Περιορισμένα τα χρήματα που διαθέτουν οι καταναλωτές στην αγορά εν όψει εορτών

Παραμονές… «σφιχτού» Πάσχα

07/05/2013 - 20:44

Λίγες ημέρες πριν το Πάσχα, και η εικόνα που παρουσιάζει η αγορά, βάσει των εκτιμήσεων των καταστηματαρχών, είναι καλύτερη σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι έχει αυξηθεί σημαντικά ο τζίρος. Από την άλλη, οι καταναλωτές προχωρούν όπως λένε στα απαραίτητα για την εποχή ψώνια, χωρίς όμως να κάνουν μεγάλα «ξανοίγματα», αφού φοβούνται για τους λογαριασμούς που έρχονται.

Λίγες ημέρες πριν το Πάσχα, και η εικόνα που παρουσιάζει η αγορά, βάσει των εκτιμήσεων των καταστηματαρχών, είναι καλύτερη σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι έχει αυξηθεί σημαντικά ο τζίρος. Από την άλλη, οι καταναλωτές προχωρούν όπως λένε στα απαραίτητα για την εποχή ψώνια, χωρίς όμως να κάνουν μεγάλα «ξανοίγματα», αφού φοβούνται για τους λογαριασμούς που έρχονται.

«Φεύγω από την αγορά πριν μου τελειώσουν όλα τα λεφτά», είπε η κ. Ροδούλα Τόμπατζη από τη Γέρα. Όπως εξηγεί, ανασταλτικός παράγοντας είναι οι πάγιοι λογαριασμοί. «Σκέφτομαι τη ΔΕΗ, τον ΟΤΕ και ό,τι πληρώνω κάθε μήνα, και φοβάμαι να σπαταλήσω το μισθό μου», είπε. Και κατέληξε: «Κάθε φορά φυλάω χρήματα για λογαριασμούς που… θα πρέπει να εξοφλήσω γιατί κανείς δεν ξέρει τι μας ξημερώνει αύριο. Και προπάντων αν θα υπάρχει δουλειά.»

Η ανεργία και η καθυστέρηση στις πληρωμές επηρεάζουν, όπως είναι φυσικό, σε μεγάλο βαθμό τη ρευστότητα στην τοπική αγορά. Η κ. Χαρίκλεια Σταμπουλή και η κ. Έφη Κρουτσίδα δουλεύουν στο «Βοήθεια στο Σπίτι». Πριν από λίγο καιρό πληρώθηκαν για τη δουλειά τους το Μάιο και τον Ιούνιο του 2012, κι ακόμα περιμένουν τα υπόλοιπα. Όπως υποστηρίζουν, όλα τα λεφτά που πήραν, τα έδωσαν για να πληρώσουν λογαριασμούς που χρωστούσαν εδώ και ένα χρόνο περίπου. Φυσικό ήταν να μην περισσέψουν χρήματα για ρούχα και παπούτσια, όπως έκαναν παλαιότερα, όταν η κρίση ακόμη δεν τους είχε χτυπήσει την πόρτα και το μηνιάτικό τους ερχόταν τακτικά.


Η κ. Μαρία Βαμβακίτου, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης

Το δράμα των συμβασιούχων
Παρόμοια περίπτωση είναι εκείνη του γιου της κ. Στέλλας Παντελή, η οποία μιλώντας στο «Ε» είπε ότι το παιδί της εργάστηκε πέρυσι μαζί με άλλα παιδιά στο πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας του Δήμου Λέσβου. Παρ’ όλο που έχει περάσει αρκετό διάστημα από τότε που έληξε η σύμβαση, εν τούτοις ακόμα δεν έχει εξοφληθεί. Όσον αφορά στα ψώνια που έκανε εν όψει Πάσχα, είπε ότι πήρε πράγματα μόνο για το μικρό της γιο, καθώς το εισόδημά τους δεν τους επιτρέπει περισσότερα έξοδα. Τόνισε ότι στην εξαμελή οικογένειά της, ο μόνος που δουλεύει είναι ο άντρας της, ενώ οι δύο ενήλικοι γιοι της είναι άνεργοι. «Τα πράγματα είναι δύσκολα», κατέληξε...

«Μόνο για τα εγγόνια μας θα ψωνίσουμε», είπε η κ. Κατερίνα Τατέλλη, προσθέτοντας ότι η οικονομική κατάσταση είναι τέτοια, που έξοδα όπως ρούχα και παπούτσια κρίνονται περιττά και άρα απαγορευτικά.

«Ό,τι αγοράζουμε είναι για να καλύψουμε τις κοινωνικές μας υποχρεώσεις», είπε άλλος καταναλωτής που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. Παράλληλα προσέθεσε ότι το ποσό που θα διαθέσει σε σχέση με πέρυσι για τα ψώνια των εορτών, έχει περιοριστεί κατά 50%, αφού τα έσοδά του έχουν αναλόγως μειωθεί.


Ο κ. Σταύρος Γαλάνης

Αυξήθηκε η κίνηση, πεσμένος ο τζίρος
Στην αύξηση της κίνησης τις τελευταίες ημέρες στην κεντρική αγορά της Μυτιλήνης, βοήθησε ο καιρός. Οι καταναλωτές, όπως είπε ο πρόεδρος του Εμπορικού Τμήματος του Επιμελητηρίου Λέσβου και γενικός γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, Κίμων Καζάζης, εκμεταλλεύτηκαν τις ηλιόλουστες μέρες και κατέβηκαν στην αγορά για να ψωνίσουν ρούχα και παπούτσια εν όψει καλοκαιριού.

Υποστήριξε ακόμη ότι ο τζίρος μπορεί να είναι αρκετά μειωμένος σε σχέση με τα παλαιότερα έτη, ωστόσο έχει αυξηθεί συγκριτικά με το διάστημα που ακολούθησε τις εορτές των Χριστουγέννων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αναπτερωθεί λίγο το ηθικό των εμπόρων, που έβλεπαν τις ταμειακές τους μηχανές να ανοιγοκλείνουν ελάχιστα!

Όσον αφορά στα είδη που «κινούνται» ειδικά τις ημέρες αυτές, οι έμποροι παρατηρούν μία μείωση επί των εισπράξεων συγκριτικά με το Πάσχα τού 2012.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Τμήματος του Επιμελητηρίου Λέσβου και γενικός γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, Κίμων Καζάζης

Ο κ. Σταύρος Γαλάνης, που διατηρεί ανθοπωλείο, μιλώντας στο «Ε» είπε ότι οι πωλήσεις έχουν πέσει κατά 50% σε σχέση με πέρυσι. Όπως είπε, τη Μεγάλη Δευτέρα και τη Μεγάλη Τρίτη οι καταναλωτές συνηθίζουν να αγοράζουν γαρύφαλλα και στεφάνια, είτε για να τα πάνε στην εκκλησία τους για το στολισμό του επιταφίου, είτε για να στολίσουν τάφους συγγενών τους. Φέτος η κίνηση, αλλά και τα χρήματα που δαπανήθηκαν τις δύο αυτές ημέρες, ήταν περιορισμένα σε σημαντικό βαθμό.

Και στα χρήματα για τις λαμπάδες οι καταναλωτές είναι… κουμπωμένοι. «Από 15 ευρώ που ξόδευε άλλοτε ο κόσμος, τώρα αγοράζει απλές και οικονομικές που δεν κοστίζουν περισσότερα από πέντε με έξι ευρώ», είπε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, Μαρία Βαμβακίτου, η οποία διατηρεί κατάστημα με εποχικά είδη επί της Ερμού. Μάλιστα, σύμφωνα με τις προσωπικές της παρατηρήσεις, υπάρχει μία στροφή από τις επώνυμες, στις απλές λαμπάδες.

Η κ. Χαρίκλεια Σταμπουλή και η κ. Έφη Κρουτσίδα

Πτώση στην κατανάλωση του κρέατος παρατηρεί και ο κ. Αριστείδης Κλάβας, που έχει κρεοπωλείο στην οδό Ερμού. Εκφράζοντας την προσωπική του άποψη, διαπιστώνει ότι οι καταναλωτές έχουν περιορίσει την κατανάλωση κρέατος κατά 30%.

Παρά τον οικονομικό Γολγοθά εμπόρων και καταναλωτών και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, οι περισσότεροι που μίλησαν στο «Ε» με αφορμή το συγκεκριμένο ρεπορτάζ, δεν έκρυψαν μια διάθεση αισιοδοξίας. «Την υγειά μας να ‘χουμε και όλα καλά θα πάνε!», είπαν.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey