Στις 200 οι καταγεγραμμένες εστίες στη Λέσβο

Καλπάζει ο καταρροϊκός πυρετός

24/09/2014 - 15:49

Με γεωμετρικό ρυθμό αυξάνονται τα κρούσματα του καταρροϊκού πυρετού στη Λέσβο. Χθες το μεσημέρι, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Λέσβου, Μιχάλης Σαχσαμάνογλου, δήλωσε στο «Ε» πως τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 150.

Με γεωμετρικό ρυθμό αυξάνονται τα κρούσματα του καταρροϊκού πυρετού στη Λέσβο. Χθες το μεσημέρι, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Λέσβου, Μιχάλης Σαχσαμάνογλου, δήλωσε στο «Ε» πως τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 150.

Αυτό σημαίνει πως έχουν ληφθεί δείγματα αίματος από 150 κοπάδια, στα οποία εντοπίσθηκε καταρροϊκός πυρετός. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στη Λέσβο έχει ανέλθει στα 200, δηλαδή υπάρχουν άλλα 50 κρούσματα τα οποία έως τώρα δεν έχουν επιβεβαιωθεί.
Ο κ. Σαχσαμάνογλου είναι απαισιόδοξος για την εξέλιξη της νόσου στο νησί. Χαρακτηριστικά μάς είπε: «Δυστυχώς οι καιρικές συνθήκες ευνοούν την ανάπτυξή της. Τα ζώα που έχουν θανατωθεί μέχρι τώρα, ανέρχονται σε 220.

Τεράστιο πρόβλημα είναι η έλλειψη εντομοαπωθητικών φαρμάκων, που «έχουν εξαντληθεί σε όλη τη χώρα», όπως αναφέρει ο κ. Σαχσαμάνογλου. Εισαγωγές νέων εντομοαπωθητικών αναμένεται να γίνουν τον επόμενο μήνα, κατά συνέπεια μέχρι τότε οι κτηνοτρόφοι, και να θέλουν να κάνουν κάτι για να μειώσουν τις πιθανότητες προσβολής των κοπαδιών, είναι αδύνατο.

Περισσότερες ημέρες σφαγής
Παράλληλα, ο κ. Σαχσαμάνογλου ανακοίνωσε πως πλέον οι κτηνοτρόφοι μπορούν να πηγαίνουν τα βαριά άρρωστα ζώα για θανάτωση τρεις φορές την εβδομάδα στο αποτεφρωτήριο των Βιομηχανικών Σφαγείων Λέσβου, αντί για μία που ίσχυε έως σήμερα. Οι ημέρες που θα γίνονται θανατώσεις ζώων, είναι Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή, από τις 9 έως τις 11 το πρωί.

Η αύξηση των ημερών σφαγής σημαίνει πως θα αυξηθεί και ο αριθμός των ζώων που θα αποζημιωθούν.

Οι αποζημιώσεις θα φθάσουν τα 140 ευρώ το ζώο. Ωστόσο δε θα αποζημιωθούν όλα τα ζώα με το ίδιο ποσό. Υπάρχουν ζώα που θα αποζημιωθούν με 80 ευρώ, άλλα με 120 ευρώ και άλλα με 140 ευρώ. Σημαντικό ρόλο για τον προσδιορισμό του ύψους της αποζημίωσης παίζει η ηλικία του ζώου.
Μέχρι σήμερα είναι άγνωστο πότε θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις για τα ζώα που ήδη έχουν σφαχτεί.

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής έχει στείλει το σχετικό αίτημα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει απαντηθεί.

Ο λόγος είναι πως δεν υπάρχουν πιστώσεις για την αποζημίωση των κτηνοτρόφων. Τα πέντε εκατομμύρια ευρώ που είχε αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Πάρις Κουκουλόπουλος, πως δόθηκαν για την αντιμετώπιση του καταρροϊκού πυρετού, έχουν εξαντληθεί από τον Ιούλιο κι είναι άγνωστο πότε θα δοθούν νέοι πόροι, ώστε να καλυφθούν οι αποζημιώσεις που ήδη οφείλονται στους κτηνοτρόφους για τα ζώα που έχουν θανατωθεί.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey