Οι αποζημιώσεις που θα έρθουν (αρκετά) μετά από τις κατεδαφίσεις «πονοκεφαλιάζουν» τους σεισμόπληκτους αλλά και τον ίδιο τον δήμο Λέσβου

Άλλα 2,5 εκ. ευρώ ζητά ο δήμος για τις κατεδαφίσεις…

31/10/2017 - 16:51 Ενημερώθηκε 31/10/2017 - 12:57

Μπορεί μέρα με τη μέρα -και με χαρακτηριστική καθυστέρηση- να διευθετούνται αλλά και να διευκρινίζονται αυτά που αφορούν στην αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού, όμως το μείζον πρόβλημα εξακολουθεί να εντοπίζεται στη δεδομένη αφερεγγυότητα του κράτους και κυρίως στο πόσο έγκαιρα κάθε φορά διακινούν οι μηχανισμοί του το… χρήμα, ειδικά σε μια περίοδο στενότητας των κρατικών δαπανών. Έτσι μετά τον προβληματισμό που προκαλεί στους ιδιώτες το ότι θα κληθούν να αναλάβουν τα έξοδα της κατεδάφισης των χτυπημένων από το σεισμό σπιτιών τους, αναμένοντας στη συνέχεια την καταβολή της σχετικής επιδότησης που θα πρέπει να περάσει και από τα γραφειοκρατικά γραζάνια, ο ίδιος προβληματισμός επανέρχεται στον Δήμο Λέσβου. Ο οποίος δήμος βέβαια έχει βιώσει ήδη -και όχι μία φορά- την αργή αντίδραση του κράτους και τώρα που θα κληθεί να προπληρώσει και αυτός όλα τα έξοδα μεταφοράς και αποθήκευσης των μπαζών που θα προκύψουν από τις κατεδαφίσεις σηκώνει τα χέρια ψηλά. Και έχοντας προϋπολογίσει πως όλα εκείνα που είναι κομμάτι της ευθύνης του και αφορούν στα όσα ακολουθήσουν των κατεδαφίσεων αγγίζουν τα 2,5 εκ. ευρώ, ζητά πλέον εκ προοιμίου την επιχορήγηση του Υπουργείου Υποδομών…

Η ΚΥΑ που αφορά στις κατεδαφίσεις των κτηρίων βγήκε και πράγματι δύναται να καλύψει όλο το φάσμα των ενεργειών που πρέπει να γίνουν, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία ανοικοδόμησης. Ωστόσο, υπάρχουν μελανά σημεία στα όσα περιγράφονται, δεδομένης της διαχρονικά προβληματικής αντίδρασης του κράτους, σε συνδυασμό με τη σύγχυση που χαρακτηρίζει βασικούς υπουργούς της κυβέρνησης, στις δεσμεύσεις τους προς τους σεισμόπληκτους. Τούτων δοθέντων οι σεισμόπληκτοι πολίτες οι οποίοι θα κληθούν να προπληρώσουν για τα έξοδα των κατεδαφίσεων, σε κάποιες περιπτώσεις κινδυνεύουν να μείνουν ακάλυπτοι για μεγάλο χρονικό διάστημα, λόγω και του ότι η γραφειοκρατία είναι μεγάλη και σε πολλές περιπτώσεις κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει και το πώς θα εξελιχθεί.

 

Σηκώνει τα χέρια ψηλά ο δήμος

Τον ίδιο όμως πάνω κάτω προβληματισμό έχει τις τελευταίες ημέρες και ο Δήμος Λέσβου, που ήδη έχει χρεωθεί περί τα 3 εκ. ευρώ για να καλύψει τις έκτακτες ανάγκες του σεισμού και -παρά τις αρμόδιες κυβερνητικές διαβεβαιώσεις- δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί από το κράτος για τις παρεμβάσεις που πραγματοποίησε μέσα στο καλοκαίρι. Κι αυτό γιατί τα στελέχη της δημοτικής αρχής, λαμβάνοντας την ενημέρωση για όλα όσα έχει ευθύνη ο δήμος να κάνει για τις περιπτώσεις των κατεδαφίσεων, υπολογίζουν ότι το κόστος αυτών θα αγγίξουν τα 2,5 εκ. ευρώ. Πόσο εύκολο όμως είναι στον δήμο να διαθέσουν άλλο ένα τόσο σημαντικό ποσό και πόσο γρήγορα θα καλυφθούν στη συνέχεια από το κράτος; Η πρόσφατη ιστορία της έκτακτης ανάγκης του προσφυγικού, των πλημμυρών και του σεισμού έχει δείξει πως οι υπουργικές «διαβεβαιώσεις» πήγαν… περίπατο και ο δήμος έμεινε να υποκαθιστά το κράτος, περιμένοντας ακόμα την «αποζημίωσή» του. Με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα, την «αποζημίωση» για τις έκτακτες ανάγκες (του καλοκαιριού) που προκάλεσε ο σεισμός και τη χρηματοδότηση (μέσω ΠΔΕ) που δεν μπορεί να προκύψει, όσο απλά τουλάχιστον το παρουσίαζε πριν από λίγες εβδομάδες ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων κ. Κορκολής.

Τούτων δοθέντων, στη δημοτική αρχή έχουν προϋπολογίσει πως το κόστος για τη μεταφορά των μπαζών, τη φύλαξη των «ανακυκλώσιμων» υλικών και τη διαμόρφωση του ειδικού χώρου που θα εναποτίθενται αυτά (έξω από τη Βρίσα) θα αγγίξει τα 2,5 εκ. ευρώ. Και έχουν ήδη αποστείλει στο αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών που θα καλύψει το κόστος όλα τα έξοδα που θα κληθούν να πληρώσουν. Με την υποσημείωση πως δύνανται να ανταποκριθούν μόνον σε εκείνα που θα έχουν έγκαιρα τα χρήματα στην κατοχή τους, για να προχωρήσουν στα δέοντα… Και εφόσον ολοκληρώνονται οι εκάστοτε γραφειοκρατικές διαδικασίες και οι σχετικές προθεσμίες που προβλέπονται από την κατεδάφιση.

 

 

ΚΚΕ: «Να δοθούν μπροστά οι αποζημιώσεις»

 

Εντωμεταξύ, για όλα όσα αφορούν στην κατεδάφιση των επικίνδυνα ετοιμόρροπων κτηρίων που επλήγησαν από το σεισμό εξέδωσε ανακοίνωση και η Τομεακή Επιτροπή Λέσβου του ΚΚΕ, σχολιάζοντας πως «για όσους γνωρίζουν από τιμές γίνεται καθαρό πως η συνολική επιδότηση των 10 ευρώ ανά κυβικό που θα δοθεί τελικά στους δικαιούχους είναι αρκετά πίσω από το σύνολο των εξόδων τα οποία καλείται να επωμισθεί ο ιδιοκτήτης του κάθε ετοιμόρροπου κτηρίου. Έχασαν, δηλαδή, οι άνθρωποι το σπίτι τους, να πληρώσουν και από πάνω».

Προσθέτει ακόμη ότι «η χορήγηση της επιδότησης σε δύο ισόποσες δόσεις, εκ των οποίων η δεύτερη, αφού αποδεδειγμένα έχει ολοκληρωθεί η κατεδάφιση, απαιτεί από τους ενδιαφερόμενους να βάλουν το χέρι στην τσέπη -και μάλιστα αρκετά βαθιά - διότι αλλιώς δεν πρόκειται να τελειώσει το έργο». Για να καταλήξει πως «ο κυκεώνας των αιτήσεων και των πιστοποιητικών που καλείται να καταθέσει ο κάθε ενδιαφερόμενος, καθώς και οι προθεσμίες για όλα αυτά, «σπρώχνουν» τους ενδιαφερόμενους να αναθέσουν την όλη υπόθεση σε επαγγελματίες, με πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση για τους ίδιους. Όλα αυτά ενώ μιλάμε για ανθρώπους που έχουν χάσει το βιός τους και οι περισσότεροι ήδη ζουν με δανεικά». Για να καταλήξει ζητώντας -μεταξύ άλλων- αποζημίωση στο 100% για το σύνολο των καταστροφών, είτε πρόκειται για οικιστικό ιστό, είτε για οικοσκευές είτε για εμπορεύματα και οι αποζημιώσεις να δοθούν μπροστά, στο σύνολό τους, ώστε να μπορέσουν οι πληγέντες με αυτά τα χρήματα να κινηθούν.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey