού η «νομοθετική φόρμουλα» για την ιδιόμορφη λειτουργία του «Μιχαλέλλειου» που είχε πέσει για ένα διάστημα στο τραπέζι με τις ευλογίες της κυβέρνησης δεν ήρθε ποτέ, ο δήμος Λέσβου, προσφεύγοντας στη δικαιοσύνη με απόφαση του αντιδημάρχου Οικονομικών Παναγιώτη Τσουπή μέσα στο περασμένο έτος, κατάφερε να εξασφαλίσει αυτές τις ημέρες την οριστική λύση. Η οποία διατηρεί την αυτοτέλεια της διαχείρισης του Ιδρύματος και με τα βούλα πια του Εφετείου.
«Πληροφορηθήκαμε ότι βγήκε η απόφαση του Εφετείου και είναι στη λογική ακριβώς εκείνου που διεκδικήσαμε. Καθώς εξασφαλίζεται η αυτοτελής λειτουργία του, όπως ακριβώς όριζε ο διαθέτης», είπε στο «Ε» περιχαρής ο κ. Τσουπής για το τέλος των αδιεξόδων για το γηροκομείο του Πλωμαρίου. «Είναι γνωστές οι περιπέτειες που προκλήθηκαν ελέω «Καλλικράτη» που τίναζε στον αέρα τις προμήθειες, την διοίκηση, τους εργαζομένους και τους ηλικιωμένους. Και σε αυτό θέλω να συγχαρώ τους συνεργάτες μου στη νομική υπηρεσία αλλά και την πολύτιμη νομική συμβουλή του βουλευτή Λέσβου Χαράλαμπου Αθανασίου, που μας βοήθησε καθοριστικά», πρόσθεσε ο κ. Τσουπής.
Υπενθυμίζεται εδώ για το ιστορικό της υπόθεσης, ότι η εφαρμογή του «Καλλικράτη», που γέννησε το σημερινό ενιαίο Δήμο Λέσβου, όριζε μεταξύ άλλων την υπαγωγή του «Μιχαλέλλειου» σε έναν ενιαίο δημοτικό φορέα κοινωνικής δράσης και εξαρχής «πονοκεφάλιασε» ακόμα και την πρώτη δημοτική αρχή της Λέσβου, εκείνης του Βουνάτσου. Οι διάφοροι παράλληλοι νόμοι τώρα, όπως εκείνος του Παυλόπουλου που έδιναν παράταση στην αυτόνομη λειτουργία των κληροδοτημάτων, δίνοντας βέβαια ταυτόχρονα περιθώρια διαφόρων ερμηνειών, με κάποιο τρόπο, δημιούργησαν ένα προσωρινώς… μόνιμο νέο ιδιόμορφο καθεστώς στο «Μιχαλέλλειο», με το τοπικό συμβούλιο της δημοτικής κοινότητας Πλωμαρίου να εισηγείται τον «αυτόνομο» προϋπολογισμό στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου, εκείνη να τον εγκρίνει και να τον παραπέμπει από το 2011 έως και το 2015 στην ΑΔΑ. Η τελευταία εξασφάλιζε τη νομιμότητα της απόφασης με την τελική της έγκριση για την απρόσκοπτη, αλλά πάντα «αυτόνομη» λειτουργία του κληροδοτήματος. Όλα αυτά όμως μέχρι παραμονές του 2017. Αφού ο προϋπολογισμός του δεν εγκρίθηκε, τινάζοντας στον αέρα την λειτουργία του για επτά ολόκληρους μήνες. Με το γηροκομείο να στέκεται στα πόδια του χωρίς διοίκηση, χάρη σε δωρεές της τοπικής κοινωνίας του Πλωμαρίου και στον εθελοντισμό των -απλήρωτων- εργαζομένων.
Οι ενέργειες Τσουπή
Μ΄ αυτά και μ΄ εκείνα κι αφού στο μεσοδιάστημα η σημερινή πια κυβέρνηση υπέδειξε αρχικά στη δημοτική αρχή το δρόμο μιας «νομοθετικής» φόρμουλας, που δεν κατάφερε τελικά να εφαρμόσει, κλήθηκε με καθυστέρηση ο δήμος να περάσει τον ΚΑΔ του «Μιχαλέλλειου» στον δικό του πια προϋπολογισμό. Με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών Παναγιώτη Τσουπή, όταν ανέλαβε για δεύτερη φορά τα καθήκοντά του να ξεκινά έκτοτε βήμα βήμα όλες τις ενέργειες που απαιτούνταν, αφενός προκειμένου να… λειτουργεί το γηροκομείο, αφετέρου προσφεύγοντας τελικά στη δικαιοσύνη, να εξασφαλίσει τελικά την τυπική τροποποίηση του «Μιχαλέλλειου» σε ίδρυμα.