Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Συμμετοχή του νησιού στην Έκθεση Πολιτισμού, Τουρισμού Γαστρονομίας & Οίνου
Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η συμμετοχή της Λέσβου στην Έκθεση Πολιτισμού, Τουρισμού Γαστρονομίας & Οίνου, που διοργανώθηκε από τη «Mact Media Group» στο Ζάππειο Μέγαρο της Αθήνας (19 - 21 Οκτωβρίου 2018), παράλληλα και στους ίδιους χώρους, με το «16ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Γαστρονομίας».
Καθοριστικό ρόλο στις εργασίες τόσο του συνεδρίου όσο και της έκθεσης, είχε το Chef’s Club of Attica “Acropolis” (Λέσχη Αρχιμαγείρων Αττικής “Ακρόπολις”), το οποίο κατόπιν συντονισμένων προσπαθειών, εξασφάλισε την πραγματοποίηση του συνέδριου για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με τη συμμετοχή επαγγελματιών με τους συνοδούς τους από πολλές Ευρωπαϊκές χώρες. Στόχος τόσο του συνεδρίου, όσο και της έκθεσης, ήταν η διασύνδεση της πρωτογενούς και δευτερογενούς παραγωγής με τον τουριστικό τομέα, ενώ από τους συμμετέχοντες προβλήθηκε και αναδείχθηκε η ιστορική κληρονομιά με τον τοπικό γαστρονομικό πολιτισμό και τα παραδοσιακά προϊόντα κάθε περιοχής. Στην παράλληλη έκθεση πολιτισμού, τουρισμού, γαστρονομίας & οίνου, συμμετείχαν αποστολές Πρεσβειών διαφόρων χωρών, Περιφέρειες, Δήμοι, Επιμελητήρια, επαγγελματικές οργανώσεις και μεμονωμένες επιχειρήσεις, που παρουσίασαν τη γαστρονομική τους παράδοση, τα διατροφικά τους προϊόντα και τα τουριστικά χαρακτηριστικά τους.
Με ενιαίο περίπτερο η Λέσβος
Προκειμένου να μην χαθεί αυτή η ευκαιρία προώθησης της τουριστικής και γαστρονομικής φυσιογνωμίας της Λέσβου, σε ένα μεγάλου εύρους κοινό της Αθήνας και κυρίως στους 400 Ευρωπαίους εξειδικευμένους συνέδρους, ο Δήμος Λέσβου σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Λέσβου, την Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου, την Ένωση Τουριστικών Πρακτόρων Λέσβου και την Ομοσπονδία Ενοικιαζομένων Δωματίων Λέσβου, ανέλαβαν την οργάνωση της συμμετοχής του νησιού στο σημαντικό αυτό εμπορικό γεγονός, με μία δυναμική κοινή εμφάνιση του τουριστικού και του γαστρονομικού τομέα, προσφέροντας τη δυνατότητα συμμετοχής στο ενιαίο περίπτερο, τόσο φορέων όσο και επιχειρήσεων. Το κόστος συμμετοχής καλύφθηκε εξ’ ολοκλήρου από χορηγικές συνεργασίες, χωρίς να επιβαρυνθεί οικονομικά κανένας από τους παραπάνω φορείς.
Στην εν λόγω παρουσία της Λέσβου, εντός του ενιαίου περιπτέρου 60 τ.μ. της Λέσβου, φιλοξενήθηκαν όλοι οι γεωγραφικοί τουριστικοί προορισμοί του νησιού, δηλαδή Μυτιλήνη, Θερμή - Μανταμάδος, Γέρα - Ευεργέτουλας - Αγιάσος, Πλωμάρι, Πολιχντίτος - Καλλονή - Αγία Παρασκευή, Πέτρα - Μήθυμνα και Δυτική Λέσβος (Ερεσός, Σίγρι, Μεσότοπος, Άντισσα, Άγρα, κ.ο.κ.), ώστε να προωθηθούν με το βέλτιστο δυνατό τρόπο τα ποικίλα και διαφοροποιημένα τουριστικά και γαστρονομικά προϊόντα τους. Παράλληλα δόθηκε η δυνατότητα παρουσίας επιχειρηματιών από την κάθε περιοχή, προκειμένου να προβούν σε απευθείας πωλήσεις των προϊόντων τους στο ευρύ κοινό της Αθήνας που επισκέφθηκε την έκθεση, αλλά και να κλείσουν εμπορικές συμφωνίες με τους Έλληνες και Ευρωπαίους συμμετέχοντες στις εργασίες του Συνεδρίου.
Προβολή της τοπικής γαστρονομίας
Επιπλέον, σε ειδικό χώρο που είχε διαμορφωθεί κατάλληλα, είχαν τοποθετηθεί δείγματα των χαρακτηριστικότερων προϊόντων της Λέσβου, μαζί με τα αντίστοιχα προϊόντα όλων των περιοχών της Ελλάδος που συμμετείχαν στην έκθεση, τα οποία παρουσιάστηκαν σε ζωντανές ή μαγνητοσκοπημένες τηλεοπτικές εκπομπές διαφόρων καναλιών εθνικής εμβέλειας της χώρας. Επίσης οι εκπρόσωποι της Λέσβου, είχαν την ευκαιρία να προωθήσουν μέσω συνεντεύξεων σε αρκετά Μ.Μ.Ε. της χώρας, τόσο την τοπική γαστρονομία, όσο και τα τουριστικά θεματικά προϊόντα του νησιού.
Τέλος, κατά τη διάρκεια του 16ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Γαστρονομίας και στην ελληνική ενότητα “Αγροδιατροφή και Τουρισμός” που διοργάνωσαν η “Mact Media Group” και η Λέσχη Αρχιμαγείρων Αττικής “Ακρόπολις”, δόθηκε η ευκαιρία στον Πρόεδρο της Δ/Κ Μυτιλήνης Πάνο Πίτσιο, να παρουσιάσει με μία σύντομη ομιλία τη γαστρονομία και τα χαρακτηριστικά προϊόντα της Λέσβου. Στην ίδια εκδήλωση, αντίστοιχες παρουσιάσεις έγιναν από τους εκπροσώπους του Λιβάνου, της Φθιώτιδας και της Λευκάδας.