Το κλείνουν για… συμπαράσταση!

20/09/2013 - 22:07

«Ανάσανε» χθες η πανεπιστημιακή κοινότητα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, αφού διοικητικοί υπάλληλοι του ιδρύματος δε θα τεθούν σε διαθεσιμότητα.

«Ανάσανε» χθες η πανεπιστημιακή κοινότητα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, αφού διοικητικοί υπάλληλοι του ιδρύματος δε θα τεθούν σε διαθεσιμότητα. Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν αμέσως μετά τη συνεδρίαση της Συγκλήτου, ο πρύτανης, Πάρις Τσάρτας, και ο αντιπρύτανης Νίκος Σουλακέλλης, ανακοινώθηκε όμως η συμβολική διήμερη αναστολή λειτουργίας του Πανεπιστημίου τη Δευτέρα 23 και την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου, ως ένδειξη αλληλεγγύης σε όσα ΑΕΙ της χώρας θίγονται από το μέτρο της διαθεσιμότητας. Απόφαση, ωστόσο, που προκαλεί αντιδράσεις και δυσαρέσκεια στην κοινή γνώμη ως προς τη χρονική στιγμή που η πρυτανική αρχή αποφάσισε να προβεί σε μια τέτοια κίνηση, δεδομένου ότι δεν το έκανε όταν το ίδρυμα αντιμετώπιζε ουσιαστικά και σοβαρά προβλήματα.

Το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, καθώς και τα Πανεπιστήμια Πατρών, Θεσσαλίας, Ιωαννίνων και Κρήτης, είναι τα ΑΕΙ της χώρας από τα οποία καταργούνται θέσεις διοικητικών υπαλλήλων.

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου είναι ένα από τα ιδρύματα που δε θίγονται από το μέτρο της διαθεσιμότητας, είδηση που έφερε ανακούφιση - έστω και προσωρινή - σε όλη την ακαδημαϊκή και πανεπιστημιακή κοινότητα της Μυτιλήνης.

Χτες το μεσημέρι, αμέσως μετά τη συνεδρίαση της Συγκλήτου του ιδρύματος, ο πρύτανης, κ. Τσάρτας, και ο αντιπρύτανης κ. Σουλακέλλης έδωσαν συνέντευξη Τύπου, εξηγώντας τους λόγους που συνέβαλαν στην εξαίρεση, αλλά και τονίζοντας επανειλημμένως ότι το Πανεπιστήμιο Αιγαίου θα σταθεί αλληλέγγυο στα υπόλοιπα ΑΕΙ της χώρας που θίγονται, ξεκινώντας με συμβολική αναστολή λειτουργίας του ιδρύματος την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη.

Απόφαση, ωστόσο, που προκαλεί και απορίες, αλλά και δυσαρέσκειες ως προς τη χρονική στιγμή που η πρυτανική αρχή αποφάσισε να προβεί σε τέτοια κίνηση, δεδομένου ότι δεν το έκανε νωρίτερα όταν ήδη υπήρχαν προβλήματα και το κάνει τώρα που λύνεται ένα βασικό της θέμα, αυτό της διαθεσιμότητας.

Τα «υπέρ» και η συμπαράσταση
Όπως τόνισε χτες ο κ. Τσάρτας, ρόλο στην εξαίρεση του Πανεπιστημίου Αιγαίου από το μέτρο της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων έπαιξε η προφανής υποστελέχωση του ιδρύματος, που έδειχνε ότι εάν έχανε διοικητικούς υπαλλήλους, δε θα μπορούσε να λειτουργήσει, όπως ίσχυσε και για τα υπόλοιπα ΑΕΙ που εξαιρέθηκαν. Μέτρησε επίσης η πολυνησιωτικότητα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, αφού η πρυτανική αρχή εξήγησε στο Υπουργείο Παιδείας ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει ένα πολυνησιωτικό πανεπιστήμιο με μειωμένο προσωπικό.

«Συγχαρητήρια στην ομάδα που συντονίστηκε γύρω από τον κ. Σουλακέλλη και βοήθησε στην εξαίρεση», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρύτανης, προσθέτοντας ότι βοήθησαν εξαιρετικά και οι διάφορες πολιτικές κινήσεις που έκανε η πρυτανική αρχή απευθυνόμενη σε βουλευτές και σε όσους έχουν να κάνουν με το Υπουργείο, αλλά και το ότι, παρά τη διαφωνία των ΑΕΙ με τους δείκτες του Υπουργείου, αποφασίστηκε να απαντήσουν σε αυτούς, κάτι που έδειξε ότι το Πανεπιστήμιο Αιγαίου χρειάζεται κι άλλο προσωπικό.

«Είμαστε αποφασισμένοι να λειτουργήσουμε ως ένα από τα πανεπιστήμια που θα συμβάλουν στην αλληλεγγύη στα ΑΕΙ που θίγονται», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσάρτας. «Τα οκτώ πανεπιστήμια είμαστε εμείς, δεν έχουμε διαφορά. Ο κάθε διοικητικός υπάλληλος που φεύγει, είναι μια απώλεια για όλους μας. Αυτή η κρίση δε θα έχει γρήγορη λύση.

Τα ΑΕΙ θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη, αφού η κίνηση που έγινε από το Υπουργείο, πρώτα απ’ όλα θίγει τον αυτοδιοικητικό τους χαρακτήρα και είναι μια τακτική που σπρώχνει προς την ιδιωτική Παιδεία και τα κολλέγια, οδηγώντας σε απαξίωση τα ΑΕΙ και τα παιδιά σε αμφιβόλου εκπαιδευτικού επιπέδου μάθηση. Από τη μια είμαστε χαρούμενοι που το Πανεπιστήμιο Αιγαίου δεν πλήγηκε, από την άλλη θα είμαστε αλληλέγγυοι σε όλα τα υπόλοιπα ΑΕΙ.»




Οι δράσεις που θα γίνουν

Παίρνοντας το λόγο, ο κ. Σουλακέλλης αναφέρθηκε στον κατάλογο με τα 200 μέλη διοικητικού προσωπικού που χρειάζεται το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ο οποίος κι έχει αποσταλεί στο Υπουργείο Παιδείας, προσθέτοντας ότι μείζον θέμα στη χτεσινή Σύγκλητο αποτέλεσε η πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για μείωση των πιστώσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, κάτι που προκαλεί αδυναμία έναρξης του φετινού ακαδημαϊκού έτους.
Η Σύγκλητος αποφάσισε, έτσι, τη μετάθεση της έναρξης του ακαδημαϊκού έτους κατά μία εβδομάδα, από τις 30 Σεπτεμβρίου, στις 7 Οκτωβρίου. «Το θέμα της ποιότητας του ακαδημαϊκού έργου δεν είναι διαπραγματεύσιμο», τόνισε ο κ. Σουλακέλλης.
Αυτό θα είναι κι ένας από τους λόγους της συμβολικής διήμερης αναστολής λειτουργίας του ιδρύματος την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη. Η εκδήλωση που έχει προγραμματιστεί μέχρι στιγμής, είναι μια ομιλία μέσω τηλεδιάσκεψης την Τρίτη με το βουλευτή τού ΣΥΡΙΖΑ κι εργατολόγο Αλέξη Μητρόπουλο, ενώ θα επιδιωχθούν και παρόμοιες εκδηλώσεις σε συνεργασία με άλλους επαγγελματικούς συλλόγους και σωματεία του νησιού. Σημειώνεται ότι το διήμερο αυτό, θα πραγματοποιούνται κανονικά όλες οι κρίσιμες λειτουργίες του ιδρύματος, που έχουν να κάνουν με την εξεταστική, το πρωτόκολλο, τα τεχνικά έργα κ.λπ..

 




Τι λένε οι ίδιοι οι Διοικητικοί Υπάλληλοι

«Δε χαιρόμαστε που οι συνάδελφοί μας χάνουν τη δουλειά τους

Ανακούφιση μεν, απογοήτευση ωστόσο για τους συναδέλφους τους που χάνουν τη δουλειά τους, εκφράζουν οι Διοικητικοί Υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
«Το ότι μπαίνουν 1.655 συνάδελφοι σε διαθεσιμότητα, εμένα προσωπικά δε με κάνει να χαίρομαι», δήλωσε χαρακτηριστικά στο «Ε» ο Τάσος Μόσχος. «Το έχουμε συζητήσει και με άλλους συναδέλφους και νιώθοντας κοντά ο ένας στον άλλο, δεν μπορείς να χαίρεσαι όταν τόσοι υπάλληλοι μπαίνουν σε διαθεσιμότητα, ειδικά δεδομένου ότι το μέτρο θα συνεχιστεί. Να χαιρόμαστε που δεν είμαστε εμείς και είναι στη θέση μας κάποιοι άλλοι; Όχι, δε χαιρόμαστε.»
Ο Σύλλογος Διοικητικών Υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Αιγαίου θα πραγματοποιήσει γενική συνέλευση τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου στις 9 το πρωί, ενώ η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης έχει προκηρύξει ήδη πενθήμερη απεργία για όλη την επόμενη εβδομάδα, κάτι που καλύπτει και τους διοικητικούς υπαλλήλους του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου, κ. Μόσχο, κατά τη γενική συνέλευση της Δευτέρας θα γίνει αποτίμηση του αγώνα και των τελευταίων εξελίξεων και θα αποφασιστούν οι περαιτέρω δράσεις των Διοικητικών Υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey