Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Έσοδα 669 χιλ. ευρώ έχουν καταγραφεί στον προϋπολογισμό τού 2015 του Επιμελητηρίου Λέσβου. Πρόκειται για ένα φιλόδοξο στόχο, που στηρίζεται στην εκτίμηση πως δεν μπορεί το Επιμελητήριο Λέσβου να παραιτηθεί προκαταβολικά από την είσπραξη των συνδρομών των μελών του, οι οποίες αποτελούν τα βασικά έσοδα για τη λειτουργία του.
Πρόκειται για τακτική που ακολουθούν όλα τα επιμελητήρια της χώρας, καθώς για πρώτη φορά, από το 2015 οι επιχειρήσεις που είναι μέλη τους, δε θα είναι υποχρεωμένες να πληρώνουν συνδρομές.
Ειδικότερα, το Επιμελητήριο Λέσβου έχει προϋπολογίσει ότι θα εισπράξει 180.000 ευρώ από συνδρομές τού 2015 και άλλες 200.000 ευρώ από συνδρομές παρελθόντων ετών. Όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε, η κατάργηση της υποχρεωτικής καταβολής των συνδρομών δεν ισχύει για τα παρελθόντα έτη.
Γι’ αυτό και το ζήτημα της είσπραξής τους έχει ανατεθεί σε νομικό σύμβουλο του Επιμελητηρίου.
Τα έσοδα από τη διαχείριση του ΓΕΜΗ (Γενικό Εμπορικό Μητρώο) εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στις 20.000 ευρώ και άλλα τόσα θα είναι τα έσοδα από την ενοικίαση του ισογείου και τις φιλοξενίες εκδηλώσεων στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Παυλακέλλης».
Στις 16.400 ευρώ αναμένεται να ανέλθουν τα έσοδα από εγγραφές και τη χορήγηση πιστοποιητικών. Σημαντικά είναι τα έσοδα που έχουν προϋπολογιστεί και από τη διαχείριση προγραμμάτων και τη διοργάνωση σεμιναρίων.
Από τα έξοδα του Επιμελητηρίου ξεχωρίζουν οι δαπάνες για το προσωπικό (100.000 ευρώ) και οι δαπάνες για εξωτερικούς συνεργάτες (δικηγόρους και άλλους ελεύθερους επαγγελματίες), ύψους 59.000 ευρώ.
Σημαντικά είναι τα ποσά που θα κληθεί να δώσει και φέτος το Επιμελητήριο Λέσβου στους φορείς όπου συμμετέχει, όπως είναι η ΚΕΕΕ (Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας), η ΓΕΣΕΒΕ, η ΕΣΕΕ, ο ΕΟΑΕΝ και ο ΕΣΥΜ (Επιμελητηριακός Σύνδεσμος Μεταφορών).
Στην περίπτωση που υλοποιηθεί ο προϋπολογισμός, θα μείνει στο Επιμελητήριο ένα αποθεματικό 96.000 ευρώ.
Τόσο ο εισηγητής του προϋπολογισμού, Παναγιώτης Τατάκης, όσο και τα υπόλοιπα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του Επιμελητηρίου, τόνισαν ότι είναι η πρώτη φορά που το Επιμελητήριο καλείται να ψηφίσει έναν προϋπολογισμό που δεν μπορεί να βασιστεί σε κανένα δεδομένο στο σκέλος των εσόδων, λόγω της κατάργησης της υποχρεωτικότητας των συνδρομών.
Στην πραγματικότητα, η διοίκηση του Επιμελητηρίου κατά τη διάρκεια του έτους και ανάλογα με την πορεία των εσόδων, θα αναγκαστεί να αναπροσαρμόσει τα μεγέθη προϋπολογισμού.
Ο προϋπολογισμός ψηφίσθηκε από 14 μέλη τού Δ.Σ., δύο ψήφισαν λευκό (Παναγιώτης Παπαδόπουλος και Φωτεινή Στεφανιδάκη), ενώ καταψήφισαν το σχέδιο του προϋπολογισμού τα τρία μέλη της παράταξης του Γιώργου Ζαφειρίου.
Εκτενής συζήτηση κατά τη διάρκεια του Δ.Σ. έγινε και για τα προβλήματα που δημιουργούν στην αγορά της Μυτιλήνης νεαροί Ρομά. Εισηγητής του θέματος ήταν ο Σπύρος Φραντζής, ο οποίος τόνισε πως παρά τις συσκέψεις που κατά καιρούς έχουν γίνει, το πρόβλημα δεν έχει λυθεί, επιρρίπτοντας την ευθύνη για αυτό στις δύο παρατάξεις της πλειοψηφίας.
Τόσο ο πρόεδρος, Θράσος Καλογρίδης, όσο και τα μέλη τής Δ.Ε. αναφέρθηκαν εκτενώς στις ενέργειες που έχουν γίνει έως σήμερα.
Τις προθέσεις και τις ενέργειες της δημοτικής αρχής ανέλυσε ο αντιδήμαρχος και μέλος τού Δ.Σ., Παναγιώτης Τσουπής, ο οποίος ανέφερε πως η αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού είναι από τις βασικές προτεραιότητες της δημοτικής αρχής.
Τέλος, το Δ.Σ. όρισε τον κ. Φραντζή υπεύθυνο να παρακολουθεί το θέμα και να πιέσει τις Αρχές να δώσουν λύση.