ΑΕΝΑΛ ώρα μηδέν

01/07/2012 - 05:56
Παραμένει πρόεδρος ο Παύλος Βογιατζής στην εταιρεία-χρέος της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Απλήρωτοι ένα χρόνο μετά το κλείσιμο των «Lesvos shop» οι εργαζόμενοι, που ακόμα δεν έχουν απολυθεί και διεκδικούν… μονιμοποίηση!
Μέσα στους επόμενους τρεις μήνες θα κληθεί το Περιφερειακό Συμβούλιο να αποφασίσει για την τύχη τής ΑΕΝΑΛ, των εργαζομένων της εταιρείας, της θυγατρικής της «Lesvos shop A.E.» και όλων των θεμάτων που σχετίζονται με αυτή την υπόθεση. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι το θέμα απασχολεί πολύ έντονα την περιφερειακή αρχή, καθώς η εταιρεία μαζί με την θυγατρική της έχουν περάσει στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.
Δυναμικά αναμένεται να κινηθούν και οι εργαζόμενοι της ΑΕΝΑΛ στην Αθήνα, που εδώ και μήνες έχουν ξεκινήσει επίσχεση εργασίας κατά της εταιρείας. Σε εξίσου δυναμικές ενέργειες αναμένεται να προβούν και οι πιστώτριες τράπεζες της εταιρείας, δηλαδή η Συνεταιριστική Τράπεζα Λέσβου - Λήμνου και η Alpha Bank.


Χθες το μεσημέρι, ο αντιπεριφερειάρχης Λέσβου, Ηρακλής Βερβέρης, μας έλεγε ότι αυτήν τη στιγμή αναμένονται οι εισηγήσεις από τους νομικούς συμβούλους της Περιφέρειας, τόσο για το μέλλον της εταιρείας όσο και για το πώς μπορούν να αντιμετωπισθούν τα χρέη της. Υπάρχει μια νομική άποψη που λέει πως η ΑΕΝΑΛ είναι υπεύθυνη έναντι των πιστωτών της μέχρι του ύψους των κεφαλαίων της. Άλλες νομικές απόψεις υποστηρίζουν πως από τη στιγμή που η ΑΕΝΑΛ είναι αμιγής αναπτυξιακή εταιρεία της τέως Νομαρχίας Λέσβου, τόσο το ενεργητικό της όσο και το παθητικό της περνάει ως περιουσιακό στοιχείο στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Έτσι, όλοι όσοι έχουν να λαμβάνουν από την εταιρεία, θα στραφούν κατά της Περιφέρειας. Σε ποια από τις δυο νομικές απόψεις θα στηριχθεί η περιφερειακή αρχή, είναι ζήτημα πολιτικό και θα αποφασισθεί πριν φθάσει το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Σε ισχύ…
Οι μέχρι τώρα κινήσεις της περιφερειακής αρχής είναι εξαιρετικά προσεκτικές και δείχνουν ότι σε καμμία περίπτωση δε θέλει να φορτωθεί τα βάρη που είχαν δημιουργηθεί από τις προηγούμενες διοικήσεις τής ΑΕΝΑΛ. Είναι χαρακτηριστικό πως μέχρι σήμερα βρίσκεται σε ισχύ το παλαιό διοικητικό συμβούλιο της ΑΕΝΑΛ, στο οποίο πρόεδρος είναι ο Παύλος Βογιατζής και ταμίας ο εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Λέσβου, Γιάννης Σαμιώτης.
Ο κ. Βογιατζής πριν από ένα μήνα περίπου υπέβαλε την παραίτησή του στον περιφερειάρχη, η οποία μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει δεκτή. Το πιθανότερο είναι η εταιρεία να οδηγηθεί σε εκκαθάριση χωρίς να οριστεί νέο Δ.Σ.. Άλλωστε, υπό τις παρούσες συνθήκες κανείς δε θα ήθελε να βρεθεί στο συμβούλιο της εταιρείας. Επίσης ας σημειωθεί ότι δεν έχει γίνει παράδοση της εταιρείας στην Περιφέρεια από το απερχόμενο Δ.Σ..
Βέβαιη θα πρέπει να θεωρείται η δημιουργία μιας νέας αναπτυξιακής εταιρείας, που θα διαχειρίζεται αναπτυξιακά προγράμματα, αλλά δε θα ασχολείται με το εμπόριο.

Κι οι εργαζόμενοι
Οι εργαζόμενοι της εταιρείας μέχρι σήμερα βρίσκονται σε καθεστώς πραγματικής ομηρίας. Από τη μια είναι απλήρωτοι επί ένα χρόνο κι από την άλλη δεν έχουν απολυθεί για να μπορούν να αναζητήσουν άλλη εργασία. Σήμερα η ΑΕΝΑΛ, όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι της Αθήνας, τους οφείλει 14 μισθούς. Ακόμη, επιδιώκουν να ενεργοποιηθούν οι διατάξεις του «Καλλικράτη» για την τύχη των υπαλλήλων αορίστου χρόνου των νομικών προσώπων των ΟΤΑ. Όπως αναφέρουν οι ίδιοι, ο νόμος προβλέπει ότι θα πρέπει να γίνουν μόνιμοι υπάλληλοι της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Άλλα χρέη
Σήμερα τα χρέη τής ΑΕΝΑΛ προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία, τις τράπεζες, τους προμηθευτές και τους εργαζομένους είναι τεράστια. Θυμίζουμε ότι πριν από ένα χρόνο ο τότε νομαρχιακός σύμβουλος Μιχάλης Μαμάκος εκτιμούσε πως τα χρέη τής ΑΕΝΑΛ κυμαίνονται μεταξύ δυόμισι και τριών εκατομμυρίων ευρώ. Γι’ αυτό και υποστήριζε πως ένα δάνειο της τάξης του 1,5 εκατ. ευρώ που προσπαθούσε να πάρει από την ΑΕΝΑΛ, δεν αρκούσε για να εξοφληθούν οι προμηθευτές. Ένα χρόνο μετά, οι υποχρεώσεις τής ΑΕΝΑΛ προς του συνεταιρισμούς γυναικών και τις τοπικές επιχειρήσεις παραμένουν ανεξόφλητες. Για κάποιες από αυτές, μάλιστα, τα χρέη της αντιστοιχούν στα κέρδη ενός χρόνου, όπως μας έλεγε ένας μικρός τυποποιητής ελαιολάδου από τη Λέσβο.
Τέλος, ας σημειωθεί ότι μόνο τα χρέη προς τη Συνεταιριστική Τράπεζα αγγίζουν το ένα εκατομμύριο ευρώ, ενώ προς την Alpha Bank τις 300.000 ευρώ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey