«Επιτέλους, λογική…»

01/07/2012 - 05:56
Με κοινή τους επιστολή στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, οι περιφερειάρχες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου και οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσου επανέρχονται στο θέμα της βίζας που απαιτείται από Τούρκους επισκέπτες.
Περιφερειάρχες Αιγαίου και πρόεδροι επιμελητηρίων, για τη βίζα των Τούρκων επισκεπτών, στους αρμόδιους υπουργούς

Με κοινή τους επιστολή στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, που κοινοποιείται στους βουλευτές Λέσβου, Χίου, Σάμου και Δωδεκανήσου, οι περιφερειάρχες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου και οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσου επανέρχονται στο θέμα της βίζας που απαιτείται από Τούρκους επισκέπτες προκειμένου να έρθουν ακόμα και για ολιγοήμερη επίσκεψη στην Ελλάδα.

Η επιστολή υπογράφεται από τους περιφερειάρχες Βορείου Αιγαίου Νάσο Γιακαλή και Νοτίου Αιγαίου Γιάννη Μαχαιρίδη και από τους προέδρους των Επιμελητηρίων Λέσβου Θράσο Καλογρίδη, Χίου Γιώργο Γεωργούλη, Σάμου Γιώργο Κυριαζή και Δωδεκανήσου Γιάννη Πάπου.
Οι παραπάνω παράγοντες της πολιτικής και οικονομικής ζωής του ανατολικού Αιγαίου, αφού αναφέρονται στις μέχρι τώρα προσπάθειές τους να καταδειχθεί το πόσο μπορούν να επωφεληθούν τα παραμεθόρια νησιά μας απ’ την αμοιβαιότητα των επισκέψεων μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων πολιτών, αλλά και πόσο έχει να ωφεληθεί η κοινωνία των πολιτών απ’ την απρόσκοπτη επικοινωνία των δύο πλευρών του Αιγαίου, σημειώνουν πως «η γενόμενη ρύθμιση απ’ τον Αύγουστο του 2010 για τους κατόχους των λεγόμενων “πράσινων” διαβατηρίων Τούρκων πολιτών. τόνωσε την κίνηση και μείωσε κάπως το ετεροβαρές για την Ελλάδα τουριστικό ισοζύγιο».

Σε συνεργασία

Στη συνέχεια, σημειώνουν το πρόβλημα που υπάρχει από τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας και κυρίως από τη Συνθήκη Σένγκεν και το ότι από μόνη της η Ελλάδα δεν μπορεί να προχωρήσει σε απάλειψη της υποχρέωσης βίζας στους Τούρκους επισκέπτες.
«Νομίζουμε, όμως», σημειώνουν, «ότι σε συνεργασία με τους εταίρους μας, μπορεί η Ελληνική Πολιτεία να προβεί σε επιμέρους ρυθμίσεις, για ένα ειδικό καθεστώς, που θα αποκαταστήσει την αμοιβαιότητα των επισκέψεων, κάνοντας προσιτά τα νησιά μας στους Τούρκους τουρίστες.»
Συγκεκριμένα προτείνουν:
- Τη δυνατότητα εισόδου στα παραμεθόρια νησιά Τούρκων επισκεπτών χωρίς βίζα, όταν πραγματοποιούν χωρίς διανυκτέρευση επίσκεψη. Δηλαδή ταξίδι αναψυχής για επικοινωνία με φίλους, γευσιγνωσία και ψώνια, έτσι που να μπορούν να ανταποκριθούν οι γείτονές μας κάθε οικονομικής στάθμης.
- Τη δυνατότητα επισκέψεων, επίσης χωρίς βίζα, Τούρκων τουριστών που πραγματοποιούν έως δύο διανυκτερεύσεις (48ωρο) στα νησιά μας. Σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσε να τηρηθεί στα σημεία ελέγχου διαδικασία ανάλογη με αυτήν που εφαρμόζεται ήδη στους επισκέπτες με τα κρουαζιερόπλοια, δηλαδή βάσει καταστάσεων.
«Επισημαίνουμε», σημειώνεται στην επιστολή, «ότι η αποδοχή των προτεινόμενων ρυθμίσεων εξασφαλίζει στην ουσία τις διατάξεις Σένγκεν, αφού στα λιμάνια και αεροδρόμια των νησιών ασκείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας σε κάθε επιβάτη. ακόμη και στους Έλληνες. Κατά συνέπεια, ακόμη κι αν ένας Τούρκος επισκέπτης έχει πρόθεση για μετανάστευση, θα εντοπίζεται αμέσως απ’ τις Αρχές. Αυτό, νομίζουμε, θα μπορούσε να αποτελέσει και το επιχείρημα της ελληνικής πλευράς στις όποιες συζητήσεις γίνουν με τους εταίρους μας για να εγκριθεί η ειδική ρύθμιση μόνο για τα παραμεθόρια νησιά του Αιγαίου.»

Και το επιχείρημα της Ελβετίας
Ένα από τα επιχειρήματα που σημειώνεται στην επιστολή, είναι αυτό της Ελβετίας, που σύμφωνα με τους περιφερειάρχες και τους προέδρους των επιμελητηρίων του Αιγαίου «σχετικά πρόσφατα προσχώρησε στη Συνθήκη Σένγκεν, αλλά οι πολίτες της επισκέπτονταν τις όμορες χώρες χωρίς προξενική θεώρηση».
Και η επιστολή καταλήγει με έκκληση πρόταξης του ορθολογισμού και της ανάγκης αμοιβαιότητας των σχέσεων των πολιτών στο Αιγαίο. «Είναι η πολλοστή φορά που επανερχόμαστε στο θέμα της βίζας των Τούρκων επισκεπτών στα νησιά μας. Οι προτάσεις μας αυτές τυγχάνουν γενικότερης αποδοχής στην τοπική κοινωνία», τονίζουν καταλήγοντας.


Θράσος Καλογρίδης:
«Τροχοπέδη στην ανάπτυξη η βίζα»



Όπως είπε στο «Ε» ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου, Θράσος Καλογρίδης, η σύνταξη του υπομνήματος απασχόλησε για αρκετό διάστημα τους φορείς και έγινε σε συνεργασία με τη «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο», απηχεί δε την άποψη των τοπικών κοινωνιών, που ειδικά την περίοδο της κρίσης προσβλέπουν στην αύξηση του τουρισμού απ’ την Τουρκία.
«Πέρα απ’ το κόστος των 65 ευρώ που αποτελεί τροχοπέδη για κάποιους Τούρκους τουρίστες, το μεγάλο πρόβλημα είναι ο χρόνος έκδοσης της βίζας και η όλη διαδικασία. Ειδικά σε περιόδους όπου υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και υποβάλλονται πολλές αιτήσεις, η βίζα λειτουργεί αποτρεπτικά στο να έρθουν Τούρκοι τουρίστες», σημείωσε ο κ. Καλογρίδης, προσθέτοντας: «Εμείς απ’ την πλευρά μας δε θα σταματήσουμε να παλεύουμε το όλο θέμα, διεκδικώντας ειδικό καθεστώς για τις επισκέψεις διάρκειας έως 48 ώρες.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey