Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Η 1η του Ιουλίου αποτέλεσε και μία από τις σημαντικότερες στιγμές των μαθητικών χρόνων των υποψηφίων για ΑΕΙ και ΤΕΙ, πολλοί από τους οποίους έσπευσαν από το πρωί στο σχολείο τους για να μάθουν τα αποτελέσματα. Ιατρική και σχολές του Πολυτεχνείου είναι στα «τοπ» των υποψηφίων της Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης, ενώ η Νομική, τα Αρχαία και τα Παιδαγωγικά δεσπόζουν στις προτιμήσεις των υποψηφίων της Θεωρητικής Κατεύθυνσης.
Το «Ε» μίλησε με εκείνους που έβγαλαν το μεγαλύτερο βαθμό πρόσβασης σε κάθε γενικό λύκειο της Μυτιλήνης, της λεσβιακής υπαίθρου και της Λήμνου. Δυστυχώς η απουσία της διευθύντριας στον Άι-Στράτη δε μας επέτρεψε, σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς του Σχολείου, να μάθουμε τον πρώτο βαθμό των Λυκειακών Τάξεων του Αγίου Ευστρατίου. Επίσης έως αργά το μεσημέρι δεν είχαν βγει ακόμα οι βαθμοί πρόσβασης του Γενικού Λυκείου Παμφίλων. Παράλληλα μιλήσαμε και με τους υποψηφίους-φαβορί των κατευθύνσεων, το Φίλιππο Κάκκαρο από την Τεχνολογική Κατεύθυνση (19,39) και το 4ο ΓΕΛ Μυτιλήνης, τη Χρύσα Μυταρέλλη από τη Θετική Κατεύθυνση (19,28) και το ΓΕΛ Γέρας και την Ιωάννα Κακάμπουρα από τη Θεωρητική Κατεύθυνση (19,4) και το 3ο ΓΕΛ Μυτιλήνης.
Μαρία Κωφοπούλου, Πειραματικό Λύκειο
«Απαιτείται τεράστια προσπάθεια»
Ιδιαίτερα χαρούμενη για τα υψηλά μόρια και το γεγονός ότι η προσπάθειά της όλη τη χρονιά απέφερε καρπούς, είναι η Μαρία Κωφοπούλου. Από τη Θεωρητική Κατεύθυνση και με 18.896 μόρια θέλει να μπει στη Νομική, σε όποια περιοχή περάσει. Πάντως με τη βαθμολογία της δε φαίνεται να έχει πρόβλημα, σε σύγκριση τουλάχιστον με τις περσινές βάσεις. «Αν και οι δικοί μου με επηρέαζαν για να ακολουθήσω ιατρικές σπουδές, εγώ ήθελα Νομική και πήγα στη Θεωρητική Κατεύθυνση. Πιστεύω ότι κάθε υποψήφιος πρέπει να κάνει τεράστια προσωπική προσπάθεια και ο ίδιος να είναι πεισμένος γι’ αυτό που κάνει, ώστε να τα καταφέρει».
Ευστρατία Παπουτσέλλου, Λύκειο Άντισσας
«Δε γίνεται χωρίς διάβασμα»
Από τη θετική κατεύθυνση, η Ευστρατία Παπουτσέλλου από το Γενικό Λύκειο Άντισσας «έβγαλε» 17,15 και δηλώνει στο «Ε»: «Διάβαζα αρκετά. Κακά τα ψέματα, δε γίνεται χωρίς διάβασμα. Οι πρώτες μου επιλογές θα είναι οι σχολές Βιολογίας και το Φυσικό».
Φίλιππος Κάκκαρος, 4ο Λύκειο Μυτιλήνης, πρώτος της Τεχνολογικής!
Σαΐνι στα μαθηματικά και στην μπάλα!
Η αγάπη του για το ποδόσφαιρο, με το οποίο ασχολείται τα τελευταία 10 χρόνια, και η σταθερή ενασχόλησή του με αυτό δεν του απαγόρεψε παράλληλα να κάνει και ένα μαραθώνιο διάβασμα ώστε να βγάλει 19.360 και 19.480 μόρια, σε δύο διαφορετικά επιστημονικά πεδία από τα οποία θα δηλώσει σχολή, ο Φίλιππος Κάκκαρος, από το 4ο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης και την Τεχνολογική Κατεύθυνση. «Ήθελα από μικρός να μπω στο Μαθηματικό και γι’ αυτό ασχολούμουν πάντα με τα μαθηματικά και συμμετείχα και σε μαθηματικούς διαγωνισμούς. Νομίζω ότι περνάω σίγουρα», αναφέρει στην εφημερίδα μας ο Φίλιππος, ο οποίος είναι παίχτης του Οδ. Ελύτη, αλλά και ο πρώτος των πρώτων της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης.
Χρυσούλα Χλιάτζου, Λύκειο Ιππείου
«Κουράστηκα για την Ιατρική, αλλά άξιζε τον κόπο»
Πρώτη σε βαθμολογία από το Γενικό Λύκειο Ιππείου αναδείχτηκε η Χρυσούλα Χλιάτζου, από τη Θετική Κατεύθυνση, με 18,2. «Διάβαζα πάρα, μα πάρα πολύ. Κουράστηκα όλη τη χρονιά με το ωράριο και το πολύωρο διάβασμα, αλλά άξιζε τον κόπο. Στόχος μου είναι να περάσω Ιατρική», ανέφερε.
Ιωάννα Κακάμπουρα, 3ο Λύκειο Μυτιλήνης
10ωρο διάβασμα για τη Νομική, αλλά τα καταφέρνει!
Το ήθελε από μικρή και φαίνεται ότι κατά 99% το πετυχαίνει. Η Ιωάννα Κακάμπουρα από το 3ο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης και τη Θεωρητική Κατεύθυνση, με 19.461 μόρια έρχεται πολύ κοντά με το όνειρό της, τη Νομική. «Ήθελα από πολύ μικρό να ασχοληθώ με τη Νομική και συγκεκριμένα με το δικαστικό κλάδο, με προσέλκυε πάντα. Διάβαζα ένα 10ωρο την ημέρα και μόνο τις Κυριακές κάποιες ώρες λιγότερο, αλλά είχα αυτόν το στόχο», επισημαίνει.
Αντώνης Ασπρολούπος, Λύκειο Πλωμαρίου
«Η προσπάθεια κάνει τη διαφορά»
Την κλασική συνταγή της επιτυχίας, διάβασμα με σύστημα, ακολούθησε ο Αντώνης Ασπρολούπος από το Γενικό Λύκειο Πλωμαρίου, κατορθώνοντας να κάνει τη διαφορά στο Σχολείο του, αφού έβγαλε 19,22 από τη Θετική Κατεύθυνση. «Μπορεί οι επιδόσεις να έχουν να κάνουν με τον καθένα ξεχωριστά, αλλά η προσπάθεια είναι αυτή που κάνει τη διαφορά. Με διάβασμα και σύστημα, είναι κατορθωτό. Θέλω και ελπίζω ότι περνάω στην Ιατρική, είτε Αθήνας είτε Θεσσαλονίκης», δήλωσε στην εφημερίδα μας.
Ειρήνη Ζουμπανιώτη, 5ο Λύκειο Μυτιλήνης
«Δεν πέθανα από το διάβασμα, αλλά διάβασα πολύ!»
Δεν μπορεί να πει ότι πέθανε από το διάβασμα, λέει σχολιάζοντας με χιούμορ την επίδοση των 19.168 μορίων που απέσπασε η Ειρήνη Ζουμπανιώτη, από το 5ο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης και τη Θετική Κατεύθυνση. «Θέλω να περάσω στην Ιατρική Θεσσαλονίκης γιατί είμαστε από Κατερίνη. Νομίζω ότι μπορώ να τα καταφέρω. Χρειάστηκε πολύ διάβασμα. Ευτυχώς έκανα κάποιες βόλτες τα Σάββατα, αλλά υπήρχαν και βραδιές που κοιμόμουν πολύ αργά», προσέθεσε.
Χρύσα Μυταρέλλη, Λύκειο Γέρας, πρώτη στη Θετική!
Με το βλέμμα στην Ιατρική Αθήνας
Με 19,28 βαθμό πρόσβασης και 19.280 μόρια, η Χρύσα Μυταρέλλη από το Γενικό Λύκειο Γέρας είναι το φαβορί του Νομού Λέσβου στη Θετική Κατεύθυνση. Βέβαια και η ίδια ομολογεί ότι πάντα ήταν καλή μαθήτρια. «Οι γονείς μου είναι εκπαιδευτικοί, ο μπαμπάς μου μαθηματικός και η μαμά φιλόλογος, και πάντα είχαν την έννοια μου. Αν και πιστεύω ότι θα ανέβουν οι βάσεις φέτος, μπορεί να τα καταφέρω στην Ιατρική Αθήνας ή Θεσσαλονίκης», ανέφερε.
Στέλλα Τσαβδάρη, Λύκειο Καλλονής
«Αρκεί να έχεις πίστη στον εαυτό σου»
Και η Στέλλα Τσαβδάρη, η πρώτη σε βαθμολογία του Γενικού Λυκείου Καλλονής από τη Θετική Κατεύθυνση και 19.166 μόρια στο τρίτο πεδίο, στοχεύει στην Ιατρική Αθήνας. «Η αλήθεια είναι ότι από το γυμνάσιο ρίχνω αρκετό διάβασμα, γιατί είχα αποφασίσει ότι θέλω να περάσω στην Ιατρική. Νομίζω ότι και οι μαθητές που αποφασίζουν από νωρίς πού θέλουν να πάνε, ξέρουν τι και πώς πρέπει να πετύχουν. Αρκεί να έχεις πίστη στον εαυτό σου».
Ελένη Κουντουρέλλη, 2ο Λύκειο Μυτιλήνης, επίσης πρώτη στη θετική κατεύθυνση
Οι κόποι… ανταμείβονται
Χαρούμενη, τόσο που η δύσκολη και κουραστική χρονιά τελείωσε, όσο και για το ότι οι κόποι της ανταμείφθηκαν, δηλώνει η Ελένη Κουντουρέλλη από το 2ο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης, η οποία με 19,28 έρχεται πρώτη μαζί με την Χρυσα Μυταρέλλη στους... πρώτους της Θετικής Κατεύθυνσης. «Είχα τους γονείς και τους καθηγητές στο πλάι μου, που με στήριξαν και τους ευχαριστώ πολύ γι’ αυτό. Δεν ξέρω αν θα ανέβουν οι βάσεις, ο στόχος μου πάντως είναι η Ιατρική Θεσσαλονίκης».
Ευστράτιος Λινάρδος, Λύκειο Αγιάσου
Πρώτος στόχος, το Οικονομικό ΣΣΑΣ
Με στόχο το Οικονομικό Στρατιωτικό (ΣΣΑΣ) που θα δηλώσει ως πρώτη επιλογή στο μηχανογραφικό του, ο Ευστράτιος Λινάρδος από την Τεχνολογική Κατεύθυνση και το Γενικό Λύκειο Αγιάσου έβγαλε 19,26, όντας ο δεύτερος από τους 50 πρώτους της Κατεύθυνσής του. «Κουράστηκα για να τα καταφέρω, αλλά με βοήθησαν πολύ οι καθηγητές του Σχολείου», συμπλήρωσε.
Ευστρατία Κλαρνέτατζη, Λύκειο Μανταμάδου
«Σφυρίζω μόνη μου!»
Από τη χαρά της σφύριζε χτες, όταν και επικοινωνήσαμε μαζί της, η Ευστρατία Κλαρνέτατζη από το Λύκειο Μανταμάδου και τη Θεωρητική Κατεύθυνση. «Έβγαλα 15.700 μόρια και στόχος μου είναι η Φιλοσοφική, η Αρχαιολογία και τα Φιλολογικά. Διάβαζα πολύ και καθημερινά. Δεν είχα χρόνο καθόλου για οτιδήποτε άλλο και αν καμμιά φορά δε διάβαζα λίγο, αισθανόμουν απίστευτες τύψεις. Τώρα όμως που βγήκαν τα αποτελέσματα, πραγματικά σφυρίζω μόνη μου!», δηλώνει ενθουσιασμένη.
Γρηγόρης Κατρακάζας, Λύκειο Πολιχνίτου
Στόχος, το Πολυτεχνείο
Με το βλέμμα στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών ή στο Ηλεκτρολόγων του Πολυτεχνείου είναι ο Γρηγόρης Κατρακάζας, με 17.892 μόρια από την Τεχνολογική Κατεύθυνση. «Με ενδιαφέρουν τα δύο Τμήματα, αλλά θα δηλώσω σε όποιες περιοχές υπάρχουν. Η αλήθεια είναι ότι μέχρι το Μάρτιο διάβαζα περίπου πέντε ώρες τη μέρα, αλλά μετά αγχώθηκα. Ξυπνούσα, διάβαζα, έτρωγα, κοιμόμουν και ξανά το ίδιο. Δεν το περίμενα ότι θα τα πάω τόσο καλά, είμαι πολύ ικανοποιημένος», δήλωσε.
Ευανθία Μαέστρου
Χωρίς φροντιστήριο, πρώτη στην Άγρα
Πρώτη στις Λυκειακές Τάξεις της Άγρας αναδείχτηκε η Ευανθία Μαέστρου από τη Θεωρητική Κατεύθυνση, με βαθμό 16,48. «Είμαι πολύ χαρούμενη, γιατί δεν πήγα καθόλου φροντιστήριο και ό,τι έκανα, το έκανα με τις δυνάμεις μου. Έτσι, για να μην έχω κενά, διάβαζα από πέρσι πολύ Αρχαία και Λατινικά», μας λέει η Ευανθία.