Το «Μιχαλέλλειο» Πλωμαρίου, μετά από επτά μήνες, επανασυνδέθηκε με τη χρηματοδότησή του, με τον δήμο να το παίρνει στη δικαιοδοσία του

Απέκτησε επιτέλους προϋπολογισμό!

07/07/2017 - 12:30 Ενημερώθηκε 07/07/2017 - 15:39

Επτά μήνες μετά, αρχίζει επιτέλους να φαίνεται ξανά φως στο… τούνελ για την περίπτωση του «Μιχαλέλλειου» Γηροκομείου Πλωμαρίου. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών Παναγιώτη Τσουπή, που τους τελευταίους μήνες «έτρεξε» τη μπερδεμένη υπόθεση -που «βραχυκύκλωσε» ακόμα περισσότερο ελέω ασαφειών και κενών του «Καλλικράτη» αλλά και λανθασμένων εκτιμήσεων εκ μέρους τόσο της κυβέρνησης όσο και της δημοτικής αρχής για τη λύση στο αδιέξοδο- ήρθε μόλις χτες η έγκριση του προϋπολογισμού του ιδρύματος, το οποίο πλέον θα λειτουργεί υπό τη διοίκηση του δήμου. Το χαρμόσυνο αυτό νέο εξασφαλίζει(;) λοιπόν την εύρυθμη λειτουργία στο εξής του γηροκομείου, αλλά -κατά δήλωση του κ. Τσουπή- και τους μισθούς των 13 εργαζομένων του. Πλέον απομένει και η τυπική τροποποίηση που θα αναγνωρίζει το «Μιχαλέλλειο» ως ίδρυμα μέσω της προσφυγής του δήμου στη Δικαιοσύνη.

 

Το ιστορικό του… σημερινού «πονοκεφάλου»

Το «Μιχαλέλλειο» κληροδότημα και η σημασία του για πολλές δεκαετίες για την τοπική κοινωνία αλλά και οικονομία του Πλωμαρίου είναι γνωστά στην ευρύτερη κοινωνία της Λέσβου. Λειτουργεί ως γηροκομείο και είναι ένα από τα παλαιότερα ιδρύματα κοινωνικής περίθαλψης στη Λέσβο.

Η εφαρμογή του «Καλλικράτη», που γέννησε τον σημερινό ενιαίο Δήμο Λέσβου, όριζε μεταξύ άλλων την υπαγωγή του «Μιχαλέλλειου» σε έναν ενιαίο δημοτικό φορέα κοινωνικής δράσης και εξαρχής «πονοκεφάλιασε» την τότε δημοτική αρχή Βουνάτσου, τους εργαζομένους του γηροκομείου καθώς και την τοπική κοινωνία του Πλωμαρίου. Μάλιστα, η τότε δημοτική αρχή επέλεξε να εξαιρέσει τελικώς την υπαγωγή του κληροδοτήματος στη δικαιοδοσία του Δήμου, πατώντας και πάνω στο γενικότερο λαϊκό… αίσθημα που προβληματιζόταν για το μέλλον του κάτω από έναν ενιαίο φορέα διαχείρισης στο επίπεδο του νεοσύστατου Δήμου Λέσβου αλλά και στη γραπτή βούληση των δωρητών που το ήθελαν υπό την εποπτεία και διοίκηση του Πλωμαρίου.

Οι διάφοροι παράλληλοι νόμοι τώρα, όπως εκείνος του Παυλόπουλου που έδινε παράταση στην αυτόνομη λειτουργία των κληροδοτημάτων, δίνοντας βέβαια ταυτόχρονα περιθώρια διαφόρων ερμηνειών, με κάποιο τρόπο, δημιούργησαν ένα προσωρινώς… μόνιμο νέο ιδιόμορφο καθεστώς στο «Μιχαλέλλειο», με το τοπικό συμβούλιο της δημοτικής κοινότητας Πλωμαρίου να εισηγείται τον «αυτόνομο» προϋπολογισμό στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου, εκείνη να τον εγκρίνει και να τον παραπέμπει από το 2011 έως και το 2015 στην ΑΔΑ. Η τελευταία εξασφάλιζε τη νομιμότητα της απόφασης με την τελική της έγκριση για την απρόσκοπτη αλλά πάντα «αυτόνομη» λειτουργία του κληροδοτήματος. Όλα αυτά όμως μέχρι παραμονές του 2017, αφού για κάποιο λόγο ο προϋπολογισμός του δεν εγκρίθηκε, τινάζοντας στον αέρα τη λειτουργία του για επτά ολόκληρους μήνες, με το γηροκομείο να στέκεται στα πόδια του χωρίς διοίκηση χάρη σε δωρεές της τοπικής κοινωνίας του Πλωμαρίου και στον εθελοντισμό των -απλήρωτων- εργαζομένων.

 

 

Οι ενέργειες Τσουπή


Ο αντιδήμαρχος Παν. Τσουπής βήμα-βήμα έλυσε εν μέρει τον «γόρδιο δεσμό» του «Μιχαλέλλειου», που απέκτησε προϋπολογισμό για να πληρώνει

 

Μ’ αυτά και μ’ εκείνα κι αφού στο μεσοδιάστημα η κυβέρνηση φέρεται αρχικά να υπέδειξε στη δημοτική αρχή τον δρόμο μιας «νομοθετικής» φόρμουλας που δεν κατάφερε τελικά να εφαρμόσει, κλήθηκε με καθυστέρηση ο δήμος να περάσει τον ΚΑΔ του «Μιχαλέλλειου» στον δικό του πια προϋπολογισμό. Έτσι, χθες ήρθε από την ΑΔΑ ο εγκεκριμένος προϋπολογισμός που απελευθερώνει τους πόρους που απαιτεί η λειτουργία του γηροκομείου, με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών Παναγιώτη Τσουπή να επιβεβαιώνει στο «Ε» την εξέλιξη αυτήν και να δικαιώνεται εκ του αποτελέσματος για τους χειρισμούς του από τον περασμένο Απρίλη και έπειτα, όταν και -χωρίς να έχει την ουσιαστική συμπαράσταση των συναρμόδιων Υπουργείων (σ.σ. αφού ούτε και εκείνα ήταν σε θέση να τοποθετηθούν ξεκάθαρα για το νομικό αδιέξοδο που αναδείκνυε ο «Καλλικράτης» στο γηροκομείο)- έκανε βήμα βήμα όλες τις ενέργειες που απαιτούνταν για να πάρει ουσιαστικά ο δήμος το Κληροδότημα υπό τη δικαιοδοσία του. Και, μέσω της δικαστικής οδού πια, θα προσφύγει για να γίνει και η τυπική τροποποίηση του «Μιχαλέλλειου» σε ίδρυμα.

 

Άλυτα θέματα και ερωτήματα

Φυσικά η εξέλιξη αυτήν με την έγκριση του προϋπολογισμού δεν λύνει όλα τα ανοιχτά ζητήματα του γηροκομείου, με χαρακτηριστικότερο εκείνο της διοίκησής του, η οποία δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα το ποιος θα την ασκεί τελικά. Αφού ακόμα και σήμερα η βούληση του διαθέτη που θέλει τη διοίκηση του γηροκομείου να ασκείται από τοπικό συμβούλιο του Πλωμαρίου δεν εκπληρώνεται, αλλά ακόμα κι αν εκπληρώνονταν θα σκόνταφτε επάνω στον «Καλλικράτη»! Δεν παύει όμως να αποτελεί ένα καλό βήμα το γεγονός και μόνο πως οι πόροι για τη λειτουργία του απελευθερώνονται, με αποτέλεσμα να μπορεί το ίδρυμα να προμηθεύεται τρόφιμα και φάρμακα αλλά και να πληρώνει τους 13 εργαζομένους του.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey