Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Μόλις δύο εβδομάδες μένουν για να λήξει και η τελευταία παράταση για την προσαρμογή των ενώσεων συνεταιρισμών στις διατάξεις του Νόμου Σκανδαλίδη. Παρ’ όλα αυτά, η ΕΑΣ Λέσβου δεν έχει κινήσει τις διαδικασίες για τη μετατροπή της σε πρωτοβάθμιο συνεταιρισμό ή σε αγροτική εταιρική σύμπραξη. Στην ουσία, η Ένωση τηρεί τη «σκληρή γραμμή» τής ΠΑΣΕΓΕΣ εκμεταλλευόμενη τις πληροφορίες που θέλουν να δίνεται άλλη μια παράταση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Στόχος της νέας παράτασης που αναμένεται, είναι να μη διαταραχθούν οι πολιτικές ισορροπίες στο συνέδριο της ΠΑΣΕΓΕΣ που έχει προγραμματιστεί να γίνει τον Οκτώβριο. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λέσβου, Αλέκος Γιαζιτζόγλου, από το καλοκαίρι έχει σειρά συναντήσεων με κυβερνητικούς βουλευτές τής Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, στους οποίους έχει θέση το ζήτημα ζητώντας τους να συμβάλουν στην αλλαγή της διάταξης του Νόμου Σκανδαλίδη που υποχρεώνει τις ενώσεις συνεταιρισμών να αλλάξουν νομική μορφή. Το ίδιο θέμα έχει συζητήσει και με άλλους κυβερνητικούς παράγοντες, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει προωθηθεί καμμία νομοθετική πρωτοβουλία. Κύκλοι τής ΕΑΣ Λέσβου χθες το μεσημέρι υποστήριζαν πως σύντομα θα υπάρξουν νέες τροποποιήσεις στο Νόμο Σκανδαλίδη, αφήνοντας να εννοηθεί πως θα είναι στην κατεύθυνση που επιθυμεί η ΕΑΣΛ.
Πέρα από τα παραπάνω ζητήματα που άπτονται της περίπτωσης της ΕΑΣ Λέσβου, υπάρχει και μεγάλο οικονομικό θέμα, το οποίο αφορά όλους τους πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς μέλη της Ένωσης, αλλά και τους 12.000 συνεταιρισμένους παραγωγούς του νησιού. Η ΕΑΣ Λέσβου, χάρη στη μεγάλη ακίνητη περιουσία που διαθέτει, είναι από τις λίγες ενώσεις συνεταιρισμών της χώρας που έχουν καθαρή θετική θέση. Δηλαδή, σε περίπτωση που μπει στη διαδικασία της εκκαθάρισης, θα πληρωθούν όλοι οι πιστωτές της και θα μείνει ένα κεφάλαιο αρκετών εκατομμύριων ευρώ, για να δοθεί στους συνεταιρισμούς μέλη της ή τους συνεταιρισμένους παραγωγούς. Για να μη χάσουν οι συνεταιρισμοί και οι συνεταιρισμένοι παραγωγοί αυτή την περιουσία, θα πρέπει να συγχωνευθούν όλοι σε έναν πρωτοβάθμιο συνεταιρισμό.
Με τα έως τώρα δεδομένα, κανένας από τους δραστήριους πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς της Λέσβου δεν ενδιαφέρεται να συνενωθεί με την Ένωση. Ένα σενάριο θέλει η Ένωση να μετατρέπεται σε πρωτοβάθμιο συνεταιρισμό στον οποίο θα συμμετέχουν όσοι παραγωγοί ενδιαφερθούν. Σε αυτή την περίπτωση, χαμένοι θα βγουν οι υφιστάμενοι πρωτοβάθμιοι συνεταιρισμοί του νησιού και οι 12.000 παραγωγοί που δε θα ενταχθούν στο νέο πρωτοβάθμιο συνεταιρισμό. Παράλληλα θα ωφεληθούν σκανδαλωδώς τα μέλη του νέου πρωτοβάθμιου συνεταιρισμού. Αν επιλεγεί αυτή η λύση, παρ’ ότι είναι σύμφωνη με το νόμο, μπορεί να προσβληθεί στα δικαστήρια και το νέο σχήμα που θα δημιουργηθεί, να εμπλακεί σε μια πολύχρονη δικαστική περιπέτεια.
Η μετατροπή τής ΕΑΣ Λέσβου σε αγροτική εταιρική σύμπραξη, λόγω της σημερινής οικονομικής κατάστασής της, είναι εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση. Γι’ αυτό και πρακτικά δεν εξετάζεται.
Πού το πάει ο Γιαζιτζόγλου
Ο Αλέκος Γιαζιτζόγλου στις επαφές που έχει με κυβερνητικά στελέχη, ζητάει να τροποποιηθεί ο Νόμος Σκανδαλίδη με τέτοιον τρόπο, που θα δίνει τη δυνατότητα στην ΕΑΣ Λέσβου και σε μερικές άλλες ενώσεις συνεταιρισμών της χώρας να συνεχίσουν τη λειτουργία τους. Συγκεκριμένα, η τροπολογία που έχει προτείνει, προβλέπει τη συνέχιση της λειτουργίας των ενώσεων συνεταιρισμών που έχουν μέλη περισσότερους από τρεις πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς. Η ρύθμιση αυτή στην ουσία καλύπτει την ΕΑΣ Λέσβου, την ΕΑΣ Λακωνίας κι άλλες δύο ή τρεις ενώσεις συνεταιρισμών της χώρας. Το Υπουργείο έχει αντιληφθεί ότι η Λέσβος έχει μια ιδιαιτερότητα, καθώς διαθέτει πάνω από το 10% των δραστήριων πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών της χώρας. Όμως αποφεύγουν να υιοθετήσουν την προτεινόμενη τροπολογία, διότι έτσι θα ξεκινήσει το ξήλωμα του Νόμου Σκανδαλίδη, μια και ο πυρήνας του νόμου είναι οι διατάξεις που αφορούν στις συγχωνεύσεις συνεταιρισμών και τις εκκαθαρίσεις των λεγόμενων ανενεργών συνεταιρισμών.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.