Ο θαλάσσιος τουρισμός και η ευκαιρία που δίνεται με την αξιοποίηση της μαρίνας Μυτιλήνης να αναπτυχθεί στη Λέσβο, ήταν το θέμα που απασχόλησε χθες συνάντηση στο Επιμελητήριο Λέσβου την οποία διοργάνωσε ο πρόεδρός του, Θράσος Καλογρίδης.
Πρόσκληση απ’ το Επιμελητήριο στη γενική γραμματέα Τουρισμού, Κωνσταντίνα Μπέη, να επισκεφτεί τη Λέσβο
Ο θαλάσσιος τουρισμός και η ευκαιρία που δίνεται με την αξιοποίηση της μαρίνας Μυτιλήνης να αναπτυχθεί στη Λέσβο, ήταν το θέμα που απασχόλησε χθες συνάντηση στο Επιμελητήριο Λέσβου την οποία διοργάνωσε ο πρόεδρός του, Θράσος Καλογρίδης. Όπως προέκυψε απ’ τη συνάντηση, θα πρέπει να διερευνηθούν οι δυνατότητες που υπάρχουν να δημιουργηθούν πολλές μικρές μαρίνες, ή έστω και λίγες εντοπισμένες θέσεις ελλιμενισμού τουριστικών σκαφών σε πολλές περιοχές γύρω - γύρω στη Λέσβο. Για τα θέματα αυτά της τουριστικής ανάπτυξης αποφασίστηκε το Επιμελητήριο να προσκαλέσει άμεσα τη γενική γραμματέα Τουρισμού να επισκεφτεί το νησί.
Η χθεσινή συνάντηση έγινε στο πλαίσιο της συνεργασίας του Επιμελητηρίου Λέσβου με τον πρώην πρύτανη και διευθυντή του Εργαστηρίου Λιμενικών Έργων του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Κώστα Μουτζούρη, ο οποίος και εξήρε τα πλεονεκτήματα που θα είχε για την τουριστική ανάπτυξη του νησιού η δικτύωση λιμένων της Λέσβου μεταξύ τους, όπως και με λιμάνια-μαρίνες των απέναντι ακτών.
Όπως διαπιστώθηκε απ’ τη συζήτηση, προέχει να ανατεθεί η διαχείριση της μαρίνας Μυτιλήνης και, εφόσον γίνει αυτό, να επιτευχθεί και η δικτύωσή της με τα απέναντι παράλια. Επειδή στην κοινοπραξία που διεκδικεί τη μαρίνα συμμετέχει και εταιρεία που διαχειρίζεται μαρίνες στις απέναντι ακτές, μια τέτοια προοπτική φαντάζει περίπου δεδομένη.
Έξι λιμανάκια…
Όπως είπε μιλώντας στο «Ε» ο κ. Μουτζούρης, οι διεθνείς τάσεις δείχνουν πως προτιμούνται οι μαρίνες που είναι δικτυωμένες με πολλές άλλες. Έτσι, πέραν της δικτύωσης με τις απέναντι μαρίνες, η Λέσβος με τα εκατοντάδες χιλιόμετρα ακτών θα πρέπει να διαθέτει περισσότερες της μίας θέσεις ελλιμενισμού τουριστικών σκαφών.
Πέραν της Μυτιλήνης και της υποδομής για τουριστικά σκάφη που υπάρχει στο Πλωμάρι, η πρόταση του κ. Μουτζούρη είναι να δημιουργηθούν τέτοιες θέσεις και στο λιμάνι της Μήθυμνας (ενδεχομένως με επέκταση του μόλου), αλλά και κάποιες, έστω και ελάχιστες, στο λιμανάκι της Σκάλας Συκαμνιάς. Ακόμη, θα πρέπει να αξιοποιηθούν δυνατότητες ελλιμενισμού τουριστικών σκαφών σε φυσικούς όρμους στους Κόλπους Καλλονής και Γέρας, ενώ οπωσδήποτε μια τέτοια υποδομή θα πρέπει να υπάρξει και στην περιοχή της Ερεσού.
Ουσιαστικά, σύμφωνα με την πρόταση του κ. Μουτζούρη, θα πρέπει να διαμορφωθούν «μαρίνες» σε έξι τουλάχιστον θέσεις γύρω - γύρω απ’ το νησί.
Στη συνάντηση, εκτός της διοίκησης του Επιμελητηρίου, πήραν μέρος οι αντιδήμαρχοι Τουρισμού και Πλωμαρίου - Θερμής, Ταξιαρχούλα Πνακά και Σταύρος Πολίτης, οι κ.κ. Μαλακός και Γιαννόπουλος απ’ τη διοίκηση του Λεσβιακού Ομίλου Ιστιοπλοΐας Ανοιχτής Θαλάσσης (ΛΟΙΑΘ), καθώς και ο πρόεδρος Γιάννης Σαμιώτης και ο επίτιμος πρόεδρος Αντώνης Πίκουλος, της Ένωσης Τουριστικών, Ναυτιλιακών και Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Λέσβου.
Ο κ. Καλογρίδης με την ολοκλήρωση της συνάντησης ανέφερε ότι άμεσα θα προσκαλέσει τη γενική γραμματέα Τουρισμού, Κωνσταντίνα Μπέη, για επίσκεψη στη Λέσβο και συζήτηση για τις δυνατότητες ανάπτυξης του θαλάσσιου τουρισμού.