Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Καθοριστική ενδέχεται να ήταν η χτεσινή μέρα για την επίλυση των προβλημάτων με τη μεταφορά των μαθητών της Λέσβου. Πάνω από 150 μαθητές και γονείς των χωριών κυρίως του βόρειου τμήματος του νησιού, αλλά όχι μόνο, πήραν χτες την κατάσταση στα χέρια τους, κατέβηκαν στην πόλη της Μυτιλήνης και διαμαρτυρήθηκαν δυναμικά, με επίμονες παρεμβάσεις που έκαναν στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και το Δήμο Λέσβου. Και κατάφεραν, μετά από έντονες πιέσεις, να αποσπάσουν δεσμεύσεις τόσο από τον αντιπεριφερειάρχη Ηρακλή Βερβέρη, το δήμαρχο, Δημήτρη Βουνάτσο, και τον αντιδήμαρχο Γιάννη Βατό για εξόφληση των οφειλών προς τα Υπεραστικά ΚΤΕΛ μέσα στην εβδομάδα, όσο και την υπόσχεση του προέδρου των τελευταίων, Χρήστου Παράσχου, ότι από σήμερα κιόλας αρχίζουν και πάλι τα σχολικά δρομολόγια.
Ένταση επικρατούσε χτες γύρω στις 11 το πρωί στην Πλατεία Σαπφούς, σημείο συνάντησης πάνω από 150 γονέων και μαθητών από τα Γυμνάσια και τα Λύκεια Άντισσας, Πέτρας, Μανταμάδου, Άγρας - Μεσοτόπου, Παρακοίλων και Καλλονής, το Γυμνάσιο Θερμής, τα Δημοτικά Σχολεία Κάπης, Πελόπης, Κλειούς, Συκαμνιάς και Κεραμίου και το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης. Μαζί τους ήταν ως γονέας και ο πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας Πέτρας, Δημήτρης Βελούτσος.
Σύμφωνα με όσα είχαν αποφασιστεί στη συνέλευση που είχαν κάνει οι γονείς την Κυριακή που μας πέρασε, τα παιδιά απείχαν χτες από τα μαθήματά τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας και προκειμένου να συμμετάσχουν κι αυτά στις χτεσινές κινητοποιήσεις στη Μυτιλήνη.
Με πορεία, γονείς, μαθητές, αλλά και ένας αριθμός εκπαιδευτικών που συμμετείχαν στην τρίωρη στάση εργασίας που είχε κηρύξει η ΕΛΜΕ Λέσβου γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, κατευθύνθηκαν μέσω της προκυμαίας προς το κτήριο της Περιφέρειας. Στο ύψος του Παλιού Δημαρχείου συναντήθηκαν με το δήμαρχο Λέσβου, Δημήτρη Βουνάτσο, που σταμάτησε την πορεία και τους διαβεβαίωσε πως χτες επρόκειτο να πληρωθεί το ποσό που όφειλε ο Δήμος, παραπέμποντάς τους, όπως οι ίδιοι οι γονείς υποστήριξαν αργότερα, στους αρμοδίους της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.
Η συνάντηση με το Βερβέρη
Φτάνοντας στο κτήριο της τελευταίας, αντιπροσωπεία γονέων και μαθητών ζήτησε να συναντηθεί με τον αντιπεριφερειάρχη Ηρακλή Βερβέρη, καθώς απουσίαζε από το γραφείο του ο περιφερειάρχης, Νάσος Γιακαλής. Η ένταση που επικράτησε ήταν μεγάλη, αφού αγανακτισμένοι οι γονείς δε δέχονταν τα όσα επιχειρήματα παρουσίαζε ο κ. Βερβέρης, που εκτός άλλων υποστήριξε πως δεν ευθύνεται η Περιφέρεια για τις όποιες καθυστερήσεις στις πληρωμές των συμβάσεων, πως κανονικά οι νέες συμβάσεις έπρεπε να έχουν γίνει από το Δήμο Λέσβου και πως το θέμα ξανακύλησε στην Περιφέρεια για να οργανώσει τις μεταφορές, με μειωμένες ωστόσο τιμές, κάτι που προκαλεί τις αντιδράσεις των μεταφορέων.
Από τη συνάντηση με τον κ. Βερβέρη
«Η Πολιτεία έχει κάνει στάση πληρωμών», εξήγησε ο κ. Βερβέρης, προσθέτοντας πως ο λόγος που σε άλλα νησιά της Περιφέρειας, όπως η Χίος και η Λήμνος, οι πληρωμές έχουν γίνει ήδη, είναι το ότι σε ορισμένους νομούς υπήρξε άρνηση των Υπηρεσιών Δημοσιονομικού Ελέγχου να εκδώσουν τα εντάλματα εξόφλησης. «Μας λένε πως αυτό θα έπρεπε να έχει γίνει πριν ξεκινήσει η μεταφορά και πως δεν υπάρχουν χρήματα», προσέθεσε ο κ. Βερβέρης, θυμίζοντας για άλλη μια φορά τα όσα ειπώθηκαν κατά την πρόσφατη συνάντηση των αρμοδίων της Λέσβου με τον υπουργό Εσωτερικών, στην Αθήνα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα εντάλματα βρίσκονται πλέον ήδη στην Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου και οι πληρωμές, που ανέρχονται στο ποσό των 340 χιλ. ευρώ για όλα τα δρομολόγια και σε αυτό των 135 χιλ. ευρώ για τα Υπεραστικά ΚΤΕΛ, αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός της εβδομάδας. Κατόπιν αιτήματος των γονέων, κλήθηκε στη συνάντηση και ο πρόεδρος των ΚΤΕΛ, Χρήστος Παράσχου, ο οποίος, αφού πήρε τη δέσμευση του αντιπεριφερειάρχη και του εκτελεστικού γραμματέα της Περιφέρειας, Παναγιώτη Καπάρα, που επίσης ήρθε στη συνάντηση, για την άμεση πληρωμή των οφειλομένων, υποσχέθηκε πως τα δρομολόγια θα ξεκινήσουν από σήμερα.
Επιφυλάχθηκε ωστόσο για νέο «πάγωμα» των δρομολογίων από την ερχόμενη εβδομάδα, αν δεν τηρηθεί η υπόσχεση της Περιφέρειας.
Για πληρωμή των οφειλών δεσμεύτηκαν ο δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος, και ο αντιδήμαρχος Γιάννης Βατός
Στο γραφείο Βατού
Θέλοντας να «επιστρέψουν σίγουροι στα χωριά τους», όπως επαναλάμβαναν συνεχώς, οι γονείς και οι μαθητές κατευθύνθηκαν στη συνέχεια προς το Δημαρχείο, όπου και συναντήθηκαν με τον αντιδήμαρχο Γιάννη Βατό. Ακόμη μεγαλύτερη ήταν η ένταση που υπήρξε εκεί, καθώς τα όσα εξηγούσε ο ίδιος δε συνέπιπταν με τα όσα τους είχε πει λίγο πριν ο δήμαρχος.
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Βατός, έχοντας δίπλα του τον αντιδήμαρχο Οικονομικών, Νίκο Κατράνη, τόνισε πως το ποσό των 144 χιλ. ευρώ (τα 75 χιλ. ευρώ προορίζονται για τα Υπεραστικά ΚΤΕΛ), είναι το μοναδικό που έχει λάβει ο Δήμος Λέσβου, για τα σχολικά δρομολόγια που υλοποιήθηκαν από Απρίλιο μέχρι και Ιούνιο. Προσέθεσε, μάλιστα, πως με προσωπική του πρωτοβουλία υπέγραψε χτες τις σχετικές συμβάσεις και πως αυτό που αναμένεται τώρα, είναι να τις υπογράψει και ο οικονομικός επίτροπος, ενώ επέρριψε ευθύνες και στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση.
Μετά από έντονες διαμαρτυρίες των γονέων, στη συνάντηση κλήθηκε και ο κ. Βουνάτσος. Μαζί με τον κ. Βατό δεσμεύτηκαν για υπογραφή των συμβάσεων εντός της εβδομάδας, ενώ απέσπασαν και οι ίδιοι την υπόσχεση του προέδρου των Υπεραστικών ΚΤΕΛ πως από σήμερα θα συνεχιστούν κανονικά τα δρομολόγια.
«Είμαστε σε συναγερμό, για παν ενδεχόμενο», είπε μιλώντας στο «Ε» ως εκπρόσωπος των γονέων ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου Άντισσας, Κώστας Λουκαδέλλης. «Υπήρξαν οι δεσμεύσεις για πληρωμές και για έναρξη των δρομολογίων, δε θα σταματήσουμε όμως μέχρι να καθιερωθεί καθημερινά η μεταφορά των παιδιών μας.»
Άρχισαν καταλήψεις
Καταλήψεις έχουν ξεκινήσει τις τελευταίες ημέρες για το θέμα των σχολικών δρομολογίων σε αρκετά σχολεία του βόρειου κυρίως τμήματος του νησιού, οι μαθητές των οποίων θεωρούν εκτός άλλων πως έχουν διαφορετική μεταχείριση από αυτούς της Μυτιλήνης, που μεταφέρονται κανονικά από τα Αστικά ΚΤΕΛ. Για παράδειγμα, με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Καθηγητών τού ΕΠΑΛ Καλλονής, που από τη Δευτέρα βρίσκεται επίσης σε κατάληψη, εκφράζει την έντονη ανησυχία του για το γεγονός ότι ένα μήνα μετά την έναρξη του σχολικού έτους, εξακολουθούν να μένουν άλυτα μια σειρά από προβλήματα, που έχουν να κάνουν εκτός των άλλων και με τη μεταφορά μαθητών.
Αυτό που τονίζει ο Σύλλογος, είναι πως η κατάσταση εγκυμονεί κινδύνους, καθώς οι μαθητές μετακινούνται σε κάποιες περιπτώσεις με… οτοστόπ. «Η απαράδεκτη καθυστέρηση στη ρύθμιση των σχετικών με τη μετακίνηση των μαθητών εκκρεμοτήτων εγκυμονεί, εκτός των άλλων, κινδύνους για την ασφάλεια των μαθητών, αφού είναι αναγκασμένοι να μετακινούνται με κάθε τρόπο και μέσο», αναφέρουν χαρακτηριστικά. «Καλούμε τους αρμόδιους φορείς να επιταχύνουν τις διαδικασίες για την άμεση επίλυση των προβλημάτων. Η παράταση των εκκρεμοτήτων υπονομεύει και ακυρώνει τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλεται, για την ποιοτική βελτίωση των συνθηκών και της παρεχόμενης εκπαίδευσης στο Επαγγελματικό Λύκειο Καλλονής.»
Αξίζει να σημειωθεί ότι το φαινόμενο να μεταφέρονται οι μαθητές πολλών σχολείων χωριών της Λέσβου πάνω σε καρότσες ή με τα μηχανάκια τους, ήταν κάτι που αναφέρθηκε επανειλημμένως από τους γονείς κατά τις χτεσινές συναντήσεις τους με τους αρμοδίους. Οι ίδιοι τόνιζαν συνεχώς τον κίνδυνο που υπάρχει να δημιουργηθεί κάποιο ατύχημα, καλώντας τους υπευθύνους να αναλάβουν τις ευθύνες τους εκ των προτέρων και όχι «κατόπιν τετελεσμένου γεγονότος».