Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Το καμπανάκι του κινδύνου κρούει η πρυτανική αρχή του Πανεπιστημίου Αιγαίου σχετικά με τις ελλείψεις που παρουσιάζει το ίδρυμα σε διοικητικό προσωπικό.
Όπως επισημάνθηκε, αυτήν τη στιγμή οι υπηρεσίες στην πλειοψηφία τους λειτουργούν χωρίς να διαθέτουν ούτε καν το ελάχιστο αναγκαίο προσωπικό και η κατάσταση θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο τα αμέσως επόμενα χρόνια, αφού πολλοί υπάλληλοι θα συνταξιοδοτηθούν και δεν υπάρχει πρόβλεψη για πρόσληψη νέων.
Χθες ο πρύτανης του Πανεπιστημίου, καθηγητής Στέφανος Γκρίτζαλης, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της συντονισμένης δράσης των πανεπιστημίων όλης της χώρας κατά του μέτρου της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων.
«Λειτουργούμε επειδή οι υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Αιγαίου κάνουν πολύ περισσότερα από αυτά που αντιστοιχούν στα καθήκοντά τους, προκειμένου να καλύπτουν την έλλειψη προσωπικού», τόνισε ο κ. Γκρίτζαλης, συμπληρώνοντας πως «αν οι υπάλληλοι ήταν απλά τυπικοί στα καθήκοντά τους, στο Πανεπιστήμιο θα επικρατούσε χάος».
Χρειάζονται 400!
Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου αυτήν τη στιγμή απασχολεί 265 διοικητικούς υπαλλήλους, με 10 από αυτούς να έχουν αποσπαστεί σε τρίτες υπηρεσίες. Μαζί με δύο αποσπάσεις από τρίτους φορείς προς τις υπηρεσίες του Πανεπιστημίου, συνολικά η δύναμη σε διοικητικό προσωπικό του ιδρύματος δεν ξεπερνά τους 255 υπαλλήλους.
Σύμφωνα με την πρυτανική αρχή, ο απαιτούμενος αριθμός διοικητικών υπαλλήλων για στοιχειωδώς εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών ανέρχεται στα 400 άτομα. Εκτιμήσεις του Υπουργείου Παιδείας το 2013, με σκοπό την εύρεση πλεονάζοντος στελεχιακού δυναμικού για το μέτρο της διαθεσιμότητας, προσδιόρισε τον απαιτούμενο αριθμό των διοικητικών υπαλλήλων για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου στους 336.
«Ακόμα και με τις εκτιμήσεις του Υπουργείου, το οποίο προφανέστατα ήθελε να δείξει πλεόνασμα προσωπικού στα τριτοβάθμια ιδρύματα, υπολειπόμαστε κατά 80 περίπου άτομα», δήλωσε ο κ. Γκρίτζαλης.
Ειδική αναφορά έγινε για το Τμήμα του Πανεπιστημίου στη Λήμνο, για το οποίο τονίστηκε πως αποτελεί μοναδικό παράδειγμα στην Ελλάδα τμήματος που δε διαθέτει ούτε ένα διοικητικό υπάλληλο, ενώ λειτουργεί εδώ και πέντε χρόνια, έχοντας μάλιστα ήδη τους πρώτους αποφοίτους. Ακόμα τονίστηκε πως το Πανεπιστημίου Αιγαίου, λόγω της νησιωτικότητας και του πολυεδρικού του χαρακτήρα, έχει ακόμα μεγαλύτερες ανάγκες σε διοικητικό προσωπικό από τα αντίστοιχα σε μέγεθος τριτοβάθμια ιδρύματα σε όλη τη χώρα.
Ο κ. Γκρίτζαλης, μάλιστα, ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να γίνει δεκτή η ίδρυση άλλου τμήματος (αναφερόμενος σε αυτό του Τουρισμού στη Ρόδο) αν δεν έχει εξασφαλιστεί πρώτα το απαραίτητο διοικητικό και εκπαιδευτικό προσωπικό και οι κτηριακές εγκαταστάσεις.
«Δε λειτουργούμε με αυτό τον προϋπολογισμό»
Γκρίτζαλης κατά Υπουργείου Παιδείας
Να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στα πανεπιστήμια κάλεσε την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας ο πρύτανης του Πανεπιστήμιου Αιγαίου, Στέφανος Γκρίτζαλης, επισημαίνοντας πως πρέπει άμεσα να προχωρήσει στην αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου και των υπόλοιπων ιδρυμάτων για το 2015. Συνολικά, σημειώνεται, από το 2009 έχει περικοπεί το 60% του προϋπολογισμού του Πανεπιστημίου, καθιστώντας αδύνατο να υλοποιηθεί επαρκώς το εκπαιδευτικό του έργο.Ανέβασε τους τόνους κατά της κυβέρνησης ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου με αφορμή το θέμα του προϋπολογισμού, επισημαίνοντας: «Δεν μπορεί ένα πανεπιστήμιο που ακαδημαϊκά σέβεται τον εαυτό του, να λειτουργήσει με έναν τόσο μειωμένο προϋπολογισμό.
Δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε ούτε στις ανάγκες του εκπαιδευτικού μας έργου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα σπουδών του Πανεπιστημίου».
Από το Υπουργείο ζητήθηκε άμεση αύξηση της κρατικής επιχορήγησης, ώστε να ανταποκριθεί στις λειτουργικές του ανάγκες, αλλά και στις εκπαιδευτικές.
Ο κ. Γκρίτζαλης επεσήμανε πως το Υπουργείο έχει υποχρέωση να συμπεριφέρεται αναλαμβάνοντας τις ευθύνες του απέναντι στα τριτοβάθμια ιδρύματα, από τη στιγμή που το ίδιο έχει πάρει απόφαση να λειτουργούν.