Απογοήτευση στον επιχειρηματικό κόσμο

Χαμηλές προσδοκίες απ’ το νέο ΕΣΠΑ

07/03/2014 - 17:28

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση έγινε την Τετάρτη το απόγευμα στο Επιμελητήριο Λέσβου για το νέο ΕΣΠΑ. Κατά τη διάρκειά της εκφράστηκε η απογοήτευση που επικρατεί μεταξύ των επιχειρηματιών λόγω του αρνητικού οικονομικού κλίματος, με αποτέλεσμα το μειωμένο ενδιαφέρον για επενδύσεις.

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση έγινε την Τετάρτη το απόγευμα στο Επιμελητήριο Λέσβου για το νέο ΕΣΠΑ. Κατά τη διάρκειά της εκφράστηκε η απογοήτευση που επικρατεί μεταξύ των επιχειρηματιών λόγω του αρνητικού οικονομικού κλίματος, με αποτέλεσμα το μειωμένο ενδιαφέρον για επενδύσεις. Την ίδια στιγμή, όμως, υπάρχει και μια μερίδα επιχειρηματιών που πιστεύει πως τώρα είναι η ώρα να γίνουν νέες επενδύσεις για να αξιοποιηθούν οι ευκαιρίες που δημιουργούνται.

Αφορμή για τη συζήτηση αυτή αποτέλεσε η ενημέρωση του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου από τον προϊστάμενο τη Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου, Γιώργο Πλακωτάρη. Ήταν η πρώτη φορά που παρακολουθήσαμε μια συζήτηση με «ανοιχτά χαρτιά» για το θέμα, όπου όλες οι πλευρές παραδέχθηκαν τα λάθη, τις αδυναμίες και τις αστοχίες σε προηγούμενα κοινοτικά πλαίσια στήριξης. Κοινή παραδοχή όλων ήταν πως στις προηγούμενες προγραμματικές περιόδους δαπανήθηκαν πολλά κεφάλαια σε επενδύσεις που δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα.

Λιγότερα...
Ο κ. Πλακωτάρης ανέφερε πως το Βόρειο Αιγαίο αντιμετωπίζεται από τις κοινοτικές αρχές ως μία από τις ανεπτυγμένες περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς το ΑΕΠ του κατά το 2010 διαμορφώθηκε στο 75,5% του κοινοτικού μέσου όρου. Παρά τις προσπάθειες που έγιναν τα επόμενα χρόνια για να ληφθούν υπόψη τα στοιχεία των επόμενων ετών, αυτό δεν κατέστη δυνατό. Η αύξηση του ΑΕΠ της Περιφέρειας πάνω από το 75% του μέσου όρου έχει ως αποτέλεσμα οι κοινοτικοί πόροι που θα έρθουν στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, να είναι λιγότεροι σε σχέση με τους πόρους που θα έρχονταν αν το ΑΕΠ είχε διαμορφωθεί κάτω απ’ το 75% του κοινοτικού μέσου όρου. Αν λαμβάνονταν υπόψη τα στοιχεία τού 2011 και του 2012, το ΑΕΠ της Περιφέρειας θα ήταν σαφώς κάτω από το 75% του κοινοτικού μέσου όρου, καθώς τότε έγιναν πολύ πιο απτές οι επιπτώσεις της κρίσης.

Παράλληλα, ο κ. Πλακωτάρης ανέφερε πως το 27,8% του πληθυσμού του Βορείου Αιγαίου βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας, δηλαδή το εισόδημά του είναι λιγότερο από 12.700 ευρώ. Κατά την άποψη του προϊσταμένου της Διαχειριστικής Αρχής, οι επενδύσεις, δημόσιες και ιδιωτικές, θα έπρεπε να κατευθύνονται σε πρώτο επίπεδο στην ανακούφιση των επιχειρήσεων, σε δεύτερο επίπεδο στην ανάσχεση της κρίσης και σε τρίτο επίπεδο στην ανάπτυξη.

Να επιβιώσουν
Σε άλλο σημείο ανέφερε πως σήμερα η πλειοψηφία των επιχειρήσεων των νησιών μας έχει ως στόχο να επιβιώσει κι όχι να αναπτυχθεί. Μάλιστα οι περισσότερες από αυτές τις επιχειρήσεις είναι αναγκασμένες να αναλώνουν κεφάλαια που είχαν συσσωρεύσει στο παρελθόν.

Θέλοντας να σκιαγραφήσει τη σχέση των στελεχών της Τρόικας με την πραγματικότητα της Ελληνικής Οικονομίας, ανέφερε πως αντιμετωπίζουν τα μπλοκ επιταγών όπως τα μπλοκ ζωγραφικής που έχουν τα παιδιά νηπιαγωγείου.

Το μέλος τού Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Λέσβου Γιώργος Ζαφειρίου είπε πως είναι αδύνατο να περιμένουν οι Ελληνικές και οι Κοινοτικές Αρχές οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις των νησιών να ενταχθούν στα νέα χρηματοδοτικά προγράμματα. Κι αυτό γιατί οι τοπικές επιχειρήσεις δεν έχουν ίδια κεφάλαια και είναι αποκλεισμένες από τις τραπεζικές χρηματοδοτήσεις. Ακόμη πιο απαισιόδοξη ήταν η τοποθέτηση του μέλους τού Δ.Σ. Παναγιώτη Τσουπή, ο οποίος είπε ότι αν ένας επιχειρηματίας σήμερα μπει στη διαδικασία να κάνει μια επένδυση, το πιθανότερο είναι πως θα χάσει τα κεφάλαια που θα επενδύσει, θα χρεωθεί και θα κινδυνεύσει σοβαρά να πάει στη φυλακή. Κι αυτό γιατί το οικονομικό κλίμα στη χώρα μας είναι εξαιρετικά αρνητικό.

Ο Παναγιώτης Παπαρίσβας ανέφερε πως σε πρόσφατο συνέδριο που έγινε στην Αθήνα, ο πρώην υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης υπογράμμισε πως η χώρα την ώρα που προσπαθεί να μπει σε τροχιά ανάπτυξης, αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα αποεπένδυσης.

Την ανάγκη να πραγματοποιηθούν νέες επενδύσεις στον τουριστικό τομέα υπογράμμισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Θράσος Καλογρίδης, αναφέροντας συγκεκριμένα πως το 2017 θα καταργηθεί η υποχρέωση των Τούρκων τουριστών να εκδίδουν βίζα για να μπουν στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή η εξέλιξη θα φέρει πολύ μεγάλο αριθμό τουριστών κι αν δεν υπάρχουν ξενοδοχειακές μονάδες να τους υποδεχθούν, θα κατευθυνθούν σε άλλους τουριστικούς προορισμούς.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey