Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Ποια είναι τα οφέλη της ανακύκλωσης - Γιατί επιβάλλεται να μπει στην καθημερινότητα μας
Η ανακύκλωση αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο έκφρασης της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης του πολίτη. Η ανακύκλωση, μία παλιά υπόθεση για πολλές -ευρωπαϊκές και μη- χώρες, έχει κάνει τα τελευταία χρόνια έντονη την παρουσία της και στον ελληνικό χώρο, όπως και στη Λέσβο.
Η ανακύκλωση είναι η πιο γνωστή από τις μεθόδους αξιοποίησης των αστικών αποβλήτων, από την οποία είναι δυνατόν να προκύψουν αξιοσημείωτα οφέλη, όπως η μείωση του όγκου των απορριμμάτων και η εξοικονόμηση πρώτων υλών και ενέργειας.
Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών
Τα κέντρα διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών (Κ.Δ.Α.Υ.) είναι εγκαταστάσεις όπου με συνδυασμό μεθόδων μηχανικής-χειρονακτικής διαλογής, διαχωρίζονται ανάμικτα μη επικίνδυνα στερεά απόβλητα ή ομάδες υλικών.
Στόχος του έργου είναι η προστασία του περιβάλλοντος, η μείωση του όγκου των απορριμμάτων και η εξοικονόμηση φυσικών πόρων, δεδομένου ότι με το πρόγραμμα ανακύκλωσης των υλικών συσκευασίας που αποτελούν συστατικά των στερεών αποβλήτων, αυτά διαχωρίζονται και αποτελούν εφεξής χρήσιμα υλικά, τα οποία συνήθως επανέρχονται σε παραγωγικούς κύκλους, αφού προηγουμένως δεχθούν (εάν απαιτηθεί) κατάλληλη επεξεργασία.
Επειδή η τροφοδοσία των Κ.Δ.Α.Υ. αποτελείται από ανάμικτα ανακυκλώσιμα υλικά γίνεται ευκολότερο στους πολίτες να συμμετέχουν. Αυτό τελικά έχει σαν αποτέλεσμα μεγαλύτερος όγκος υλικών να «αποσπάται» από τα απορρίμματα.
Ακόμη ένα πλεονέκτημα είναι ότι λόγω του ανάμικτου χαρακτήρα των ανακυκλώσιμων υλικών ο εξοπλισμός συλλογής τους μπορεί να απλοποιηθεί και δεν υπάρχει ανάγκη για οχήματα με τρία, τέσσερα ή και περισσότερα διαμερίσματα, για τα διαφορετικά υλικά. Ο χρόνος και το κόστος συλλογής μπορούν να κρατηθούν σε ένα ελάχιστο επίπεδο.
Στο νησί της Λέσβου το Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών βρίσκεται στη Μόρια στις εγκαταστάσεις της ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΑΙΓΑΙΟΥ-ΧΥΤΗΡΙΑ Α.Β.Ε.Ε.
Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΑΙΓΑΙΟΥ-ΧΥΤΗΡΙΑ Α.Β.Ε.Ε. έφερε την ανακύκλωση στη Λέσβο
Το εύρος των υπηρεσιών που προσφέρει η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΑΙΓΑΙΟΥ-ΧΥΤΗΡΙΑ Α.Β.Ε.Ε. απλώνεται σε όλες σχεδόν τις κατηγορίες ανακύκλωσης που είναι εγκεκριμένες στην Ελλάδα. Το 2010 άρχισε η συνεργασία της εταιρείας ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΑΙΓΑΙΟΥ-ΧΥΤΗΡΙΑ ΑΒΕΕ με το Λιμενικό Ταμείο Λέσβου που αφορούσε την συλλογή και διαχείριση υλικών συσκευασίας (γυαλί, πλαστικό, χαρτί, μέταλλο) από καμπάνες συλλογής που ήταν τοποθετημένες στο χερσαίο χώρο του λιμανιού της Μυτιλήνης, του λιμένα Θερμής και Παναγιούδας.
Το 2011 παράλληλα με την δράση αυτή, άρχισε η συνεργασία με την Ε.Ε.Α.Α. ΑΕ (Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης) για τη συλλογή γυαλιού συσκευασίας (μπουκάλια) από κάδους και τσάντες τοποθετημένα σε συνεργαζόμενα καταστήματα εστίασης και το 2012 η συνεργασία για τη συλλογή ποσοτήτων «ΒΕΑΣ» (Βιομηχανικών και Εμπορικών Αποβλήτων Συσκευασίας) δηλαδή χαρτί-χαρτόνι, πλαστικό, μέταλλο.
Η τριμερής συνεργασία μεταξύ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΑΙΓΑΙΟΥ- Ε.Ε.Α.Α. ΑΕ - ΔΗΜΟΣ ΛΕΣΒΟΥ άρχισε το 2013 και συνεχίζεται ως τώρα, η οποία αφορά την συλλογή υλικών συσκευασίας από τους μπλε κάδους που είναι τοποθετημένοι σχεδόν σε όλο το νησί μας από τον Δήμο Λέσβου. Κατόπιν τα υλικά που συλλέγονται οδηγούνται στις εγκαταστάσεις της ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΑΙΓΑΙΟΥ όπου λειτουργεί το ΚΔΑΥ Λέσβου για διαλογή τους σε χωριστά υλικά (πλαστικό, χαρτόνι-χαρτί, μέταλλο, γυαλί), την πακετοποίηση και την αποστολή τους σε αδειοδοτημένες μονάδες ανακύκλωσης.
Το υπόλειμμα που προκύπτει και δεν ανακυκλώνεται, οδηγείται με μέσα του Δήμου Λέσβου στο ΧΥΤΑ Λέσβου για υγειονομική ταφή.
Στους ΧΥΤΑ που είναι οι Χώροι Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων, ειδικά διαμορφωμένοι στους οποίους γίνεται η ταφή των απορριμμάτων των πόλεων. Η διαμόρφωση του χώρου των ΧΥΤΑ προβλέπεται να γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε τοξικά, οργανικά και άλλα απόβλητα από το χώρο απόθεσης να μη διαφεύγουν στο γύρω περιβάλλον ή στον υδροφόρο ορίζοντα τυχόν κατοικημένων περιοχών που βρίσκονται σε μικρή απόσταση. Αυτό επιτυγχάνεται με τη στεγανοποίηση των απορριμμάτων με τσιμέντο, χώμα, πλαστικές μεμβράνες και άλλα υλικά.
Η Λέσβος Ανακυκλώνει
Μόνο την τελευταία 5ετία ο όγκος των υλικών που ανακυκλώθηκαν είναι τεράστιος για τα δεδομένα του νησιού. Να αναφέρουμε ότι και με τα στοιχεία της ΕΕΑΑ (μπλε κάδοι) το υλικό που συλλέγεται στην Λέσβο έχει από τις υψηλότερες καθαρότητες πανελλαδικά. Σε συνδυασμό με τη σωστή διαλογή που πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις της ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΑΙΓΑΙΟΥ, στο ΚΔΑΥ Λέσβου, το ποσοστό υπολείμματος το οποίο «οδηγείται» στο ΧΥΤΑ κυμαίνεται στο 20%-22%. Αυτό δείχνει ότι επιτυγχάνεται ποσοστό ανακύκλωσης-ανάκτησης γύρω στο 80% από τη συνολική εισερχόμενη ποσότητα, ενώ από τα υλικά (συσκευασίες) επιτυγχάνεται ανάκτηση σχεδόν 100%.
Τα ποσοστά της Λέσβου
Στον παρακάτω πίνακα φαίνονται οι ποσότητες ανακυκλώσιμων των τελευταίων 5 ετών που ανακτήθηκαν, ανακυκλώθηκαν και δεν οδηγήθηκαν στον ΧΥΤΑ
Στον επόμενο πίνακα φαίνονται για τα τελευταία 5 έτη οι ποσότητες συσκευών που συλλέχτηκαν και ανακυκλώθηκαν σε Λέσβο καθώς και στα νησιά του Βορ. Αιγαίου (Χίος, Σάμος, Λήμνος) (οι ποσότητες είναι σε κιλά).Για να κατανοηθεί το μέγεθος των υλικών που ανακυκλώθηκαν (≈10,5 χιλιάδες τόνοι) να σημειώσουμε ότι σε όγκο αντιστοιχεί σε 350 χιλιάδες κυβικά μέτρα, το μέγεθος δηλαδή ενός μικρού βουνού. Το όφελος επομένως της ανακύκλωσης είναι πολλαπλό αφού και υλικά τα οποία είναι επικίνδυνα για το περιβάλλον (πλαστικά, σακούλες κτλ) συλλέγονται και οδηγούνται προς ανακύκλωση και δεν απορρίπτονται καθώς και η όλη διαδικασία της ανακύκλωσης συμβάλει στην καθυστέρηση κορεσμού των ΧΥΤΑ.
Ναι μεν αλλά..
Επιπλέον να αναφέρουμε ότι οι ποσότητες α) σιδήρων και μετάλλων που ανακυκλώθηκαν την πενταετία 2014-2018 είναι της τάξης των 13 χιλιάδων τόνων, β) τα ελαστικά για την ίδια χρονική περίοδο ανέρχονται σε 1500 τόνους. Σε αυτό το έργο να προσθέσουμε γ) τα περίπου 1000 αυτοκίνητα που ανακυκλώθηκαν και δ) τους περίπου 10 τόνους μπαταρίες ΑΦΗΣ που συλλέχτηκαν και στάλθηκαν προς ανακύκλωση από την ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΑΙΓΑΙΟΥ.
Παρά τις όποιες προσπάθειες έχουν γίνει, οι οποίες κινούνται σε σωστή κατεύθυνση και δίνουν μεγάλη ώθηση στο έργο της ανακύκλωσης, παρατηρείται ότι μεγάλος όγκος ανακυκλώσιμων υλικών δεν καταλήγουν στην ανακύκλωση αλλά οδηγούνται προς απόρριψη με τεράστιο κόστος για το περιβάλλον. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι τα ανακυκλώσιμα υλικά από τα απορρίμματα ενός νοικοκυριού είναι περίπου το 70% με 80% χωρίς να υπολογίσουμε βέβαια και τα απόβλητα από βιοτεχνίες-βιομηχανίες (χαρτόκουτες, συσκευασίες, φιλμ κτλ) τα οποία είναι ένας αρκετά μεγάλος όγκος. Αν όλη αυτή η ποσότητα κατέληγε στην ανακύκλωση θα είχε λυθεί σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα με τα σκουπίδια και τους κορεσμούς των ΧΥΤΑ.
Η ανακύκλωση, δηλαδή η επανεισαγωγή στην παραγωγική διαδικασία υλικών που θεωρούνται απορρίμματα, αποτελεί σημαντική συνιστώσα της ορθολογικής διαχείρισης των απορριμμάτων. Αναμφισβήτητα, η ανακύκλωση μπορεί να θεωρηθεί ως η πρέπουσα απάντηση της επιστήμης και της τεχνολογίας στο πρόβλημα των απορριμμάτων, που αποτελεί ιδιαίτερη πρόκληση για τη σύγχρονη κοινωνία. Η πορεία της ανακύκλωσης δεν είναι ευθύγραμμη. Προβλήματα προκύπτουν κυρίως από παγιωμένες συνήθειες του κοινού, ενώ η επιτυχής ανάκτηση χρήσιμων υλικών (π.χ. χαρτί, γυαλί, μέταλλα, πλαστικό) εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από διάφορους παράγοντες, όπως τα ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά των απορριμμάτων, η εξασφάλιση αγοράς για τα ανακυκλώσιμα υλικά κ.ά.
Η συμμετοχή των πολιτών
Σήμερα, που η ανακύκλωση συνιστά απόδειξη για την εύρυθμη περιβαλλοντική πολιτική μιας χώρας, η συμμετοχή των πολιτών έχει καθοριστική σημασία. Με εύκολους και πρακτικούς τρόπους, καθώς και με σωστό σχεδιασμό, η ανακύκλωση και η διαχείριση των αποβλήτων συσκευασίας μπορεί και πρέπει να γίνει καθημερινή συνήθεια. Η συμμετοχή του κοινού σε ένα πρόγραμμα ανακύκλωσης είναι ο σημαντικότερος παράγοντας επιτυχίας του καθώς σε αυτή στηρίζεται ο σχεδιασμός, η κατασκευή και λειτουργία ενός τέτοιου εγχειρήματος.
Το κράτος αναγνωρίζοντας την σημασία της ευαισθητοποίησης του κοινού για την ανακύκλωση έχει νομοθετήσει τις ανάλογες διατάξεις που ορίζουν τους βασικούς συντελεστές επιτυχίας ενός προγράμματος ανακύκλωσης, που είναι η σωστή οργάνωση προγραμμάτων εκπαίδευσης και πληροφόρησης. Τα προγράμματα εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης αναπτύσσονται είτε στην αρχή των προγραμμάτων ανακύκλωσης προκειμένου να δημιουργήσουν στον πολίτη συνείδηση της αξίας του προγράμματος είτε κατά τη διάρκεια του προγράμματος προκειμένου να συντηρηθεί ή και να ενισχυθεί το ενδιαφέρον του πολίτη.
Ο πολίτης συμμετέχει διπλά στο σύστημα αφού είναι και πηγή πρώτων υλών απομακρύνοντας τα αναλώσιμά του από το ρεύμα των αποβλήτων, αλλά και καθοριστής της «πράσινης αγοράς» προτιμώντας προϊόντα που είτε είναι οικοσημασμένα (ικανοποιούν ένα ελάχιστο σύνολο περιβαλλοντικών κριτηρίων, τα οποία έχουν τεθεί από τον οργανισμό για την συγκεκριμένη ομάδα προϊόντων) είτε προέρχονται από εταιρείες που συνεισφέρουν οικονομικά υπέρ της ανακύκλωσης.
Η διαδικασία
Στόχος της επιχείρησης ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΑΙΓΑΙΟΥ-ΧΥΤΗΡΙΑ Α.Β.Ε.Ε είναι η επίτευξη των στόχων ανακύκλωσης και ανάκτησης όπως αυτές ορίζονται από τις Ευρωπαϊκές οδηγίες αλλά και τις ΚΥΑ. Η επιχείρηση για να εναρμονιστεί πλήρως με τις οδηγίες αυτές αλλά και για να πετύχει υψηλότερους δείκτες ανακύκλωσης έχει εντάξει στην παραγωγική διαδικασία της τεχνολογικό εξοπλισμό (που τον διευρύνει διαρκώς - εκσυγχρονίζει) που χρησιμοποιεί στις εργασίες απορρύπανσης, διαλογής και διαχείρισης των ανακυκλώσιμων υλικών.
Η διαδικασία για κάθε δραστηριότητα διαφέρει. Για τα ΟΤΚΖ (Αυτοκίνητα) και για τα ΑΗΗΕ (Συσκευές) πραγματοποιείται προσεκτική απορρύπανση Υλικών Ειδικής Διαχείρισης και επικινδύνων υλικών-συστατικών (π.χ φρέον, έλαια, πυκνωτές, μελάνια - τόνερ κτλ), έπειτα γίνεται η διαχείριση-αποσυναρμολόγηση των ΟΤΚΖ ή των ΑΗΗΕ (διάλυση και διαχωρισμός υλικών)
Στις υπόλοιπες δραστηριότητες (ΚΔΑΥ, σίδερα κτλ) πραγματοποιείται διαλογή υλικών και διαχωρισμός ανά είδος.
Όλα τα υλικά που προκύπτουν οδηγούνται προς πακετοποίηση ή αποθηκεύονται σε μέσα συλλογής μέχρι και την διάθεση τους σε αδειοδοτημένους παραλήπτες.
Βιοτεχνία Σαπουνιών Λεσβιακή Γη
Χειροποίητα Φυσικά Σαπούνια Ελαιόλαδου Λεσβιακής Γης Αγνά 100%
Το σαπούνι είναι ένα ευεργετικό προϊόν που έχει τις ρίζες του από την περιοχή μας.
Η οικογενειακή επιχείρηση «Χονδρομπίλα» εκμεταλλευόμενη την πλούσια ευδοκιμία της ελιάς στο νησί, παράγει το αγνό χειροποίητο σαπούνι από αγνό ελαιόλαδο με την ίδια παραδοσιακή συνταγή εδώ και 80 χρόνια.
Είναι φτιαγμένο από εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο σε διάφορα μεγέθη πλακών. Χειροποίητο φυσικό πράσινο και λευκό σαπούνι (σε στερεή και υγρή μορφή) και σε πλάκες 250 γρ., 200 γρ. και 150 γρ., αρωματικά κατάλληλα για περιποίηση προσώπου, χεριών και σώματος αλλά και καθαρισμό ρούχων και σπιτιών.
Επιπλέον, σαν μια άλλη μορφή ανακύκλωσης, επεξεργάζονται κατάλληλα χρησιμοποιημένο λάδι μετά από οικιακή χρήση και το μετατρέπουν σε σαπούνι για όλη την οικογένεια.