Η φορολογία «καίει» την αγορά ακινήτων*

01/07/2012 - 05:56
Η αγορά ακινήτων αντιμετωπίζει για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια παρατεταμένη κρίση, η οποία μάλιστα, σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις, θα ενισχυθεί περαιτέρω με τα νέα φορολογικά μέτρα αλλά και τις ρυθμίσεις για τους ημιυπαίθριους.
Με τη ζήτηση να παραμένει «παγωμένη» και τις αγοραπωλησίες τους πρώτους μήνες του 2010 να έχουν μειωθεί σε ποσοστό πάνω από 40%, ακολουθώντας την πτωτική τάση του 2009, η αγορά ακινήτων αντιμετωπίζει για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια παρατεταμένη κρίση, η οποία μάλιστα, σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις, θα ενισχυθεί περαιτέρω με τα νέα φορολογικά μέτρα αλλά και τις ρυθμίσεις για τους ημιυπαίθριους. Ακόμη και οι λίγοι - αυτή την περίοδο υποψήφιοι - αγοραστές, έχουν αναστείλει τις αποφάσεις τους, τηρώντας στάση αναμονής, ενώ οι ανακοινώσεις και οι εξαγγελίες από την πλευρά της κυβέρνησης προκαλούν ακόμη μεγαλύτερη σύγχυση.

Πέραν των ημιυπαίθριων - οι σχετικές λεπτομέρειες ανακοινώθηκαν μόλις χθες από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής -, το θέμα της φορολογίας είναι αυτό που «καίει» την αγορά. Όπως επισημαίνουν κατασκευαστές και μεσίτες, οι οποίοι έρχονται καθημερινά σε επαφή με τους όποιους ενδιαφερόμενους, μεγάλο αγκάθι είναι το θέμα των φοροαπαλλαγών από τους τόκους στεγαστικών δανείων, που «ψαλιδίζονται» με τα νέα μέτρα. «Για πρώτη φορά πλήττονται σε αυτόν το βαθμό τα χαμηλά εισοδήματα», επισημαίνουν οι φορείς της κτηματαγοράς, «αφού αν είχαν μία πιθανότητα να αγοράσουν στέγη, αυτή θα ήταν μόνο με στεγαστικό δάνειο. Από τη μία, η πιο συντηρητική πολιτική των τραπεζών κι από την άλλη η μεγάλη μείωση των φοροαπαλλαγών, καθιστούν πλέον σχεδόν απαγορευτική την αγορά σπιτιού από το μέσο Έλληνα.»

«Ληστρική κλιμάκωση του Φ.Μ.Α.Π.»
Από την πλευρά τους, οι ιδιοκτήτες ακινήτων κάνουν λόγο για ληστρική, κυριολεκτικά, κλιμάκωση του Φ.Μ.Α.Π., που θα οδηγήσει σε πλήρη απαξίωση το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο του ελληνικού λαού, που είναι η ακίνητη περιουσία του. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων ζητά λογικότερη κλιμάκωση, ώστε το 1% να αρχίζει από το 1.500.000 ευρώ. Μόνον έτσι υπάρχει ελπίδα οι φορολογούμενοι να μπορέσουν πράγματι να ανταποκριθούν στις νέες φορολογικές τους υποχρεώσεις.
Στο μέτωπο των κατασκευαστών, η κριτική ως προς τα νέα φορολογικά μέτρα εστιάζεται αφενός στο «πόθεν έσχες» που επιβάλλεται ουσιαστικά και στην πρώτη κατοικία από το πρώτο τετραγωνικό, αφετέρου στο θέμα της μείωσης των φοροαπαλλαγών για τους τόκους των στεγαστικών δανείων.
«Τα δύο αυτά μέτρα θα διαλύσουν την αγορά και αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά ότι δεν υπάρχει κανένα συντεταγμένο σχέδιο για την κτηματαγορά, η οποία την τελευταία 30ετία πορεύεται με σπασμωδικές κυβερνητικές αποφάσεις», επισημαίνει ο κ. Δημήτρης Καψιμάλης, πρόεδρος της Ένωσης Κατασκευαστών Κτηρίων. «Αν ληφθεί υπόψη ότι το 85% των αγοραπωλησιών ακινήτων που πραγματοποιείται στην Ελλάδα αφορά κυρίως την πρώτη κατοικία, είναι εύκολα κατανοητές οι επιπτώσεις που θα έχουν τα νέα φορολογικά μέτρα στην εγχώρια κτηματαγορά. Επιπλέον, η συνεχής παράταση της αναμονής από πλευράς του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για το θέμα των ημιυπαίθριων χώρων επηρεάζει ακόμη χειρότερα την αγορά, αφού όσοι - λίγοι - αγοραστές υπάρχουν αυτήν τη στιγμή προτιμούν να αναβάλουν την αγορά στέγης έως ότου ξεκαθαρισθεί η κατάσταση.»
Ο κ. Καψιμάλης επισημαίνει ότι ήδη αυτήν τη στιγμή οι τιμές εμφανίζονται μειωμένες κατά 10% περίπου, την ίδια στιγμή που η αγορά γης είναι πανάκριβη και έχει αυξηθεί από τον Οκτώβριο του 2008 - οπότε ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση στον κλάδο - κατά 20%.
Οι μεσίτες εστιάζουν, μεταξύ άλλων, και στο φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας, επισημαίνοντας ότι η επαναφορά του θα αποτελέσει σημαντικό πλήγμα στην κτηματαγορά, στην οικοδομή αλλά και στην οικονομία γενικότερα. Αν τελικά επιβληθεί, θα πρέπει να έχει χαμηλούς κλιμακωτούς φορολογικούς συντελεστές και μεγάλο αφορολόγητο, ώστε να αφορά μόνον την πραγματικά μεγάλη ακίνητη ιδιοκτησία και όχι τη μεσαία ή τη μικρή, διαφορετικά το ακίνητο θα καταστεί ανεπιθύμητο αγαθό, που ουδείς θα θέλει να έχει στην κατοχή του. Ιδιαίτερα θα πρέπει να απαλλαγούν τα διατηρητέα ακίνητα που δεν έχουν επισκευαστεί, τα υπό απαλλοτρίωση και αυτά που έχουν προβλήματα λόγω φυσικών καταστροφών και γενικότερα όσα δεν αποδίδουν εισόδημα και οι ιδιοκτήτες τους δε θα έχουν να πληρώσουν.
Για την αναθέρμανση της αγοράς, οι μεσίτες ζητούν την καθιέρωση σημαντικών φοροαπαλλαγών για δαπάνες επισκευής ή ενεργειακής αναβάθμισης κτηρίων στο πλαίσιο της «πράσινης» ανάπτυξης. Επίσης, εντάσσονται υπέρ της καθολικής εφαρμογής του «πόθεν έσχες», εφόσον δηλαδή αυτό θα ισχύσει και για την αγορά μετοχών και ομολόγων και σε καταθέσεις και για αγορά έργων Τέχνης και άλλα αντικείμενα μεγάλης αξίας, και όχι μόνον για την απόκτηση ή ανοικοδόμηση ακινήτων. «Εμείς προτείνουμε σε κάθε περίπτωση να μην αναζητείται “πόθεν έσχες” για αγορά ή ανοικοδόμηση ακινήτων μέχρι 500.000 ευρώ», επισημαίνει ο εκπρόσωπός τους, κ. Ι. Ρεβύθης.
Επιπλέον, αναφέρονται και στα μέτρα που πρόκειται να έλθουν στο μέλλον, ζητώντας να μην αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες ακινήτων διότι τα τρία τελευταία χρόνια οι πραγματικές τιμές έχουν μειωθεί αρκετά και σε πολλές περιπτώσεις εκεί που υπάρχουν υψηλοί συντελεστές εμπορικότητας παρατηρείται οι αντικειμενικές αξίες να είναι μεγαλύτερες από τις πραγματικές. «Δε θα είχαμε καμμία αντίρρηση, εάν οι συναλλαγές γίνονται στις πραγματικές αξίες, εάν παράλληλα μειωθούν όλοι οι φορολογικοί συντελεστές που αφορούν τα ακίνητα.»

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


* ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΕΡΔΟΣ

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey