«Είμαι πάντα στην ακτοπλοΐα»

01/07/2012 - 05:56
Η πρώτη συνέντευξη, μετά την αποχώρησή του από τη ΝΕΛ, που έδωσε ο Απόστολος Βεντούρης ήταν στο περιοδικό «Εφοπλιστής». Όπως είναι φυσικό, οι αναφορές τους στη ΝΕΛ είναι περιορισμένες.
Η πρώτη συνέντευξη, μετά την αποχώρησή του από τη ΝΕΛ, που έδωσε ο Απόστολος Βεντούρης ήταν στο περιοδικό «Εφοπλιστής». Όπως είναι φυσικό, οι αναφορές τους στη ΝΕΛ είναι περιορισμένες. Το ενδιαφέρον του επικεντρώνεται στα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο της ακτοπλοΐας, αφού άλλωστε ακόμη και σήμερα είναι πρόεδρος της Ένωσης Επιχειρήσεων Ναυτιλίας.

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου Σπύρου Ρούσσου αν η ΝΕΛ θα έχει από εδώ και πέρα πορεία αντάξια της φήμης της, η απάντηση του κ. Βεντούρη είναι λιτή. Στην ουσία αποφεύγει να πει τα όσα γνωρίζει για την εταιρεία. Το μόνο που είπε ήταν: «Αυτό είναι κάτι που θα το δείξει ο χρόνος. Αν υλοποιηθούν οι προτάσεις που έκανα στη νέα διοίκηση της ΝΕΛ όταν αποχώρησα, τότε πράγματι υπάρχει ελπίδα και η εταιρεία μπορεί να παραμείνει στην ακτοπλοΐα, να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο και να διατηρήσει τη θέση της.»
Όσον αφορά στο μέλλον του ίδιου στην ακτοπλοΐα, δηλαδή αν πρόκειται να επαναδραστηριοποιηθεί, δήλωσε: «Θεωρώ ότι δεν έχω φύγει ακόμη από την ακτοπλοΐα, με την έννοια ότι διατηρώ σχέση σχεδόν σε όλες τις επιχειρήσεις της ακτοπλοΐας. Το ότι δεν έχω κυρίαρχη θέση σε μία εταιρεία δεν παίζει κανένα ρόλο σε αυτήν τη φάση της πορείας μου.»
Κεντρικό ζήτημα την τρέχουσα περίοδο για τον κ. Βεντούρη, το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας την ακτοπλοΐας και οι διεκδικήσεις της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας. Χαρακτηριστικά, σε σχέση με τα αιτήματα που θέτει η ΠΝΟ είπε: «Το πάγιο αίτημα της ΠΝΟ είναι 10% αύξηση, τη στιγμή που ο πρωθυπουργός μιλάει για μειώσεις επιδομάτων 10%. Αυτό είναι το παράλογο. Μάλιστα, τώρα μάς απειλούν με απεργίες. Ας γίνουν όσες απεργίες είναι να γίνουν. Να μάθει ο κόσμος πόσο παίρνουν. Για παράδειγμα, ο χυτοκαθαριστής παίρνει 2.400 ευρώ καθαρά για βασικό μισθό και ο μάγειρας 5.000 ευρώ. Και αυτό γιατί δεν υπάρχει η δυνατότητα να πάρεις άλλον κοινοτικό. Με ποιον τρόπο θα καλυτερεύσουν οι υπηρεσίες στα πλοία και θα ανταγωνιστούμε τους ξένους; Δεν υπάρχει αντεπιχείρημα.»

Για τα ταχύπλοα σκάφη
Ένα ζήτημα προβληματικής λειτουργίας του θεσμικού πλαισίου, κατά την άποψη του κ. Βεντούρη, είναι οι υποχρεώσεις που τίθενται στα ταχύπλοα. Συγκεκριμένα αναφέρει: «Έρχεται ένα ταχύπλοο από τη Γαλλία με 15 ναυτικούς πλήρωμα και με σκοπό να δουλέψει στην Ελλάδα. Αν υψώσει την ελληνική σημαία, του λένε ότι θέλει 30 ναυτικούς πλήρωμα. Όμως, αυτό το πλοίο είναι σαν αεροπλάνο, δηλαδή δεν έχει τόσες θέσεις, και εμείς του ζητάμε να έχει μάγειρα και φροντιστή τη στιγμή που δε διαθέτει κουζίνα. Με αυτό τον τρόπο χρεώνεται το ταχύπλοο με άσκοπο πρόσθετο κόστος. Ταξιδεύει υποχρεωτικά 7,5 μήνες το έτος, ενώ η κίνηση είναι για τρεις μήνες και τελικά καταγράφει ζημιές. Γι’ αυτό, η Hellenic παίρνει το ταχύπλοο και το πάει στις Αζόρες και, αντίστοιχα, η ΝΕΛ παίρνει τον «Κεντέρη» και τον πάει στην Αίγυπτο.
Σε ό,τι αφορά στο μεταφορικό ισοδύναμο, λέει ότι το ένα δισεκατομμύριο ευρώ του ΟΣΕ πρέπει να μειωθεί στα 600 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα 400 εκατομμύρια να πάνε στην ακτοπλοΐα, δηλώνοντας ξεκάθαρα πως τη διαφορά που απαιτεί η εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου πιστεύει ότι θα πρέπει να την πληρώνει το κράτος.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey