75.272 τουρίστες την περίοδο Απριλίου - Σεπτεμβρίου 2014

Ρεκόρ αφίξεων από την Ευρώπη

08/10/2014 - 14:52

Ρεκόρ αφίξεων με πτήσεις τσάρτερ από την Ευρώπη θα σημειωθεί φέτος στη Λέσβο. Το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την ανακοίνωση του αεροδρομίου Μυτιλήνης «Οδυσσέας Ελύτης», έφτασαν στο νησί 12.925 τουρίστες. Η αύξηση στις αφίξεις σε σχέση με το Σεπτέμβριο του 2013, ανήλθε στο 33,11%.

Ρεκόρ αφίξεων με πτήσεις τσάρτερ από την Ευρώπη θα σημειωθεί φέτος στη Λέσβο. Το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την ανακοίνωση του αεροδρομίου Μυτιλήνης «Οδυσσέας Ελύτης», έφτασαν στο νησί 12.925 τουρίστες. Η αύξηση στις αφίξεις σε σχέση με το Σεπτέμβριο του 2013, ανήλθε στο 33,11%.

Σε απόλυτους αριθμούς, οι αφίξεις του Σεπτεμβρίου τού 2013 ήταν 9.710. Αθροιστικά από την έναρξη της τουριστικής περιόδου μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, οι αφίξεις ανήλθαν στις 75.272.

Όταν θα προστεθούν και οι αφίξεις του Οκτωβρίου, εκτιμούμε ότι οι συνολικές αφίξεις θα φτάσουν στις 77.000 με 78.000, λίγο πάνω από το προηγούμενο ρεκόρ αφίξεων που είχε καταγραφεί το 2007 (76.747). Λόγω της αυξημένης ζήτησης, αρκετά ξενοδοχεία του Μολύβου παρέτειναν τη λειτουργία τους ως τα τέλη του Οκτωβρίου.

Τα παραπάνω στοιχεία επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις που είχαμε δημοσιεύσει στις αρχές του χρόνου και ανέφεραν πως οι αφίξεις τουριστών θα κινηθούν μεταξύ 75.000 και 80.000 τουριστών.

Στο επίπεδο αυτό εξαντλούνται οι δυνατότητες φιλοξενίας τουριστών από τα καταλύματα της Λέσβου, σύμφωνα με το υπάρχον μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης του νησιού, καθώς οι υπάρχουσες ξενοδοχειακές μονάδες είχαν πολύ μεγάλες πληρότητες από το Μάιο έως το Σεπτέμβριο.

Η άμεση αύξηση των αφίξεων μπορεί να επιτευχθεί μόνο με επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου ή με αύξηση των ξενοδοχειακών μονάδων και των υπαρχουσών κλινών.

Για να επιτευχθεί η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, είναι ανάγκη να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση σε άλλα χαρακτηριστικά του νησιού, πέρα από τον ήλιο και τη θάλασσα.

Αρνητικό στοιχείο για τη φετινή τουριστική χρονιά ήταν η τάση μείωσης της κατά κεφαλήν δαπάνης που καταγράφηκε σε όλες τις τουριστικές περιοχές της χώρας.

Αισιοδοξία για το 2015
Η δυναμική που ανέπτυξε ο ελληνικός τουρισμός τη φετινή χρονιά, θα συνεχιστεί και την επόμενη, σύμφωνα με τις υπάρχουσες ενδείξεις και τα στοιχεία από τις συμφωνίες για πτήσεις τσάρτερ και κρατήσεις ξενοδοχείων.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο τουριστικός πράκτορας Αχιλλέας Σούγιολτζης εκτιμά πως και ο τουριστικός τομέας της Λέσβου θα διατηρήσει τη δυναμική που ανέπτυξε φέτος. Μάλιστα προβλέπει πως το 2015 οι αφίξεις από την Ευρώπη θα φτάσουν ή θα προσεγγίσουν πάρα πολύ τους 80.000 τουρίστες.

Σε αυτή την εκτίμηση κατατείνουν η δρομολόγηση δύο ακόμη αεροσκαφών από τη Δανία και την Ολλανδία προς τη Λέσβο. Μείωση αναμένεται να καταγραφεί στις αφίξεις από την Τσεχία κατά το 2015, ενώ χάνονται οι τουρίστες που έφερνε στη Λέσβο το σερβικό τουριστικό πρακτορείο Fox Travel, το οποίο χρεωκόπησε.

Παρά τα αισιόδοξα μηνύματα, ο κ. Σούγιολτζης τονίζει πως θα πρέπει να είμαστε συγκρατημένοι, καθώς «μπορεί να έχουν οριστικοποιηθεί οι συμφωνίες και να έχουν υπογραφεί τα συμβόλαια, αλλά όταν μια αγορά δεν τραβάει, οι συμφωνίες πολύ εύκολα μπορούν να “σπάσουν”».

Επίσης σημειώνει πως δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ο τουρισμός είναι ένα εξαιρετικά ευαίσθητο προϊόν, που επηρεάζεται άμεσα από τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της ανατολικής Μεσογείου.

Πιο συγκεκριμένες εκτιμήσεις για την εξέλιξη της τουριστικής κίνησης το 2015 θα μπορέσουν να γίνουν τον ερχόμενο Φεβρουάριο ή το Μάρτιο, δηλαδή λίγο πριν το ξεκίνημα της νέας τουριστικής περιόδου

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey