Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Άνεργους, ανάπηρους και πολύτεκνους ευνοούν οι νέες διατάξεις για το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (Ε.Ε.Τ.Α.), δηλαδή το λεγόμενο «χαράτσι», που θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε όλοι οι φορολογούμενοι μέσω της ΔΕΗ.
Επίσης δίνεται η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες των ακινήτων που θεωρούν ότι υπολογίστηκε λάθος το ποσό που καλούνται να πληρώσουν, να ζητήσουν τη διόρθωση του μέσω του αρμόδιου δήμου. Το αίτημα θα πρέπει να έχει κατατεθεί ως τις 15 Μαΐου.
Οι δήμοι με την σειρά τους υποχρεούνται να στείλουν τις καταστάσεις με τα διορθωμένα στοιχεία στο ΔΕΔΔΗΕ (εταιρεία διαχείρισης δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας) μέχρι το τέλος του Μάη. Θυμίζουμε ότι φέτος το χαράτσι θα είναι μειωμένο κατά 15%, αλλά και πάλι θα πληρωθεί μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
Οι χαμένοι του φετινού χαρατσιού είναι όσοι έχουν ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα σε περιοχές που δεν ισχύει το αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού των αξιών για τα ακίνητα.
Από το φόρο εξαιρούνται τα ακίνητα του Δημοσίου, οι ναοί, όσα χρησιμοποιούνται για φιλανθρωπικούς σκοπούς, τα σχολεία, οι αθλητικοί χώροι. Επίσης απαλλάσσονται οι κοινόχρηστοι χώροι πολυκατοικιών και οι κοινόχρηστοι χώροι των κύριων τουριστικών καταλυμάτων (ξενοδοχείων και κάμπινγκ), που αφορούν στους χώρους προσέλευσης, υποδοχής και υγιεινής, οι οποίοι προσδιορίζονται σε ποσοστό 35% της συνολικής επιφάνειας της ξενοδοχειακής επιχείρησης, καθώς και ποσοστό 17% της συνολικής επιφάνειας των επιχειρήσεων ενοικιαζόμενων δωματίων και ενοικιαζόμενων επιπλωμένων διαμερισμάτων, τα οποία διαθέτουν ειδικό σήμα λειτουργίας του EOT σε ισχύ. Οι συλλογικοί φορείς των ξενοδόχων και των ιδιοκτητών ενοικιαζομένων δωματίων της Λέσβου, ζητούσαν είτε τη μείωση του χαρατσιού είτε εξαίρεση τους από αυτό.
Για τα ακίνητα που βρίσκονται εκτός του συστήματος των αντικειμενικών αξιών, οι τιμές ζώνης για τον υπολογισμό του τέλους αναπροσαρμόζονται με τη μέση τιμή ζώνης του δήμου στον οποίον ανήκουν, ενώ φόρο θα πληρώσουν και οι ιδιοκτήτες που νοικιάζουν τα ακίνητά τους σε υπηρεσίες και φορείς του Δημοσίου.
Για ακίνητα άνω των 1.000 τ.μ., υπολογίζεται φόρος μειωμένος κατά 30% για το τμήμα πάνω από τα 1.000 τ.μ. και κατά 60% για το άνω των 2.000 τ.μ. τμήμα της επιφάνειας του κτιρίου.
Το φετινό φόρο θα κληθούν να πληρώσουν και οι ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν τα ακίνητά τους σε υπηρεσίες και φορείς του Δημοσίου.
Τι ισχύει για τους ανέργους
Αυστηροί όροι έχουν τεθεί προκειμένου οι άνεργοι να απαλλαγούν από το χαράτσι. Συγκεκριμένα, καθοριστικό ρόλο παίζουν το εισόδημα του οφειλέτη, οι μήνες ανεργίας και η αξία του ακινήτου. Ο άνεργος δεν απαλλάσσεται για το σύνολο της ακίνητης περιουσίας, παρά μόνο για την κύρια ή την ιδιοκατοικούμενη κατοικία. Δηλαδή όσοι άνεργοι έχουν ένα εξοχικό ή μια δευτερεύουσα κατοικία (πατρικό σπίτι στο χωριό), θα πληρώσουν χαράτσι για αυτή.
Επίσης οι μακροχρόνια άνεργοι με μη διακοπτόμενο χρόνο ανεργίας ίσο ή μεγαλύτερο του ενός έτους και όσοι είναι άνεργοι κατά την ημερομηνία έκδοσης του πρώτου λογαριασμού που περιλαμβάνει ΕΕΤΑ.
Ο χρόνος και για τους μακροχρόνιους άνεργους μετρά από την ημερομηνία έκδοσης του πρώτου λογαριασμού που περιλαμβάνει το χαράτσι και προς τα πίσω. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είναι χωρίς δουλειά τουλάχιστον από τον Ιούνιο του 2012 και μετά χωρίς να υπάρχουν «κενά» εργασίας μέσα σε αυτό το διάστημα. Εννοείται επίσης ότι πρέπει να είναι εγγεγραμμένος στα μητρώα του ΟΑΕΔ. Ο επιδοτούμενος άνεργος πρέπει να έχει εισπράξει επίδομα ανεργίας για τουλάχιστον έξι από τους 12 μήνες που προηγούνται της ημερομηνίας έκδοσης του πρώτου λογαριασμού που περιλαμβάνει τον ΕΕΤΑ. Επίσης για την απαλλαγή θα πρέπει να πληρούνται σωρευτικά εξής προϋποθέσεις:
- Η τιμή ζώνης του ακινήτου να μην υπερβαίνει τις 3.000 ευρώ. Στη Μυτιλήνη, η υψηλότερη τιμή ζώνης δεν ξεπερνάει τα 2.000 ευρώ.
- Το οικογενειακό εισόδημα, κατά το οικονομικό έτος 2012, να μην υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ.
- Το εμβαδόν του ακινήτου να μην υπερβαίνει τα 120 τ.μ., τα οποία προσαυξάνονται κατά 20 τ.μ. για κάθε προστατευόμενο παιδί και μέχρι τα 200 τ.μ.
- Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του οφειλέτη το 2010, δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ, οι οποίες προσαυξάνονται κατά 10.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο παιδί.
Τι ισχύει για τους πολύτεκνους
Οι πολύτεκνοι φορολογούνται με πολύ χαμηλό συντελεστή (0,5) και μπαίνουν κριτήρια ανάλογα με εκείνα που ίσχυαν και παλαιότερα στο ΕΕΤΗΔΕ. Συγκεκριμένα, ο μειωμένος συντελεστής εφαρμόζεται για ένα μόνο ακίνητο, που ανήκει κατά πλήρη κυριότητα ή επικαρπία ή ποσοστό αυτών σε πολύτεκνο, εφόσον, κατά το οικονομικό έτος 2012, τα τέκνα τον βαρύνουν φορολογικά. Στην κατηγορία αυτή, το οικογενειακό εισόδημα δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ. Κατά τα άλλα, ισχύουν τα ίδια κριτήρια που αναφέραμε στην περίπτωση των ανέργων.
Τι ισχύει για τους ανάπηρους
Οι ανάπηροι μπορούν να ενταχθούν στο πολύ χαμηλό συντελεστή του φόρου (0,5%). Αρκεί το ποσοστό αναπηρίας να είναι ανώτερο του 67%.
Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την απαλλαγή των αναπήρων από το χαράτσι, είναι συγκεκριμένα τα εξής:
- Ο υπόχρεος πρέπει να προσκομίσει βεβαίωση από αρμόδια αρχή για την πιστοποίηση και το ποσοστό της αναπηρίας. Το ποσοστό της αναπηρίας πιστοποιείται από βεβαίωση που έχει εκδοθεί από οποιαδήποτε αρμόδια δημόσια αρχή (π.χ. υγειονομικές επιτροπές). Η αναπηρία πρέπει να υφίσταται κατά την 1 Μάη του 2013 και δεν συνδέεται με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος.
Για τα ακίνητα που βρίσκονται εκτός του συστήματος των αντικειμενικών αξιών, οι τιμές ζώνης για τον υπολογισμό του τέλους αναπροσαρμόζονται με τη μέση τιμή ζώνης του δήμου στον οποίον ανήκουν, ενώ φόρο θα πληρώσουν και οι ιδιοκτήτες που νοικιάζουν τα ακίνητά τους σε υπηρεσίες και φορείς του Δημοσίου.
Για ακίνητα άνω των 1.000 τ.μ., υπολογίζεται φόρος μειωμένος κατά 30% για το τμήμα πάνω από τα 1.000 τ.μ. και κατά 60% για το άνω των 2.000 τ.μ. τμήμα της επιφάνειας του κτιρίου.