Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Σφοδρή σύγκρουση ξέσπασε μεταξύ του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμου Χαρακόπουλου και της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, για το φετινό πρόγραμμα της δακοκτονίας. Σε δηλώσεις του στη Βουλή, ο κ. Χαρακόπουλος έριξε την ευθύνη για την καθυστέρηση έναρξης του προγράμματος, στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.
Ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Αντώνης Γιαννάκη,ς με χθεσινή ανακοίνωσή του, διαψεύδει τα όσα ανέφερε ο κ. Χαρακόπουλος.
Ο κ. Γιαννάκης πίσω από τις δηλώσεις Χαρακόπουλου βλέπει προσπάθεια να αποφευχθεί η καταβολή αποζημιώσεων στους ελαιοπαραγωγούς της Λέσβου. Στο θέμα παρενέβη και η περιφερειακή παράταξη «Οικολογικός Άνεμος», που καλεί την Περιφέρεια να συγκαλέσει όλους τους αρμόδιους φορείς, για να συζητήσουν την αντιμετώπιση του προβλήματος συνολικά και όχι σπασμωδικά.
Ειδικότερα, στις δηλώσεις του κ. Χαρακόπουλου περί έγκαιρης έγκρισης του προγράμματος δακοκτονίας για το 2013, ο κ. Γιαννάκης απάντησε πως πρόκειται για ξεκάθαρη μετατόπιση ευθυνών. Ακόμη αναφέρει πως η έγκριση του προγράμματος δόθηκε στις 5 Μαρτίου, ενώ θα έπρεπε να δοθεί στις αρχές του Ιανουαρίου, η δε έγκριση για την πρόσληψη του προσωπικού δόθηκε στις 20 Ιουνίου, ενώ θα έπρεπε να είχε δοθεί μαζί με τις πιστώσεις το Μάρτιο. Η έγκριση του διαγωνισμού, επίσης, για την προμήθεια των εντομοκτόνων δόθηκε τον Αύγουστο, ενώ θα έπρεπε να είχε δοθεί μήνες νωρίτερα.
Να σημειωθεί ότι το φετινό πρόγραμμα της δακοκτονίας ξεκίνησε με φάρμακα που είχε προμηθευτεί η Περιφέρεια το 2012. Το ίδιο έγινε και σε άλλες περιοχές της χώρας. Για παράδειγμα στη Λακωνία, η δακοκτονία ξεκίνησε με δανεικά εντομοκτόνα από τη Μεσσηνία.
Ο «Οικολογικός Άνεμος»
Από την πλευρά του, ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης «Οικολογικός Άνεμος» Μιχάλης Μπάκας δήλωσε πως μεγάλη καθυστέρηση στην έναρξη της δακοκτονίας δε σημειώθηκε μόνο φέτος, αλλά και πέρυσι. Επίσης αναφέρει ότι πρόβλημα υπήρχε και τα προηγούμενα χρόνια, καθώς η δακοκτονία χρησιμοποιούνταν από τις νομαρχίες για την ικανοποίηση ψηφοφόρων. Σε άλλο σημείο της παρέμβασής του, αναφέρει πως πρέπει να γίνει σύσκεψη για το θέμα με πρωτοβουλία της Περιφέρειας, προκειμένου να υπάρξει συνολική απάντηση στο πρόβλημα. Τέλος, ο κ. Μπάκας επισημαίνει πως τα μέσα αντιμετώπισης του δάκου εξελίσσονται συνεχώς, και θα έπρεπε και το σύστημα της δακοκτονίας να εκσυγχρονίζεται αναλόγως.