Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Ευκαιρίες ανάπτυξης και νέων επενδύσεων βλέπει ο πρόεδρος του ΕΟΑΕΝ Θράσος Καλογρίδης στα νησιά του Αιγαίου. Στην ομιλία του στην ημερίδα που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Ευβοίας στη Χαλκίδα την προηγούμενη Κυριακή τόνισε πως: «Τα ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου είναι το ανατολικότερο σύνορο της Ευρωπαικής Ενωσης και μπορεί να χαρακτηρισθεί ως πύλη μεταξύ Δύσης και Ανατολής.
»Από το 1998, άρχισε να συντελείται η σταδιακή οικονομική σύνδεση των ελληνικών νησιών του ανατολικού Αιγαίου με τα παράλια της Τουρκίας μετά την προσέγγιση των δύο κρατών .
Βασικό ρόλο σε αυτό έπαιξαν τα Επιμελητήρια των δύο πλευρών του Αιγαίου, Ελλάδας και Τουρκίας για την ανάπτυξη εμπορικών και τουριστικών σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών με τη συνεργασία των επιχειρήσεων».
Αυξήθηκαν οι αφίξεις
Αναφερόμενος στις μετακινήσεις Ελλήνων και Τούρκων μεταξύ των τουρκικών παραλίων και των ελληνικών νησιών ανέφερε πως το 2012 οι αφίξεις Ελλήνων στα τουρκικά παράλια ανήλθαν σε 53.300 ενώ το 2013 σε 52.400.Απ’ την άλλη οι αφίξεις Τούρκων στην Ελλάδα ανήλθαν σε 60.200 το 2012 και σε 83.100 το 2013. Το δε 2014 υπολογίζεται ότι 100.000 Τούρκοι επισκέφτηκαν την Ελλάδα. Στην αύξηση των αφίξεων συνέβαλε η κατάργηση της βίζας στα πράσινα διαβατήρια και η δημιουργία visa center στις μεγάλες πόλεις της Τουρκίας.
Ακόμη η καθιέρωση πιλοτικού προγράμματος από το 2012 έκδοσης βίζας στις πύλες εισόδου στα μεγάλα νησιά του Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κως, Ρόδος) αύξησε από το 2012 θεαματικά την άφιξη Τούρκων τουριστών (π.χ. Λέσβος 26.000 το 2012 και το 2013 40.000 άτομα, το 2014 50.000 άτομα και το 2015 θα περάσουν πάνω από 60.000 άτομα. Ανάλογα είναι και στα άλλα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
Και προτάσεις
Για την παραπέρα διευκόλυνση του τουριστικού ρεύματος ο κ. Καλογρίδης πρότεινε:
α) Οι επισκέψεις Τούρκων πολιτών στα νησιά μας με μικρή χρονική διάρκεια να απαλλάσσονται από την υποχρέωση έκδοσης βίζας.
β) Η έκδοση βίζας να είναι διάρκειας 6-12 μηνών (πολλαπλών ταξιδιών) ή να υπάρχει ομαδική βίζα.
γ) Τα τουριστικά πρακτορεία που θα διακινούν τους Τούρκους επισκέπτες να πιστοποιηθούν από το ελληνικό κράτος, ώστε να χρησιμοποιείται ομαδική βίζα και να έχουν κυρώσεις, σε περίπτωση δημιουργίας παράτυπων μεταναστών ή φυγάδων.
δ) Η ανάπτυξη μαθητικού τουρισμού που δεν απαιτείται βίζα.
Ακόμη ζήτησε να αυξηθεί το προσωπικό των Προξενείων της Ελλάδας στην Τουρκία. Τέλος πρόσθεσε πως ο νέος νόμος για την αγορά ακινήτων ανοίγει μεγάλες προοπτικές για επενδύσεις Τούρκων στον τουριστικό τομέα».