Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Σε διεθνή διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε στους Δελφούς
Με τη συμμετοχή 359 δειγμάτων ελαιολάδων από την Ελλάδα , αλλά και από άλλες ελαιοπαραγωγικές χώρες, αυξημένα κατά 22% σε σχέση με πέρυσι, ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες αξιολόγησης του διεθνούς διαγωνισμού ελαιολάδου «Athena International Olive Oil Competition» (ATHIOOC), που έλαβε χώρα φέτος στους Δελφούς, από τις 26 έως τις 28 Μαρτίου.
Η διεθνής 20μελής κριτική επιτροπή απένειμε συνολικά 242 μετάλλια σε ελαιόλαδα από διάφορες ελαιοπαραγωγικές χώρες, με καλύτερο ελαιόλαδο του διαγωνισμού να αναδεικνύεται το ισπανικό Palacio de los Olivos από την Ανδαλουσία. Μεταξύ των βραβευθέντων όμως υπήρχαν και 10 ελαιόλαδα από τη Λέσβο, που απέσπασαν συνολικά τρία χρυσά, έξι ασημένια και ένα χάλκινο μετάλλια, ενώ παράλληλα απονεμήθηκαν και δύο ακόμη τιμητικά βραβεία ανά ποικιλία και περιοχή.
Βραβεύτηκαν λεσβιακά λάδια
Συγκεκριμένα, χρυσό μετάλλιο απέσπασαν τα ελαιόλαδα «Olvia» (Μιχαήλ Τζωρτζής - 80% Αδραμυτινή, 20% Κολοβή), «Σαπφώ» (Papadellis Olive Oil - 60% αδραμυτινή, 30% Κολοβή, 10% Αγριελιά) και «Eirini Plomariou» (Ειρήνη Πλωμαρίου - Κολοβή). Ασημένιο μετάλλια απονεμήθηκε στα ελαιόλαδα «Eleon» (Μιχαήλ Τζωρτζής - 80% Αδραμυτινή, 20% Κολοβή), «Acaia» (Hellenic Agricultural Enterprises - Κολοβή), «Acaia Flavoured With Oregano» (Hellenic Agricultural - Κολοβή), «Blackbird Natural Treasures» (Ιωάννης Κανέλλος - 80% Κολοβή, 20% Αδραμυτινή), «Oilon Organic» Γεώργιος Φραγκόπουλος - Κολοβή) και «Oilon Early Harvest Organic» (Γεώργιος Φραγκόπουλος - Αδραμυτινή). Τέλος το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε το ελαιόλαδο «Porto Gera» (Porto Gera - Κολοβή).
Υπήρξαν παράλληλα και δύο τιμητικά ειδικά βραβεία που κατέληξαν σε χέρια παραγωγών της Λέσβου, αφενός για το ελαιόλαδο ανά ποικιλία, το οποίο απέσπασε το «Eirini Plomariou» (Ειρήνη Πλωμαρίου - Κολοβή), αφετέρου για το καλύτερο ελαιόλαδο ανά περιοχή, το οποίο απέσπασε το «Σαπφώ» (Papadellis Olive Oil - 60% Αδραμυτινή, 30% Κολοβή, 10 Αγριελιά).
Το γεγονός της διάκρισης των λεσβιακών ελαιολάδων μεταξύ τόσων πολλών συμμετεχόντων δειγμάτων αποδεικνύει το υψηλό επίπεδο παραγωγής, όχι μόνο εντός των στενών εγχώριων συνόρων, αλλά γενικότερα σε όλη την Ευρώπη, καθιστώντας τη Λέσβο ένας εκ των δυνατών «παικτών» στην αγορά του συσκευασμένου ελαιολάδου και μάλιστα στην καλύτερη δυνατή ποιότητα, κοντράροντας τους κορυφαίους.
Αυξημένες συμμετοχές
Αξίζει να σημειωθεί ότι η υψηλότερη ποιότητα των συμμετεχόντων δειγμάτων οδήγησε σε αύξηση των μεταλλίων και μάλιστα κατά 35% σε σχέση με πέρυσι, κυρίως, μάλιστα, στις κατηγορίες των χρυσών και των αργυρών. Το ίδιο, με ακόμα μεγαλύτερη δυναμική, συνέβη και με τις ελληνικές συμμετοχές όπου παρατηρείται αύξηση των βραβεύσεων κατά 46%, επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες πως η εσοδεία 2017/18 θα ήταν υψηλής ποιότητας. Πιο συγκεκριμένα, από τα 171 ελληνικά ελαιόλαδα που συμμετείχαν στον ATHIOOC 2018, μετάλλιο πήραν τα 107, με 22 χρυσά, 54 αργυρά και 30 χάλκινα, ενώ ένα απέσπασε και το μεγάλο χρυσό. Πρόκειται για το Omphacium Organic της Ελαιουργίας Παπαδόπουλος στην Ηλεία, από τη σπάνια ποικιλία ελιάς Νεμουτιάνα.
Διεθνής χαρακτήρας
O διεθνής διαγωνισμός ελαιολάδου «Athena» οργανώνεται κάθε χρόνο σε μία διαφορετική ελαιοπαραγωγική περιοχή της Ελλάδας και αφορά έξτρα παρθένα ελαιόλαδα απ’ όλον τον κόσμο. Φέτος, μάλιστα, η συμμετοχή των ξένων ελαιολάδων ξεπέρασε εκείνη των ελληνικών. Η πιστοποίηση του διεθνή χαρακτήρα του διαγωνισμού ενισχύεται επίσης από την προέλευση των κριτών του, αφού οι 20 εξ’ αυτών κατά τη φετινή διοργάνωση προέρχονταν από 11 διαφορετικές χώρες: Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ισραήλ, Κροατία, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Γερμανία, Τυνησία και Αυστραλία.
Η επιλογή των Δελφών για τη διεξαγωγή του ATHIOOC 2018 είχε ως αποτέλεσμα την ανάδειξη του ιστορικού ελαιώνα της Άμφισσας και την ισχυροποίηση της εικόνας του ATHIOOC μέσω της ταύτισής του με τον παγκοσμίως γνωστό αρχαιολογικό χώρο. Ανάμεσα σε άλλα, οι κριτές είχαν την ευκαιρία να περπατήσουν το αρχαίο μονοπάτι που συνδέει τους Δελφούς με την παραθαλάσσια Κίρρα διασχίζοντας το μοναδικής ομορφιάς Δελφικό Τοπίο, ενώ την τελευταία ημέρα φύτεψαν, υπό την αιγίδα του Δήμου Δελφών, από μία ελιά στον κήπο της οικίας του Άγγελου Σικελιανού. Η τελετή απονομής των μεταλλίων και των βραβείων του διαγωνισμού θα πραγματοποιηθεί στις 28 Απριλίου 2018 στο Ζάππειο Μέγαρο και θα συνδυαστεί με μια ολοήμερη παρουσίαση όλων των βραβευμένων ελαιολάδων στο κοινό.