Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Την πρώτη του επαφή με την κοινότητα του Πανεπιστημίου Αιγαίου και την τοπική κοινωνία είχε χτες ο πρόεδρος του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Σταύρος Θωμαδάκης. Τόσο ο ίδιος, όσο και ο αναπληρωτής πρόεδρος του οργάνου, καθηγητής Νίκος Ζούρος, παραχώρησαν χτες συνέντευξη Τύπου, μιλώντας για το ρόλο του Συμβουλίου και άλλα θέματα που αφορούν στο ίδρυμα.
Ενημερωτικός είναι ο χαρακτήρας της επίσκεψης του ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, προσφάτως και προέδρου του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Σταύρου Θωμαδάκη, στη Μυτιλήνη.
«Αξιόλογο απόκτημα…»
Όπως ο ίδιος ανέφερε χτες αμέσως μετά από ένα σύντομο απολογισμό της δράσης του Συμβουλίου, έχει πραγματοποιήσει ήδη συναντήσεις με την πρυτανική αρχή, με εκπροσώπους των διοικητικών υπηρεσιών του ιδρύματος, με κοσμήτορες σχολών και προέδρους τμημάτων στη Μυτιλήνη, προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση που επικρατεί και να μπορέσει να ασκήσει τις αρμοδιότητές του, που έχουν να κάνουν με την οικονομική εποπτεία, την καλή λειτουργία και το στρατηγικό σχεδιασμό. Τόνισε, μάλιστα, πως η διοίκηση του ιδρύματος έχει κάνει πολύ σημαντικές ενέργειες ώστε να ανταποκριθεί στις αλλαγές που διαδραματίζονται στον εκπαιδευτικό χάρτη της χώρας.
«Θεωρώ το Πανεπιστήμιο Αιγαίου ένα αξιόλογο απόκτημα για την πανεπιστημιακή κοινότητα της χώρας, αφού έχει εξαίρετο πρόσωπο και παρέχει σημαντικές υπηρεσίες και έργο», ανέφερε ο ίδιος εκφράζοντας την προσωπική του άποψη για το ίδρυμα. «Μέσα στην περίοδο κρίσης που διανύουμε, οφείλουμε να το υπερασπιστούμε και να το διασφαλίσουμε στο μέγιστο δυνατό, αντιμετωπίζοντας τις καταστάσεις με καινοτομία κι ευελιξία και τα πράγματα με μια πιο στρατηγική αντίληψη. Θα πρέπει όλοι να προσπαθήσουμε να δούμε το πώς θα μείνει αλώβητο και πώς θα κρατήσει τη δυναμικότητά του για τη μελλοντική ανάπτυξή του. Και είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε την καλή συνεργασία σε όλη την ακαδημαϊκή κοινότητα, και αυτός είναι και ο σκοπός της επίσκεψής μου εδώ. Η επιβίωση του ιδρύματος δεν έχει να κάνει μόνο με τη διατήρηση των εκπαιδευτικών του διαδικασιών, αλλά και με το πώς αυτό συνδέεται με τις τοπικές κοινωνίες», ανέφερε ο κ. Θωμαδάκης σχετικά.
Για τους συμβασιούχους διδάσκοντες…
Σχολιάζοντας τα θέματα των συμβασιούχων διδασκόντων και των λεκτόρων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ο κ. Θωμαδάκης σημείωσε χαρακτηριστικά: «Πιστεύω ότι σε αυτά τα καίρια ζητήματα, το Συμβούλιο έχει μια διπλή αποστολή προς την Πολιτεία: το να ασκήσει πίεση ώστε να διευκολύνονται οι διαδικασίες και να δούμε πώς μέσα σε αυτό το πλαίσιο κι εκ των ενόντων μπορούν να λειτουργούν πράγματα χωρίς να υπάρξουν σοβαρές βλάβες.»
Από πλευράς του, ο κ. Ζούρος τόνισε ότι πρόκειται για ζητήματα που ρυθμίζονται απ’ ευθείας από την Πολιτεία και συγκεκριμένα από τα Υπουργεία Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, προσθέτοντας ότι έχει ζητηθεί εκ μέρους του κ. Θωμαδάκη να γίνει μια καλή αντιμετώπιση του θέματος.
… και για τον Ειδικό Λογαριασμό Έρευνας
Δεν παραλείφθηκε αναφορά και στα όσα έχουν γραφεί κατά καιρούς για τον Ειδικό Λογαριασμό Έρευνας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, όπου, όπως τονίστηκε, το Συμβούλιο «έχει μεν λόγο, αλλά δεν υποκαθιστά τη διοίκηση».
«Αυτό που μας ενδιαφέρει τώρα, είναι να ξαναδούμε τις διαδικασίες», τόνισε ο κ. Θωμαδάκης. «Έχει μεγάλη σημασία, όχι το να λύνεις εκ των υστέρων το πρόβλημα, αλλά να δημιουργείς και να ανανεώνεις τις δικλείδες ασφαλείας, ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα.»
«Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου έχει περάσει πολλές διαδικασίες ελέγχου από την Ευρωπαϊκή Ένωση και έχει επιδείξει αποτελέσματα αριστείας για τον τρόπο διαχείρισης των ευρωπαϊκών έργων», προσέθεσε τέλος ο κ. Ζούρος. «Είναι επικίνδυνο σε περιόδους κρίσης να στοχοποιείται και θα πρέπει να γίνει η μετάβαση από τον ΕΛΕ σε νέα νομικά πρόσωπα, ώστε να γίνεται η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των πόρων, απόφαση που αναμένεται να ληφθεί μέσα στο 2013.»