Αίτημα του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Αιγαίου, προς τους υπουργούς Παιδείας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, για τη διαθεσιμότητα διοικητικών

Εξαίρεση λόγω πολυνησιωτικότητας

27/08/2013 - 15:39

Επιστολή προς τον Υπουργό Παιδείας, Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, και τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, ως προς το θέμα της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, απέστειλε το Συμβούλιο του Ιδρύματος, ζητώντας να αναγνωριστεί η ιδιαιτερότητα της πολυνησιωτικότητας και να εξαιρεθεί το Πανεπιστήμιο Αιγαίου από την εφαρμογή του μέτρου.

Επιστολή προς τον Υπουργό Παιδείας, Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, και τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, ως προς το θέμα της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, απέστειλε το Συμβούλιο του Ιδρύματος, ζητώντας να αναγνωριστεί η ιδιαιτερότητα της πολυνησιωτικότητας και να εξαιρεθεί το Πανεπιστήμιο Αιγαίου από την εφαρμογή του μέτρου.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή του το Συμβούλιο του Ιδρύματος, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου έχει καταφέρει να συνεχίσει την εύρυθμη λειτουργία του, παρά τη μεγάλη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης κατά 50% τα τελευταία χρόνια, τη μη αναπλήρωση μελών ΔΕΠ που αποχωρούν λόγω συνταξιοδοτήσεων ή μετακίνησης σε άλλα ΑΕΙ, την καθυστέρηση διορισμού των εκλεγμένων μελών ΔΕΠ, τη σημαντική μείωση του αριθμού των διδασκόντων λόγω περικοπής των πιστώσεων ΠΔ 407 και τη σημαντική ελάττωση του διοικητικού προσωπικού.

Κάνοντας μια σύντομη αναφορά στις Σχολές και τα Τμήματα, αλλά και στον αριθμό των 10.000 φοιτητών που φιλοξενεί το Ίδρυμα και στο γεγονός ότι το Πανεπιστήμιο Αιγαίου είναι ο μόνος φορέας στις Περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου που μπορεί να στηρίξει την ευρωπαϊκή αναπτυξιακή στρατηγική «Ευρώπη 2000», το Συμβούλιο τονίζει πως αυτή τη στιγμή απασχολεί μόλις 300 διοικητικούς υπαλλήλους.

«Αυτό και μόνον το στοιχείο, πιστοποιεί ότι εδώ και αρκετά χρόνια οι διοικητικοί υπάλληλοι εργάζονται με συνεχή, μεγάλο φόρτο εργασίας καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες και προσφέροντας σημαντικότατες υπηρεσίες στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου», τονίζει χαρακτηριστικά το Συμβούλιο στην επιστολή.

«Ωστόσο, αυτή η προσπάθεια όλων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας θα αποβεί ανώφελη αν η Πολιτεία δεν αναγνωρίσει την ιδιαιτερότητα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, σύμφωνα και με το συνταγματικά κατοχυρωμένο κριτήριο νησιωτικότητας, με κίνδυνο την πραγματική του υποβάθμιση και την αδυναμία συμβολής του στην ανάκαμψη της χώρας, με κόστος για την παιδεία και συνακόλουθα για την κοινωνία γενικότερα. […]

Ειδικά το Πανεπιστήμιο Αιγαίου περισσότερο από κάθε άλλο ίδρυμα της χώρας, πρέπει να ενισχυθεί αντί να συρρικνωθεί. Αντ’ αυτού πλήττεται συνεχώς από οριζόντια μέτρα, που καθιστούν προβληματική τη λειτουργία του».

Για τα Οργανογράμματα
Όπως υποστηρίζει το Συμβούλιο, «σε μια ευνομούμενη πολιτεία είναι αυτονόητος ο σεβασμός του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των Πανεπιστημίων που προβλέπει την διαδικασία σύνταξης των νέων Οργανισμών, τμήμα των οποίων αποτελούν τα Οργανογράμματα».

Αυτό που τονίζει είναι ότι, η προτεινόμενη διαδικασία σύνταξης νέων οργανογραμμάτων και τα χρονοδιαγράμματα που τέθηκαν από το ΥΠΑΙΘ, εκτός του γεγονότος ότι είναι ανέφικτα και καθόλου αποτελεσματικά, έρχεται και σε προφανή αντίθεση με την προβλεπόμενη από τον Ν. 4009/2011 διαδικασία.

«Συνεπώς μοναδικός στόχος της προτεινόμενης από το ΥΠΑΙΘ διαδικασίας φαίνεται να είναι η απομάκρυνση έμπειρων και με προσόντα υπαλλήλων με άμεσο αποτέλεσμα το Πανεπιστήμιο του Αιγαίου να στερηθεί των πολύτιμων υπηρεσιών τους», προσθέτει η επιστολή.

«Η εξέλιξη αυτή κινδυνεύει να είναι καταστροφική τόσο για τη μεταρρυθμιστική πορεία του Ιδρύματος όσο και για τη διεκδίκηση μιας σημαντικής θέσης στο ευρωπαϊκό επιστημονικό γίγνεσθαι. Επιπλέον, θεωρούμε ότι τα μέλη ΕΤΕΠ, που δεν υπερβαίνουν συνολικά τα 30 άτομα στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, είναι απαραίτητα για την απρόσκοπτη λειτουργία των εργαστηρίων και επομένως η ένταξή τους στο καθεστώς της διαθεσιμότητας θα ήταν πληγή για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Τα μέλη του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Αιγαίου συμπαραστεκόμαστε στην προσπάθεια όλου του δυναμικού του Πανεπιστημίου Αιγαίου να καλύψει τις πάσης φύσεως ανάγκες που προέκυψαν και εντάθηκαν στη διάρκεια της κρίσης και θέλουμε να διαβεβαιώσουμε ότι σε συνεργασία την Πρυτανική αρχή και τη Σύγκλητο εργαζόμαστε για την επιτάχυνση της σύνταξης του Οργανισμού και του Εσωτερικού Κανονισμού, η εφαρμογή των οποίων συνιστά απαραίτητο όρο εύρυθμης λειτουργίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey