Κυρίαρχο μοντέλο επιχειρηματικότητας οι ατομικές επιχειρήσεις

Ανοίγουν και κλείνουν σωρηδόν

03/02/2015 - 14:16

Στις 182 ανέρχονται οι επιχειρήσεις που διαγράφηκαν από τα μητρώα του Επιμελητηρίου Λέσβου το 2014. Εκείνες που εγγράφηκαν, ανέρχονται στις 300. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, τα στοιχεία αυτά θα έπρεπε να δείχνουν ότι στα νησιά του Νομού επικρατεί αναπτυξιακό κλίμα.

Στις 182 ανέρχονται οι επιχειρήσεις που διαγράφηκαν από τα μητρώα του Επιμελητηρίου Λέσβου το 2014. Εκείνες που εγγράφηκαν, ανέρχονται στις 300. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, τα στοιχεία αυτά θα έπρεπε να δείχνουν ότι στα νησιά του Νομού επικρατεί αναπτυξιακό κλίμα.

Όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Πρώτα από όλα, γιατί οι ατομικές επιχειρήσεις που έκλεισαν την προηγούμενη χρονιά, δεν ήταν υποχρεωτικό να δηλώσουν το κλείσιμό τους στο Επιμελητήριο. Έτσι, είναι σχεδόν βέβαιο ότι ήταν πολύ περισσότερες αυτές που έκλεισαν, από αυτές που δηλώθηκαν ότι έκλεισαν.

Σε αντίθεση με τις ατομικές επιχειρήσεις, όλες οι άλλες (Ο.Ε., Ε.Ε., ΕΠΕ, Α.Ε.) ήταν υποχρεωτικό να δηλώσουν τη λύση τους στο Επιμελητήριο.

Το στοιχείο που κατά την άποψή μας δείχνει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο την κρίση που διέρχονται οι οικονομίες των νησιών μας, είναι ο εξαιρετικά μεγάλος αριθμός ατομικών επιχειρήσεων που ανοίγουν και κλείνουν.

Συγκεκριμένα, το 2014 στο Επιμελητήριο Λέσβου εγγράφηκαν 249 ατομικές επιχειρήσεις και διαγράφηκαν από τα μητρώα του 127.

Δηλαδή για κάθε μία ατομική επιχείρηση που έκλεινε, άνοιγαν δύο.
Οι ατομικές επιχειρήσεις στη συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν πολύ μικρά κεφάλαια, δημιουργούνται σε μια προσπάθεια να δώσουν λύση στο πρόβλημα της ανεργίας των ιδιοκτητών τους κι η διάρκεια «ζωής» τους είναι εξαιρετικά μικρή, διότι η έλλειψη κεφαλαίων σε συνδυασμό με την αδυναμία πρόσβασης σε τραπεζικό δανεισμό οδηγεί τις περισσότερες από αυτές σε κλείσιμο λίγο καιρό μετά το άνοιγμά τους, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι επιχειρηματίες να τις κρατήσουν στη «ζωή».

Πολύ συχνά οι επιχειρήσεις που κλείνουν, αφήνουν πίσω τους χρέη προς τη ΔΟΥ, τα ασφαλιστικά ταμεία και ίσως στους προμηθευτές, με αποτέλεσμα ακόμη και μετά το κλείσιμό τους να ταλαιπωρούνται οι επιχειρηματίες που προσπαθούν να βρουν τρόπο να εξοφλήσουν τα χρέη τους.

Οι εγγραφές
Από τις 300 επιχειρήσεις που εγγράφηκαν στο μητρώο του Επιμελητηρίου Λέσβου, οι 150 είναι παροχής υπηρεσιών και εντάχθηκαν στο ομώνυμο Τμήμα.

Άλλες 98 νέες επιχειρήσεις που δημιουργήθηκαν τον προηγούμενο χρόνο, εντάχθηκαν στο Εμπορικό Τμήμα. Μόλις 15 ήταν οι επιχειρήσεις που εντάχθηκαν στο Τουριστικό Τμήμα και 37 αυτές που εντάχθηκαν στο Τμήμα Μεταποίησης.

Οι παραπάνω αριθμοί δείχνουν ότι η παραγωγική φυσιογνωμία των νησιών του Νομού παραμένει προσανατολισμένη στους κλάδους του εμπορίου και της παροχής υπηρεσιών.
Μόλις τέσσερις από τις νέες επιχειρήσεις έχουν τη μορφή Α.Ε., δηλαδή είναι επιχειρήσεις που έχουν σημαντικό αρχικό κεφάλαιο και κατά συνέπεια έχουν σοβαρές πιθανότητες να επιβιώσουν.

Τρεις επιχειρήσεις έχουν τη νομική μορφή τής ΕΠΕ, πέντε είναι ετερόρρυθμες εταιρείες (Ε.Ε.) και 27 είναι ομόρρυθμες (Ο.Ε.). Στις ετερόρρυθμες, οι εταίροι, σε περίπτωση που η επιχείρηση εμφανίσει ζημίες, ευθύνονται για αυτές μέχρι του ύψους της συμμετοχής τους.

Οι ομόρρυθμοι εταίροι, σε περίπτωση ζημιών, έχουν απεριόριστη ευθύνη, δηλαδή εκτός από τη συμμετοχή τους στην εταιρεία, κινδυνεύουν να χάσουν και την προσωπική τους περιουσία. Μία επιχείρηση έχει τη μορφή Κοινωνίας και συστάθηκε από τους κληρονόμους θανόντα επιχειρηματία.

Μόλις εννέα είναι οι ΙΚΕ (Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρείες) που δημιουργήθηκαν κατά την προηγούμενη χρονιά στο Νομό. Πρόκειται για μια νέα νομική μορφή κεφαλαιουχικής επιχείρησης, στην οποία οι εταίροι έχουν περιορισμένη ευθύνη για τις ζημίες και τα χρέη της.

Οι διαγραφές
Πέρα από τις 127 διαγραφές ατομικών επιχειρήσεων, το 2014 διαγράφηκαν έξι ΕΠΕ. μόλις μία Α.Ε., 15 Ε.Ε. και 33 Ο.Ε./ Δηλαδή η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων που έκλεισαν, ήταν ατομικές. Από αυτές, οι 59 προέρχονταν από το Εμπορικό Τμήμα του Επιμελητηρίου, 40 από το Μεταποιητικό, τρεις από το Τουριστικό και 80 από το Τμήμα Υπηρεσιών.

Οι 151 επιχειρήσεις είχαν έδρα τη Λέσβο και άλλες 31, τη Λήμνο. Επίσης αξίζει να σημειωθεί πως οι 78 από τις επιχειρήσεις που έκλεισαν, είχαν έδρα στην πόλη της Μυτιλήνης και οι 26 στη Μύρινα, κι αυτό γιατί εκεί συγκεντρώνεται ο μεγαλύτερος όγκος του πληθυσμού του Νομού, άρα και των επιχειρήσεων.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey