Σε επενδυτική άπνοια η Ελλάδα

01/07/2012 - 05:56
Η έλλειψη άμεσων επενδύσεων είναι το αντικείμενο της ερώτησης που κατέθεσε ο βουλευτής Σπύρος Γαληνός, μαζί με 14 άλλους συναδέλφους του της Νέας Δημοκρατίας, προς τον υπουργό Ανάπτυξης, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.
Η έλλειψη άμεσων επενδύσεων είναι το αντικείμενο της ερώτησης που κατέθεσε ο βουλευτής Σπύρος Γαληνός, μαζί με 14 άλλους συναδέλφους του της Νέας Δημοκρατίας, προς τον υπουργό Ανάπτυξης, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Συγκεκριμένα, υπογραμμίζεται η μεγάλη πτώση τού ΑΕΠ, καθώς και μια σειρά άλλων ζητημάτων που εκτιμάται ότι δυσχεραίνουν την πραγματοποίηση επενδύσεων. Για παράδειγμα, η χώρα έμεινε για έξι μήνες χωρίς γενικό γραμματέα Επενδύσεων και για 15 μήνες χωρίς επενδυτικό νόμο. Παράλληλα, οι έκτακτες εισφορές και η συνολική φορολογική πολιτική της κυβέρνησης επιδεινώνουν την ανταγωνιστικότητα της χώρας και δημιουργούν αρνητικό επενδυτικό περιβάλλον.
Στις ξένες άμεσες επενδύσεις, σύμφωνα με την έκθεση τού ΟΗΕ για τις διεθνείς επενδύσεις για το 2010, η Ελλάδα σημείωσε μείωση στις εισροές ξένων άμεσων επενδύσεων κατά 50% σε σχέση με το 2008, υποχωρώντας σημαντικά στη σχετική κατάταξη.
Σε άλλο σημείο, ο κ. Γαληνός και οι συνάδελφοί του της Ν.Δ. σημειώνουν: «Το ΕΣΠΑ, ένα από τα λίγα εργαλεία που έχει στη διάθεσή του το κράτος, δεν αξιοποιείται. Η Ελλάδα είναι 20ή στις απορροφήσεις μεταξύ των 27 χωρών τής Ε.Ε., ενώ το Σεπτέμβριο του 2009 ήταν πέμπτη, με προφανείς αρνητικές επιπτώσεις, τόσο για την ελληνική περιφέρεια όσο και για την αγορά. Η κυβέρνηση χρειάστηκε 18 ολόκληρους μήνες για να δεχθεί αυτό που πρότεινε η Νέα Δημοκρατία ως προς τη διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μείωση της εθνικής συμμετοχής. Τα έργα ΣΔΙΤ καρκινοβατούν και οι συμβάσεις παραχώρησης των αυτοκινητόδρομων κινδυνεύουν με καθυστερήσεις ή και με ματαίωση.
Επιμέρους κινήσεις, όπως ο νόμος για το fast track ή η διευκόλυνση των αδειοδοτήσεων, που η Νέα Δημοκρατία στήριξε, είναι προφανές εκ του αποτελέσματος ότι δεν αρκούν. Η Ελλάδα πρέπει επειγόντως να γίνει μια χώρα φιλική στην υγιή επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις.»
Κατά την άποψή του η Ελλάδα χρειάζεται:
- Ένα πραγματικό αναπτυξιακό σοκ, που όμως δεν μπορεί να επιτευχθεί με αποσπασματικά μέτρα.
- Ένα συνολικό πλέγμα μέτρων, που θα αφορά στους φορολογικούς συντελεστές, την ταχύτερη εκδίκαση υποθέσεων που σχετίζονται με φορολογικά σχέδια, ρυθμίσεις που θα ενισχύουν τη διαφάνεια.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey