Αλιεύονται κυδώνια και καλόγνωμες, δεν αλιεύονται τα χάβαρα

Ανοίγει ο Κόλπος, συνεχίζει η κόντρα

13/02/2013 - 15:25

Δεν έχει τέλος η αντιπαράθεση για την αλιεία των οστράκων στον Κόλπο Καλλονής. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Οστρακαλιέων Πολιχνίτου, Γιώργος Φωτεινός, για ακόμη μια φορά εξαπέλυσε πυρά κατά της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Λέσβου.

Δεν έχει τέλος η αντιπαράθεση για την αλιεία των οστράκων στον Κόλπο Καλλονής. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Οστρακαλιέων Πολιχνίτου, Γιώργος Φωτεινός, για ακόμη μια φορά εξαπέλυσε πυρά κατά της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Λέσβου.

Χθες το απόγευμα ανακοινώθηκε από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου η απόφαση που επιτρέπει στους αλιείες του Κόλπου Καλλονής να ψαρεύουν κυδώνια και καλόγνωμες.

Ο περιφερειάρχης Νάσος Γιακαλής, αναφερόμενος στην απόφαση, δήλωσε: «Έχοντας πάντα ως προτεραιότητά μας την υπεράσπιση της δημόσιας υγείας, προβαίνοντας σε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες και τηρώντας πιστά τα μέτρα εφαρμογής που αφορούν στους κανόνες υγιεινής για τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης, είμαστε σήμερα σε θέση να επιτρέπουμε εκ νέου την αλιεία οστράκων των ειδών “κυδώνια” και “καλόγνωμες” στον κόλπο της Καλλονής.»

Ωστόσο το ζήτημα δε λήγει εδώ. Ο κύριος όγκος των οστρακαλιέων δραστηριοποιείται στην αλιεία του χαβάρου (περίπου 50 σκάφη με 200 εργαζομένους). Με την αλιεία κυδωνιών και καλόγνωμων ασχολούνται τρία με τέσσερα αλιευτικά σκάφη. Κατά συνέπεια, η απόφαση της Περιφέρειας ελάχιστα διαφοροποιεί την κατάσταση σε ό,τι αφορά στο εισόδημα των ψαράδων του Κόλπου Καλλονής.

Για το χάβαρο…
Ο λόγος που δεν επιτρέπεται η αλιεία του χαβάρου είναι πως βρέθηκε και πάλι αυξημένη περιεκτικότητα βιοτοξινών στη σάρκα τους. Ο έλεγχος για τη βιοτοξίνη έγινε σε εργαστήριο στη Θεσσαλονίκη, που χαρακτηρίζεται ως εργαστήριο αναφοράς από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Ο κ. Φωτεινός αμφισβητεί την αξιοπιστία αυτών των αναλύσεων και θεωρεί ότι υπάρχει δάκτυλος εμπορικών κυκλωμάτων που θέλει να σταματήσει την αλιεία του χαβάρου, σημειώνοντας ότι η βιοτοξίνη που βρέθηκε στα χάβαρα δεν περιλαμβάνεται στη λίστα των βιοτοξινών που η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί επικίνδυνες για τον άνθρωπο.

Επιπρόσθετα, μας είπε ότι θα έπρεπε να είχε σταλεί δείγμα για ανάλυση στο εργαστήριο του Vigo της Ισπανίας, το οποίο είναι εργαστήριο αναφοράς για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να διασταυρωθεί αν τα αποτελέσματα που δίνει το εργαστήριο της Θεσσαλονίκης ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα ή όχι.

Με αυτό τον τρόπο αντιμετωπίσθηκε αντίστοιχο πρόβλημα που είχε εμφανιστεί στο παρελθόν σε όστρακα της Χαλκιδικής, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Φωτεινός.

Επίσης ευθέως κατηγόρησε την Κτηνιατρική Υπηρεσία ότι δε θέλει να ανοίξει ο Κόλπος.

Ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας, Μιχάλης Σαχσαμάνογλου, σημειώνει πως το εργαστήριο της Θεσσαλονίκης είναι πιστοποιημένο και αξιόπιστο. Γι’ αυτό, άλλωστε, έχει οριστεί εργαστήριο αναφοράς από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Η αποστολή οστράκων στο εργαστήριο του Vigo είναι πρακτικά αδύνατη, διότι τα όστρακα μέχρι θα φθάσουν στον προορισμό τους, θα πεθάνουν και γι’ αυτό δε θα μπορεί να γίνει έλεγχος, σημειώνει ο κ. Σαχσαμάνογλου. Επίσης απορρίπτει την κατηγορία πως η Κτηνιατρική Υπηρεσία θέλει να παραμένει κλειστός ο Κόλπος.

Ο κ. Φωτεινός τονίζει ότι οι ψαράδες θα συνεχίσουν τις προσπάθειες ο Κόλπος να ανοίξει.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey