Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Εγκλωβισμένοι και στη Λέσβο πάνω από 600 τουρίστες, ενώ στην Ελλάδα 50.000 τουρίστες μετά τη χρεοκοπία της Thomas Cook
Έντονη ανησυχία έχει πυροδοτήσει και στον εγχώριο τουριστικό κλάδο η χρεοκοπία της Thomas Cook. Στους 50.000 εκτιμά τους εν Ελλάδι αποκλεισμέμνους τουρίστες της εταιρίας, ο αρμόδιος υπουργός Χ. Θεοχάρης.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Θεοχάρης εκτίμησε ότι στη χώρα μας βρίσκονται περίπου 50.000 εγκλωβισμένοι ταξιδιώτες της Thomas Cook.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η διαδικασία για τον επαναπατρισμό των ταξιδιωτών αυτών μέσω της βρετανικής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας έχει ήδη ξεκινήσει, η οποία έχει αναλάβει την επιστροφή τους και τη διαμονή τους από σήμερα και έπειτα.
«Προφανώς οι απλήρωτες υποχρεώσεις της εταιρείας προς τις τουριστικές επιχειρήσεις είναι ένα θέμα δικαστικό, είναι όμως ένα θέμα που πρέπει να το δούμε και εμείς. Φυσικά θα υπάρχει ζημιά», τόνισε ο κ. Θεοχάρης.
Φέρνει τους μισούς τουριστες
Με ανησυχία παρακολουθούν τις εξελίξεις οι επιχειρηματίες στον χώρο του τουρισμού στη χώρα μας, και στη Λέσβο, αφού η Thomas Cook, σύμφωνα με όσα μας είπε ο γνωστός τουριστικός πράκτορας Αχιλλέας Σούγιουλτζης, που συνεργάζεται χρόνια μαζί της, φέρνει στο νησί μας σχεδόν το 50% των ευρωπαίων τουριστών, πέρα από την Μ. Βρεταννία και από πολλές άλλες ευρωπαικές χώρες με την αεπορική της εταιρεία. Με αυτά τα δεδομένα καταλαβαίνει κανείς τι σημαίνει η εξέλιξη αυτή στην τουριστική αγορά της Λέσβου, την ήδη γονατισμένη τα τελευταία χρόνια. Στο νησί , όπως μας είπε ο κ. Σούγιουλτζης αυτήν την ώρα βρίσκονται περί τους 160 Αγγλοι τουρίστες, που πρέπει να επιστρέψουν στη χώρα τους , ενώ πάνω από 600 τουρίστες από διάφορες χώρες, που έφθασαν στο νησί με την Thomas Cook θα πρέπει και αυτοί να επιστρέψουν. Οπως πρόσθεσε πάντως και ο κ. Σούγιουλτζης δεν υπάρχει πρόβλημα επαναπατρισμού αυτών των τουριστών στις χώρες τους, αφού η επιχείρηση οργάνωσης επιστροφής έχει ήδη ξεκινήσει από διάφορους προορισμούς, όπως ανακοίνωσε και το υπ. Τουρισμού.
Ήδη έχει συσταθεί κέντρο επιχειρήσεων στο υπουργείο Τουρισμού προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, όπως ο επαναπατρισμός των περίπου 50.000 τουριστών που έχουν πακέτα διακοπών από την Thomas Cook και βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη χώρα.Στο πλαίσιο αυτό, όπως δηλώνει ο υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης, η διαδικασία επαναπατρισμού των ξένων τουριστών που βρίσκονται στην Ελλάδα μέσω της Thomas Cook έχει ξεκινήσει και τα πρώτα 15 αεροσκάφη φθάνουν σε Ζάκυνθο, Κέρκυρα και Κω. Υπολογίζεται ότι μέσα στο επόμενο τριήμερο θα επαναπατριστούν περίπου 22.000 τουρίστες, αναφέρει ο υπουργός.
Τεράστια η ζημιά
Από νωρίς το πρωί που έγινε γνωστή η είδηση, παρά το γεγονός ότι ήταν πιθανολογούμενη το προηγούμενο χρονικό διάστημα, επικρατεί έντονος προβληματισμός, κυρίως μεταξύ των ξενοδόχων, στους οποίους υπάρχουν αρκετές οφειλές, που το μέγεθός τους δεν είναι δυνατόν να υπολογιστεί αυτήν τη στιγμή. Βέβαια, οι οφειλές που υπάρχουν είναι μεγάλες, αφού ο τουριστικός οργανισμός είναι από αυτούς που έχουν μεγάλη παρουσία και διακινούν χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο σε όλη τη χώρα και το μεγαλύτερο όπως μας λέει ο κ. Σούγιουλτζης κομμάτι στη Λέσβο. Πέρα από τους Αγγλους τουρίστες που φέρνει η Thomas Cook, η εταιρία διακινεί τουρίστες από όλες τις Σκανδιναβικές χώρες ,την Αυστρία, τη Γερμανία κ. α., γεγονός που δείχνει και τη συμβολή που είχε η συγκεκριμένη εταιρία στην τουριστική αγορά της Λέσβου. Οι επιπτώσεις από την χρεοκοπία της Thomas Cook, στην παγκόσμια τουριστική αγορά είναι απρόβλεπτες, για τη Λέσβο όμως το «χτύπημα» θα είναι βαρύτατο αφού σύμφωνα με πληροφορίες παραμένουν απλήρωτα συμβόλαια της εταιρείας προς πράκτορες και ξενοδοχεία για τους μήνες Ιούλιο -Αύγουστο και Σεπτέμβριο με τα «φέσια» να αγγίζουν δεκάδες χιλιάδες ευρώ, με ότι αυτό σημαίνει για την οικονομία των επιχειρήσεων αυτών και γενικότερα για τον τουρισμό της Λέσβου. Ομως πέρα από τις άμεσες επιπτώσεις που θα έχει η τουριστική αγορά του νησιού , οι επιπτώσεις θα είναι απρόβλεπτες και για το επόμενο χρονικό διάστημα , αφού φεύγει ένας πολύ μεγάλος παίχτης , που διακινούσε εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο . Το κενό για αγορές όπως η Λέσβος θα είναι δύσκολο να αναπληρωθεί και αυτό δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα στον τουρισμό του νησιού μας που, μετά το πλήγμα από το προσφυγικό, ξαναδοκιμάζεται πάλι.
Thomas Cook: Η ανατομία μιας χρεοκοπίας
Ο ταξιδιωτικός όμιλος Thomas Cook, που ιδρύθηκε το 1841, ανακοίνωσε την πτώχευσή του τις πρώτες ώρες της Δευτέρας, ελλείψει συμφωνίας αναχρηματοδότησης, έπειτα από 178 χρόνια πλανητικής ακτινοβολίας.
Ο πρωτοπόρος του ταξιδιού
Η βρετανική εταιρεία οργάνωσε το 1841 το πρώτο οργανωμένο ταξίδι στο Ηνωμένο Βασίλειο, ένα aller-retour με τρένο από το Λέστερ στο Λουμπόροου της κεντρικής Αγγλίας για 500 άτομα με προσυμφωνημένη ενιαία ταρίφα. Το 1972, ο Τόμας Κουκ οργανώνει και συμμετέχει και ο ίδιος στο πρώτο ταξίδι για τον γύρο του κόσμου σε γκρουπ, όχι σε 80, αλλά σε 222 ημέρες.
Παγκόσμιο δίκτυο
Ο όμιλος, πρακτορείο ταξιδίων και αεροπορική εταιρεία ταυτόχρονα, είχε ετήσιο κύκλο εργασιών ύψους 10 δισεκατομμυρίων λιρών και 20 εκατομμύρια πελάτες που ταξίδευαν σε ολόκληρο τον κόσμο: Μαλδίβες, Ταϊλάνδη, Κίνα, αλλά και στην νότια Ευρώπη και την Μεσόγειο. Η Μαγιόρκα και η Αντάλια ήταν κομβικοί προορισμοί.
Ο όμιλος έχει στην κατοχή του 200 ξενοδοχεία που φέρουν το όνομά του, που απευθύνονται το κάθε ένα σε ειδικό κοινό (οικογένειες, χαμηλές τιμές, trendy νεολαία, πολυτελή). Περιλαμβάνει την εταιρεία Jet Tours, την Neckerman στην ηπειρωτική Ευρώπη, μαζί με εκατό αεροσκάφη στο όνομά της ή υπό το εμπορικό σήμα Condor.
Μετοχές και οικονομικά αποτελέσματα σε πτώση
Οι οικονομικές δυσχέρειες του ομίλου διαρκούν εδώ και χρόνια, αλλά επιδεινώθηκαν τους τελευταίους μήνες: την άνοιξη, ο επικεφαλής του ομίλου ανακοίνωσε ζημίες ύψους 1,5 δισεκατομμυρίου λιρών για το πρώτο εξάμηνο εξαιτίας του άγριου ανταγωνισμού, αλλά και των συνεπειών του Brexit, που ωθεί μεγάλο αριθμό εν δυνάμει ταξιδιωτών να αναβάλλουν τα σχέδιά τους για διακοπές περιμένοντας να δουν προς τα πού θα φυσήξει ο άνεμος.
Η αδυναμία της στερλίνας, άλλη συνέπεια της μακρόσυρτης διαδικασίας του Brexit, επιδεινώνει επίσης την αγοραστική δύναμη των τουριστών στις μετακινήσεις τους στο εξωτερικό.
Τα προβλήματα των τελευταίων μηνών οδήγησαν στην κατάρρευση της μετοχής του ομίλου στο χρηματιστήριο. Η μετοχή του Thomas Cook δεν αξίζει πλέον παρά λίγες πένες.
Επιτάχυνση της κρίσης
Βασικός μέτοχος του Thomas Cook, με 17% του κεφαλαίου, ο κινεζικός όμιλος Fosun, ιδιοκτήτης του Club Med, είχε προγραμματίσει την εξαγορά του τομέα των οργανωμένων ταξιδιών του βρετανικού ομίλου στο πλαίσιο πακέτου αναχρηματοδότησης ύψους 900 εκατομμυρίων λιρών, από το οποίο είχε καταβάλει το ήμισυ.
Όμως, τις τελευταίες ημέρες, ορισμένοι πιστωτές απαίτησαν επιπλέον 200 εκατομμύρια λίρες για να δεχθούν να αναχρηματοδοτήσουν τον Thomas Cook, με το επιχείρημα ότι, διαφορετικά, η εταιρεία δεν θα ήταν βιώσιμη. Από την Παρασκευή, οι συσκέψεις διαδέχονταν η μία την άλλη για την εξεύρεση πόρων ή για την διατύπωση αιτημάτων μείωσης των απαιτήσεων για επιπλέον πόρους.
Όμως, ματαίως. Υπό άμεση απειλή βρίσκονται 22.000 θέσεις εργασίας, οι 9.000 στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε μία οικονομία που υφίσταται ήδη τις συνέπειες του Brexit.
Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ