Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Οι ελλείψεις του Πανεπιστημίου Αιγαίου σε προσωπικό αποτυπώνονται μία ακόμη φορά με αφορμή την απάντηση του ιδρύματος σε εγκύκλιο του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Συγκεκριμένα το αίτημα του πανεπιστημίου αφορά 300 άτομα προσωπικό, τα οποία απαιτούνται για την ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών του, οι περισσότερες από τις οποίες λειτουργούν τώρα με λιγότερο από το ελάχιστο απαιτούμενο προσωπικό.
Το πανεπιστήμιο χρειάζεται άμεση ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό, τονίζουν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, λέγοντας ότι αν συνεχιστεί το κύμα συνταξιοδοτήσεων είναι ζήτημα χρόνου να καταστούν βασικές υπηρεσίες μη λειτουργικές.
Απάντηση στο έγγραφο του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που αφορά στο μίνι πρόγραμμα κινητικότητας στάλθηκε χθες από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του αναπληρωτή υπουργού Γιώργου Κατρούγκαλου μετά την ολοκλήρωση της καταγραφής των αναγκών σε προσωπικό σε όλους τους φορείς του δημοσίου θα ακολουθήσει η ψήφιση του πρώτου νομοσχεδίου του υπουργείου και θα μπορούν να δηλώσουν την προτίμησή τους όσοι εκ των 3.900 απολυμένων και διαθέσιμων υπαλλήλων και των 6.000 αδιόριστων του ΑΣΕΠ, προκειμένου να τοποθετηθούν άμεσα και να επιστρέψουν στο Δημόσιο.
Να σημειωθεί πως από το 2010 27 άτομα πέτυχαν σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και εκκρεμεί η πρόσληψή τους στις διοικητικές υπηρεσίες του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Ακόμη υπολογίζεται πως στα τέλη του 2015 θα ξεκινήσει το τελικό σχέδιο του υπουργείου, με στόχο να καλυφθούν οι ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό με μετακίνηση προσωπικού απ’ όλο το Δημόσιο.
Ανάγκες λειτουργίας
Σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη διαδικασία το Πανεπιστημίου Αιγαίου ζήτησε σύμφωνα με πληροφορίες 300 άτομα επιπλέον προσωπικό, ώστε να καλύψει τις ανάγκες για τη λειτουργία του.
Σύμφωνα με στοιχεία από το Σύλλογο Διοικητικού Προσωπικού του πανεπιστημίου, τα τελευταία 10 χρόνια έχουν συνταξιοδοτηθεί πάνω από 60 συνάδελφοί τους, χωρίς να έχει γίνει ούτε μία νέα πρόσληψη. Αυτήν τη στιγμή ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων στο Πανεπιστήμιο είναι 245.
Παράλληλα, όμως, έχουν αυξηθεί οι ανάγκες του ιδρύματος σε διοικητική υποστήριξη λόγω της ίδρυσης νέων τμημάτων και μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα έλλειψης προσωπικού είναι πως όλο και περισσότερα τμήματα πλέον μένουν μόνο με τους προϊσταμένους και χωρίς καθόλου υπόλοιπο προσωπικό.
Η περίπτωση, όπου το πρόβλημα εντοπίζεται με τη μεγαλύτερη ένταση, είναι στις γραμματείες των τμημάτων. Εκεί δύο, το πολύ τρεις, διοικητικοί υπάλληλοι καλούνται να εξυπηρετήσουν συνήθως πάνω από 600 φοιτητές, με τον καθένα να ακολουθείται από έναν απίστευτο όγκο γραφειοκρατίας.
Ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Αιγαίου Στρατής Μπουλμπούλης δήλωσε στο «Ε»: «Από αυτήν τη διαδικασία θα πρέπει σαφώς να ωφεληθούν οι υπηρεσίες που έχουν πραγματικά ανάγκη.
Θυμίζουμε πως, για να στηριχθεί η λειτουργία ενός πανεπιστημίου, όπως είναι το Αιγαίου η επάρκεια στο προσωπικό είναι το ελάχιστο που πρέπει να εξασφαλιστεί.
Το πανεπιστήμιο έχει μεγαλώσει με νέα τμήματα και μεταπτυχιακά τα τελευταία χρόνια και το προσωπικό έχει μειωθεί λόγο συνταξιοδοτήσεων.
Τώρα είμαστε σε οριακή κατάσταση και σύντομα θα οδηγηθούμε σε αδιέξοδο, αν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση».