Σοβαρές δυσκολίες εξακολουθεί να αντιμετωπίζει το ζήτημα της δημιουργίας εμπορευματικών κέντρων στη χώρα, καθώς δεν έχουν αρθεί οι σοβαρές δυσκολίες που σχετίζονται με τη δημιουργία οργανωμένων χώρων στους οποίους θα εξυπηρετούνται οι ανάγκες διαμετακόμισης.
Απουσία εμπορευματικών κέντρων στην Ελλάδα
Σοβαρές δυσκολίες εξακολουθεί να αντιμετωπίζει το ζήτημα της δημιουργίας εμπορευματικών κέντρων στη χώρα, καθώς, παρά τη διακηρυγμένη πρόθεση της κυβέρνησης για την ανάδειξη της χώρας μας σε κόμβο για τις εμπορευματικές μεταφορές στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης, εντούτοις δεν έχουν αρθεί οι σοβαρές δυσκολίες που σχετίζονται με τη δημιουργία οργανωμένων χώρων στους οποίους θα εξυπηρετούνται οι ανάγκες διαμετακόμισης.
Κύριο πρόβλημα είναι η ανυπαρξία θεσμικού πλαισίου και ιδίως η έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού που να ορίζει με σαφήνεια τις περιοχές στις οποίες μπορούν να λειτουργήσουν εμπορευματικά κέντρα και βέβαια τους όρους και τις προϋποθέσεις.
Αυξημένες κατά 21% οι καταγγελίες στο 1520
Συνολικά 3.363 κλήσεις δέχθηκε το Φεβρουάριο του 2009, η γραμμή καταναλωτή 1520, από τις οποίες οι 2.685 αφορούσαν ερωτήσεις και ενημερώσεις και οι 678 καταγγελίες, οι οποίες ήταν αυξημένες κατά 21% από τον Ιανουάριο του 2009.
Από τις 678 καταγγελίες, οι 109 αφορούσαν σούπερ μάρκετ και λαϊκές αγορές, 18 παραπλανητική διαφήμιση, 95 ελαττωματικά προϊόντα, 61 υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, 159 την τηλεφωνία και 56 τις τράπεζες.
Από τις 2.685 ερωτήσεις, οι 584 αφορούσαν ελαττωματικά βιομηχανικά προϊόντα, οι 165 καταστήματα-σούπερ μάρκετ, 311 για τηλεφωνία, 140 για τον τιμάριθμο και 364 για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.
Νέα επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα
Πάνω από ένα χρόνο συνεχούς υποχώρησης καταγράφει ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα, συμπορευόμενος με τους αντίστοιχους δείκτες στις περισσότερες χώρες, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών για το μήνα Μάρτιο. Συγκεκριμένα, και όπως προκύπτει από σχετική ανακοίνωση, ο δείκτης διαμορφώνεται στις 43,1 μονάδες από 47,2 μονάδες το Φεβρουάριο, στη χαμηλότερη τιμή από την κατάρτισή του. Η Ελλάδα είναι έτσι μία από τις 17 συνολικά ευρωπαϊκές χώρες που σημειώνουν αντίστοιχο χαμηλό ρεκόρ το Μάρτιο, μεταξύ των οποίων το Ηνωμ. Βασίλειο, η Γερμανία, η Αυστρία, η Σουηδία και η Ιταλία.