Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Δε φαίνεται να δημιουργεί ιδιαίτερα προβλήματα στην καρπό της ελιάς ο δάκος, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Λέσβου. Προσβολές του καρπού μέχρι τώρα δεν έχουν διαπιστωθεί.
Ο πρώτος καθολικός ψεκασμός που ολοκληρώνεται αυτές τις μέρες, θα περιορίσει σημαντικά τον πληθυσμό του εντόμου στους ελαιώνες.
Στη συνέχεια, θα γίνει ανάρτηση δακοπαγίδων προκειμένου να διαπιστωθεί ποια είναι τα αποτέλεσμα του πρώτου ψεκασμού και η εξέλιξη του πληθυσμού του δάκου. Με βάση αυτά τα στοιχεία, θα προσδιοριστεί πότε ακριβώς θα ξεκινήσει ο δεύτερο δολωματικός ψεκασμός.
Ο περιορισμός της επίδρασης του δάκου θα φέρει θετικά αποτελέσματα στην ποσότητα και την ποιότητα του ελαιολάδου που θα παραχθεί φέτος στη Λέσβο.
Οι πρώτες εκτιμήσεις γεωτεχνικών και εμπόρων ελαιολάδου αναφέρουν πως η φετινή παραγωγή ελαιολάδου στο νησί θα κυμανθεί σε μέτρια επίπεδα. Σύμφωνα με τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις, η παραγωγή θα ανέλθει στους 9.000 τόνους, ενώ οι πιο αισιόδοξες ανεβάζουν τον όγκο της παραγωγής στους 13.000 τόνους.
Οι κλιματολογικές συνθήκες που θα επικρατήσουν τους επόμενους μήνες, θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην τελική διαμόρφωση της ποσότητας ελαιολάδου που θα παραχθεί. Αυτή την περίοδο ο καρπός είναι πολύ μικρός κι αυτό οφείλεται στο ότι οι βροχές που δέχθηκαν οι ελαιώνες της Λέσβου τους προηγούμενους μήνες, ήταν πολύ λίγες.
Δύο ή τρεις καλές βροχές το Σεπτέμβριο θα μπορούσαν να αλλάξουν την πορεία των πραγμάτων, καθώς τα ελαιόδεντρα θα έχουν τη δυνατότητα να απορροφήσουν το νερό και να θρέψουν τον καρπό μέχρι το Νοέμβριο που θα ξεκινήσει η συγκομιδή του.
Αστάθμιστος παράγοντας είναι και οι κλιματολογικές συνθήκες του καλοκαιριού. Βροχές δεν αναμένονται, αλλά αν έχουμε καύσωνες, θα περιοριστεί δραστικά η προσβολή του καρπού από το δάκο. Παρατεταμένοι καύσωνες, όμως, ίσως να καταστρέψουν τον καρπό, γι’ αυτό και είναι ανεπιθύμητοι.
Την ελιά δεν την απειλεί μόνο ο δάκος. Οι ελαιοπαραγωγοί σε συνεργασία με τους γεωπόνους θα πρέπει να πάρουν μέτρα για να αντιμετωπίσουν και τους άλλους εχθρούς του δέντρου, όπως είναι το κυκλοκόνιο, που φαίνεται ότι έχει κάνει εκτεταμένες προσβολές κατά τους προηγούμενους μήνες λόγω της υψηλής υγρασίας.
Η αντιμετώπιση των ασθενειών και των εχθρών της ελιάς θα επιτρέψει στους παραγωγούς να πάρουν μεγάλη ποσότητα ελαιολάδου και καλής ποιότητας.