Πρωτόγνωρο το αλαλούμ με τις λίστες

13/07/2017 - 15:51 Ενημερώθηκε 13/07/2017 - 15:58

Σαν πέρσι και καλύτερα με τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων. Από το 2013 μέχρι σήμερα, κάθε χρόνο οι τοπικοί συντάκτες και οι συντάκτριες του εκπαιδευτικού τομέα δεινοπαθούμε προσπαθώντας να βρούμε τους πρώτους και τις πρώτες. Το δε θέμα των «πρώτων» σε βαθμολογία είναι ένα μεγάλο ζήτημα, με το οποίο θα καταπιαστώ ακροθιγώς παρακάτω.

Από το 2013, λοιπόν, τα αποτελέσματα και τα στατιστικά ξεκίνησαν να βγαίνουν πιο αργά, μετά τις 2 το μεσημέρι, με αποτέλεσμα να έχει κανείς ελάχιστο χρόνο μέχρι να κλείσει για να τυπωθεί η εφημερίδα να βρει τους πρωτεύσαντες βάσει των ονομάτων που παραχωρεί -κάθε χρόνο- η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Η κατάσταση χειροτέρευσε έκδηλα πέρσι, όπου το μόνο που δόθηκε στη δημοσιότητα την πρώτη μέρα ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων ήταν ο μέσος όρος- ούτε καν τα μόρια. Αυτό όμως που συνέβη φέτος, δεν έχει προηγούμενο- τουλάχιστον από τότε που το διαδίκτυο έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας. Εξαιτίας του ότι το υπουργείο Παιδείας δεν έδωσε πρόσβαση στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΔΕ) σε όλες τις βαθμολογίες, η ΔΔΕ ήταν αναγκασμένη να ζητήσει τους πρώτους από τα Γενικά Λύκεια. Αρκετά σχολεία ήταν συνεργάσιμα από την πρώτη μέρα, άλλα δεν πρόλαβαν. Για παράδειγμα το ΓΕΛ Καλλονής και το 5ο ΓΕΛ έλειπε από την πρώτη λίστα των 50 πρώτων του Νομού συνολικά, αλλά και ανά ομάδα προσανατολισμού. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να εκδοθεί νέα λίστα με τα στοιχεία που δόθηκαν την επομένη. Και η νέα λίστα, όμως ήταν προβληματική, αφού δεκάδες υποψήφιοι, αλλά και γονείς επικοινώνησαν με το «Ε» ζητώντας τα ρέστα που το όνομά τους έλειπε από αυτήν, παρόλο που τα μόρια ήταν περισσότερα από κάποιων άλλων. Γι'΄αυτό το λόγο «δώσαμε» χώρο σε όσους και όσες το επιθυμούσαν χωρίς να κρατάμε το μέτρο της αριστείας.

Το θέμα είναι ότι για να έχουμε σαφή εικόνα του πόσο καλά έγραψαν οι υποψήφιοι του Νομού, πχ πόσοι κινήθηκαν πάνω από τη βάση, θα πρέπει όλα τα σχολεία να δώσουν τα -σωστά- στοιχεία όλων των υποψηφίων. Κι αυτό, όταν είναι ανοιχτά μόνο τις Τετάρτες. Αλλά κακά τα ψέματα, και τη Δευτέρα αρκετά σχολεία μετά τις 12 το μεσημέρι, κι ενώ οι βαθμολογίες (είχε ανακοινωθεί από το υπουργείο ότι θα αναρτιόνταν μία ώρα μετά), δεν σήκωναν τηλέφωνα ή είχαν κλείσει λόγω παρέλευσης ωραρίου.

Αναρωτιόμαστε, είναι δυνατόν ημέρα ανακοίνωσης βαθμολογιών να κλείνουν 12 ή 1 το μεσημέρι τα Γενικά Λύκεια;
Τα παραπάνω δεν τα γράφω για την «κατσάδα» που άκουσαν τα τοπικά ΜΜΕ από τους γονείς, αλλά γιατί εύλογα δημιουργούνται προβλήματα και δεν εκτιμώνται οι κόποι εκατοντάδων υποψηφίων.
Και ειδικά σε ό,τι αφορά τους «πρώτους» και κάποιους που κυνικά -και βασικά εκ των υστέρων- λένε ότι δεν πρέπει να ασχολούμαστε με τους πρώτους οι δημοσιογράφοι, απαντώ τα εξής. Το αν θα περάσει ένας υποψήφιος στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και σε ποια σχολή μπορεί να είναι το αποτέλεσμα τρίωρων εξετάσεων δύο εβδομάδων. Για να φτάσει εκεί όμως προηγήθηκαν χρόνια ολόκληρα, συζητήσεις επί συζητήσεων και τεράστιο στρες και μια μάχη τιθάσευσης του εαυτού με τα σχολικά βιβλία. Αν τίθεται ζήτημα κριτικής της όποιας αξιολόγησης είναι προφανές ότι είναι θεμιτή, αλλά δεν μπορεί να προκύπτει όταν ο υποψήφιος βρίσκεται κάτω από την πηγή για να πιει νερό. Εφόσον όλο το εκπαιδευτικό σύστημα έχει ως κορωνίδα του τις πανελλαδικές εξετάσεις και όχι κάτι άλλο, με αποτέλεσμα να δημιουργεί «αρίστους», «μέτριους», «έξυπνους, αλλά μη διαβαστερούς», ας ασχοληθούμε με αυτό- όχι με τη στενοχώρια του υποψηφίου που δεν είδε το όνομά του στη λίστα.
Συγχαρητήρια σε όλους και όλες… είτε ήταν μέσα στη λίστα είτε όχι.

 Κι άλλες πρωτιές, εδώ: http://www.emprosnet.gr/paideia/ki-alles-proties

Αριστούχοι, λίστες και δηλώσεις: http://www.emprosnet.gr/paideia/diekdikoyn-ta-oneira-tous

 

Αυθόρμητοι και ειλικρινείς!
Αυθόρμητοι και ειλικρινείς περισσότερο από ποτέ οι φετινοί πρωτεύσαντες Γενικών Λυκείων και Αριστούχοι του Νομού Λέσβου. Έτσι ενώ είχαμε συνηθίσει τις προηγούμενες χρονιές να ακούμε για μια σχολική χρονιά «χαλαρή», φέτος οι υποψήφιοι, ακόμα κι εκείνοι που «είχαν σύστημα» έσπευσαν να επισημάνουν ότι η τελευταία τους σχολική χρονιά ήταν κουραστική και… αγχωτική. Στην αυθόρμητη έκφραση, βέβαια, συμβάλλει και το υποστηρικτικό περιβάλλον της οικογένειας. Καθώς υπήρξαν και ελάχιστες περιπτώσεις αριστούχων που οι γονείς τους παρενέβησαν στις δηλώσεις τους για να πουν ότι τα παιδιά τους… έπρεπε να τα πάνε καλύτερα. Κι εκεί για όποιον παίρνει τη συνέντευξη, το στομάχι του σφίγγεται. Όχι που δεν μπορεί να χωρέσει στο κεφάλι του γονιού ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο -και δεδομένων των δύσκολων θεμάτων που έπεσαν φέτος- να συγκεντρώσει κανείς πάνω από 18.000 μόρια. Αλλά που δεν μπορεί, όσο και να προσπαθεί, να καθησυχάσει τον υποψήφιο ή την υποψήφια ότι στη νέα του ζωή, τη φοιτητική, θα μπορέσει να απαλλαγεί αρκετά από την πίεση των χρόνων που προηγήθηκαν.
Αν.Παζ.

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey