Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Η Δέσποινα Καλιάλη που εκμεταλλεύεται τα Θέρμα μιλά στο «Ε»
Με αφορμή την εξέλιξη με την αναγνώριση της ιαματικής πηγής στα Θέρμα του Κόλπου Γέρας από το Υπ. Τουρισμού ως φυσικού πόρου, επικοινωνήσαμε με την Δέσποινα Καλιάλη που εκμεταλλεύεται τα τελευταία χρόνια τα Θέρμα, ζητώντας την άποψη της για την υπόθεση και το πόσο επηρεάζει τις υπηρεσίες της και τις περαιτέρω επενδυτικές κινήσεις της. Να τι μας είπε μεταξύ άλλων:
«Για εμένα είναι πολύ σημαντική εξέλιξη, σημείωσε η κ. Καλιάλη, αλλά θα πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια ώστε να έχουν αναγνώριση και οι υπόλοιπες πηγές. Είναι κάτι το οποίο φυσικά πρέπει να τρέξει ο δήμος και η ΑΔΕΛ. Φεύγουμε από την προσωρινή κατάσταση και πάμε σε μια μόνιμη κατάσταση αδειοδότησης, γιατί και για εμένα αυτό ήταν το μοναδικό εμπόδιο.
Δεν σας κρύβω ότι τύχαμε σε πολλές συγκυρίες όλον αυτόν τον καιρό, τουλάχιστον από τότε που είμαι εγώ στη διαχείριση των συγκεκριμένων εγκαταστάσεων -περίπου χονδρικά την τελευταία τετραετία- με όλα τα έργα που έχουμε ανοίξει τον Σεπτέμβριο του ’15, με τα προσωρινά σήματα, αλλά σαφώς τώρα μπορούμε να μπούμε σε μια πιο σοβαρή και μόνιμη κατάσταση για να μπορούμε να ακολουθούμε και άλλα πράγματα έτσι ώστε να μην έχουμε συνέχεια δικαιολογητικά και ιστορίες για ανανεώσεις κλπ.
Πλέον και για τις λουτροθεραπείες που κάνει ο κόσμος θα μπορεί και με τη βούλα να αποζημιωθεί, χωρίς να είναι κανείς εκτεθειμένος, οπότε όλος ο κόσμος που έχει κάνει τις λουτροθεραπείες θα αποζημιωθεί. Σαφώς πλέον είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό για τον τόπο και είναι πια επίσημο, δεν το λέμε από μόνοι μας. Αυτό ανοίγει έναν δρόμο σημαντικό για μια σταθεροποίηση.»
«Γινόμαστε πιο δυνατοί»
Η κ. Καλιάλη με την ευκαιρία μας μίλησε και για την εμπειρία της αυτά τα χρόνια που βρίσκεται στο συγκεκριμένο χώρο. «Όσον αφορά το χώρο ξεκίνησα διστακτικά, γιατί όλοι γνωρίζουν πώς ήταν πριν και πώς είναι τώρα και ενδεχομένως πώς θα είναι. Μπορούμε να υποψιαστούμε όλο αυτό δεν έγινε σε μια μέρα. Έγινε καταρχήν γιατί υπήρξε ανταπόκριση από τον κόσμο και βάση αυτής της ανταπόκρισης μπορέσαμε και εμείς να κάνουμε παραπάνω πράγματα, γιατί όλα αυτά έχουν κόστος. Σαφώς όταν υπάρχει ανταπόκριση και όταν πλαισιώνονται και όλα αυτά νομοθετικά και όταν μπορούμε και έχουμε στα χέρια μας κάποια χαρτιά γινόμαστε πιο δυνατοί και έτσι έχουμε και την δύναμη να κάνουμε κάποια πράγματα παραπάνω και να μην είμαστε στον αέρα, που σημαίνει αυτό και περισσότερες επενδύσεις και περισσότερα πράγματα από υπηρεσίες.»
Η ανταπόκριση του κόσμου μας βοήθησε
«Βέβαια όπως σας είπα όλα αυτά που έχουμε κάνει δεν τα κάναμε σε μια μέρα, τα κάναμε τμηματικά και βάση της ανταπόκρισης, αλλά και για να μπορούμε να είμαστε βιώσιμοι. Οπότε σαφώς τώρα γνωρίζοντας ότι είμαστε και πιο σταθεροί, ότι αναγνωρίστηκε και ο πόρος, μπορούμε να λειτουργήσουμε πλέον βάση του τελευταίου ΦΕΚ (εκδόθηκε στις 22 Φεβρουαρίου ’18), που βγήκε για τις προδιαγραφές των κέντρων θερμαλισμού ή των κέντρων ευεξίας. Μπορούμε να μιλάμε για προδιαγραφές πλέον συγκεκριμένες και εμείς έχοντας και την αναγνώριση του φυσικού πόρου να μπορούμε να πάμε βάση προδιαγραφών πλέον, για τις οποίες φυσικά απαραίτητο ήταν η αναγνώριση φυσικού πόρου. Είναι πολύ σημαντικό αυτό το κομμάτι και σαφώς σου έρχεται και η όρεξη να κάνεις κάτι παραπάνω.»
Ενώ σε άλλο σημείο της συνομιλίας μας άφησε και τις ...αιχμές της λέγοντας: «Πολλοί έλεγαν πως είχαν γίνει διάφορα πράγματα τα οποία όπως φαίνεται δεν είχαν γίνει σωστά ή ολοκληρωμένα, κάποια στιγμή βρέθηκε ένας άνθρωπος και το ανέλαβε και το διεκπεραίωσε, εγώ αυτό κατάλαβα.» Για να κλείσει τη συζήτησή μας με την ευχή «πραγματικά αυτή η εξέλιξη να είναι μια αρχή για να γίνει αναγνώριση και των υπόλοιπων φυσικών πόρων, είναι σημαντικό, και η πηγή της Εφταλούς και η πηγή του Λισβορίου και του Πολιχνίτου, είναι σημαντικό να ανοίξουν όλες οι πηγές του νησιού γιατί θεωρώ ότι θα γίνει πραγματικός πόλος έλξης για πολύ κόσμο, γιατί είμαστε και ωραίος τόπος.»