Επιχειρηματικό πλάνο για τις εισπράξεις θα υποβάλει ο νέος εκκαθαριστής στη Συνεταιριστική

Διαδικασίες fast track στην εκκαθάριση

06/04/2016 - 14:45

Σήμερα Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα ενημέρωση όλων των ειδικών εκκαθαριστών των υπό εκκαθάριση τραπεζών της χώρας. Στη σύσκεψη αυτή αναμένεται να διευκρινιστεί τι αλλάζει στη διαδικασία της εκκαθάρισης των τραπεζών με την τοποθέτηση ενός εκκαθαριστή για όλες τις τράπεζες.

Σήμερα Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα ενημέρωση όλων των ειδικών εκκαθαριστών των υπό εκκαθάριση τραπεζών της χώρας. Στη σύσκεψη αυτή αναμένεται να διευκρινιστεί τι αλλάζει στη διαδικασία της εκκαθάρισης των τραπεζών με την τοποθέτηση ενός εκκαθαριστή για όλες τις τράπεζες.

Πέρα όμως απ’ αυτά τα τεχνικά ζητήματα, ο στόχος -όπως περιγράφεται στο 3ο μνημόνιο (νόμος 4336/2015)- είναι να αυξηθούν οι εισπράξεις από τα δάνεια που διαχειρίζονται οι υπό εκκαθάριση τράπεζες. Χαρακτηριστικό είναι το παρακάτω απόσπασμα του μνημονίου: «Η Τράπεζα της Ελλάδος θα αναθέσει σε έναν μόνο ειδικό εκκαθαριστή να μεριμνήσει για την αποτελεσματική επίτευξη των επιχειρησιακών στόχων από τους μεμονωμένους εκκαθαριστές. Θα θεσπιστεί καθεστώς αμοιβών βάσει επιδόσεων για όλους τους ειδικούς εκκαθαριστές, σε διαβούλευση με το ΤΧΣ (Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) ώστε να μεγιστοποιηθούν οι ανακτήσεις».

Στην ουσία δηλαδή εκείνο που ενδιαφέρει είναι να επιταχυνθεί η διαδικασία των εκκαθαρίσεων ώστε να εισπραχθεί ό,τι είναι δυνατό να εισπραχθεί και τα υπόλοιπα δάνεια να δοθούν στις εισπρακτικές εταιρείες, οι οποίες επίσης προβλέπεται να λειτουργήσουν το επόμενο διάστημα.

Πρακτικά, λοιπόν, αυτό που θα γίνει είναι να αυξηθεί η πίεση προς τους οφειλέτες τών υπό εκκαθάριση τραπεζών προκειμένου να πληρώσουν τα δάνειά τους. Αν δεν μπορούν να τα πληρώσουν, τότε θα κληθούν να παραχωρήσουν στις τράπεζες τα περιουσιακά στοιχεία που διαθέτουν.

Το νέο πολύ πιο επιτακτικό εισπρακτικό πλαίσιο θα είναι ενιαίο και θα ισχύει για το σύνολο των υπό εκκαθάριση τραπεζών, χωρίς να γίνεται διαχωρισμός τους. Με ενιαίο τρόπο θα αντιμετωπίζονται οι πελάτες των τραπεζών στο πλαίσιο των κατηγοριοποιήσεων που θα γίνουν.

Όλα τα παραπάνω ισχύουν τόσο για την περίπτωση της «δικής μας» Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου - Λήμνου όσο και για όλες τις άλλες τράπεζες που βρίσκονται υπό εκκαθάριση (π.χ. την πρώην ΑΤΕ).

Τι γινόταν μέχρι τώρα
Στην περίπτωση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου - Λήμνου, η πρακτική που ακολουθούνταν μέχρι τώρα ήταν μία ήπια διαδικασία εκκαθάρισης. Όπως είχε εξηγήσει αρκετές φορές ο αείμνηστος Μιχάλης Ανδριώτης, στόχος ήταν να μην καταστραφούν οι τοπικές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά και σταδιακά η τράπεζα να εισπράξει τα οφειλόμενα ποσά.

Συνεχίζοντας στο ίδιο πνεύμα, ο μέχρι χθες εκκαθαριστής της Τράπεζας Παναγιώτης Τριανταφύλλου είχε δηλώσει σε συνέλευση του Συλλόγου μεριδιούχων της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου - Λήμνου πως η εκκαθάριση θα μπορούσε να ολοκληρωθεί χωρίς να υπάρχει ζημιογόνο αποτέλεσμα. Κι αυτό διότι η Τράπεζα συνεχίζει να υπολογίζει και να εισπράττει τόκους για τα δάνεια που είχε χορηγήσει.

Στην περίπτωση της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος πολιτικές πιέσεις είχαν οδηγήσει στο ουσιαστικό πάγωμα της διαδικασίας εκκαθάρισης κι αυτό γιατί σε αυτήν είναι υποθηκευμένες τεράστιες εκτάσεις αγροτικής γης, τα ακίνητα και οι παραγωγικές μονάδες συνεταιρισμών και ενώσεων, τα σπίτια των αγροτών και πολλά άλλα.

Ακόμη και η ελαστικότητα που έδειχναν ως σήμερα οι επιμέρους εκκαθαριστές στην αντιμετώπιση της κάθε υπόθεσης πιθανότατα θα αποτελέσει παρελθόν, καθώς θα υπάρχει ένας απρόσωπος εκκαθαριστής και σε κάθε τράπεζα θα υπάρχουν υπάλληλοι που απλά θα υποχρεούνται να υλοποιούν τις αποφάσεις του εκκαθαριστή.

Απώτερος στόχος του νέου πλαισίου είναι να εισπραχθούν ταχύτερα με μικρότερο διοικητικό κόστος πολύ μεγαλύτερα ποσά. Ήδη γίνεται λόγος πως στόχος είναι ο τριπλασιασμός των εισπράξεων ώστε τα έσοδα αυτά να αποδοθούν στο ΤΧΣ κι απ’ αυτό στους δανειστές της χώρας.

 

Λειτουργική ενοποίηση των εκκαθαρίσεων
Σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων, θα γίνει λειτουργική ενοποίηση κι όχι νομική ενοποίηση των εκκαθαρίσεων. Η λειτουργική ενοποίηση συνίσταται στη διαχείριση του χαρτοφυλακίου δανείων και της περιουσίας τής κάθε υπό εκκαθάριση τράπεζας με συντονισμένες νομικές ενέργειες, με ενιαία συστήματα πληροφορικής και λογισμικού και τη συνολική αξιοποίηση του υφιστάμενου ανθρώπινου δυναμικού και των διαθέσιμων πόρων.

 

Επιχειρηματικό πλάνο για τις εισπράξεις
Σύμφωνα πάντα με την απόφαση, ο νέος εκκαθαριστής, δηλαδή η «PQH», θα πρέπει να υποβάλει προς έγκριση στην Τράπεζα της Ελλάδος, αμελλητί και σε κάθε περίπτωση σε χρονικό διάστημα όχι μεγαλύτερο των 40 ημερών, τους οικονομικούς στόχους για το έτος 2016, δηλαδή το πλάνο είσπραξης δανείων και αξιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων.

Επίσης, ο ειδικός εκκαθαριστής υποβάλει προς έγκριση στην Τράπεζα της Ελλάδος ετήσιους οικονομικούς στόχους μέχρι την 1η Νοεμβρίου του προηγούμενου του έτους αναφοράς καθώς και αναπροσαρμοσμένους οικονομικούς στόχους, όταν αυτό επιβάλλεται από συνθήκες που δεν θα μπορούσαν να έχουν προβλεφθεί εύκολα, όταν είχαν υποβληθεί οι ισχύοντες οικονομικοί στόχοι.

Επιπλέον, ο εκκαθαριστής οφείλει να υποβάλει προς έγκριση από την Τράπεζα της Ελλάδος, αμελλητί και σε κάθε περίπτωση σε χρονικό διάστημα όχι μεγαλύτερο των 70 ημερών, πλήρες επιχειρηματικό σχέδιο επί των επόμενων ενεργειών του για το έτος 2016 όσον αφορά τις υπό εκκαθάριση Τράπεζες.

Ομοίως ο ειδικός εκκαθαριστής υποβάλει προς έγκριση στην Τράπεζα της Ελλάδος ετήσιο επιχειρησιακό σχέδιο μέχρι την 1η Δεκεμβρίου του προηγούμενου του έτους αναφοράς έτους καθώς και αναθεωρημένο επιχειρησιακό σχέδιο, εφόσον απαιτηθεί, μετά την πάροδο έξι μηνών από την παροχή έγκρισης για το προγενέστερο υποβληθέν.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey