Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Μια φιλόδοξη πρόταση που αγγίζει τα 6,5 εκατ. ευρώ και αποσκοπεί στην υλοποίηση παρεμβάσεων, οι οποίες θα βελτιώσουν την τουριστική εικόνα όλου του νησιού, υπέβαλε ο Δήμος Λέσβος στο ΕΣΠΑ. Πρόκειται για ένα συνδυασμό μικρών έργων, όπως αναπλάσεις, πλακοστρώσεις και εργασίες εκσυγχρονισμού πολλών παιδικών χαρών, αλλά και δράσεων όπως η τοποθέτηση ψηφιακών εφαρμογών σε πέντε μουσεία, η προβολή του Γεωπάρκου Λέσβου και οι εκδόσεις-επανεκδόσεις βιβλίων που αφορούν στο νησί. Μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται η πρόταση του Δήμου να έχει αξιολογηθεί απ’ τη Διαχειριστική Αρχή και έτσι απ’ τις αρχές τού 2013 να ξεκινήσουν τα έργα, που σημειωτέον αφορούν πάρα πολύ μεγάλο μέρος των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων της Λέσβου.
Στο Δ΄ Κ.Π.Σ., εκτός απ’ τα προγράμματα για τις παρεμβάσεις στις αστικές περιοχές και το Leader, υπάρχει πρόβλεψη και για γενικότερες δράσεις στην ύπαιθρο, μέσω των Ολοκληρωμένων Σχεδίων Ανάπτυξης Περιοχών Υπαίθρου (ΟΣΑΠΥ). Η πρόσκληση για το ΟΣΑΠΥ του Βορείου Αιγαίου, ύψους 15 εκατ. ευρώ, άνοιξε πριν από λίγους μήνες και έκλεισε τη Δευτέρα 22 Οκτωβρίου με την υποβολή προτάσεων απ’ όλους τους δικαιούχους δήμους, δηλαδή Λέσβου, Λήμνου, Χίου, Σάμου και Ικαρίας.
Η περιοχή παρέμβασης του ΟΣΑΠΥ στη Λέσβο εκτείνεται σε 54 χωριά (εξαιρούνται η πόλη και τα χωριά της Δημοτικής Ενότητας Μυτιλήνης και οι Δημοτικές/Τοπικές Κοινότητες Αγίας Παρασκευής, Ασωμάτου, Κάτω Τρίτους, Θερμής, Πύργων Θερμής, Μιστεγνών, Νέων Κυδωνιών, Ερεσού, Μανταμάδου και Πλωμαρίου), για τη μεγάλη πλειοψηφία των οποίων στην πρόταση του Δήμου Λέσβου έχουν προβλεφθεί από μία έως και πολλές δράσεις και έργα.
Τι προβλέπεται
Ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού, Γιάννης Τσακίρης, ανέφερε ότι ο Δήμος Λέσβου επέλεξε αντί να υλοποιήσει σε μία προκαθορισμένη περιοχή έργα και στους τρεις τομείς που προβλέπει το πρόγραμμα (περιβάλλον, πολιτισμό, τουρισμό), να προτείνει για όσο περισσότερα χωριά μπορούσε κοινές δράσεις σε έναν τομέα. Για αυτό και επιλέχθηκε να γίνουν προτάσεις για τον τουρισμό, αφού στο περιβάλλον και τον πολιτισμό ήδη υλοποιούνται σε αρκετές περιοχές έργα.
Για την τουριστική ανάδειξη των περιοχών, σύμφωνα με την πρόταση που υποβλήθηκε, προβλέπεται κατ’ αρχάς, και σε συνεννόηση όπως μας είπε ο κ. Τσακίρης με το Νίκο Ζούρο, να υπάρξει ένα έργο προβολής και ανάδειξης του Γεωπάρκου Λέσβου.
Ακόμη προτείνεται η έκδοση και η επανέκδοση σημαντικών εκδόσεων στα ελληνικά ή σε άλλες γλώσσες, όπως για παράδειγμα η αγγλική επανέκδοση του λευκώματος «Απ’ τη Σαπφώ στον Ελύτη», που έχει εξαντληθεί.
Στην ίδια κατηγορία δράσεων περιλαμβάνεται και η δημιουργία ενός δικτύου μουσείων (πέντε συνολικά) πάνω στο νησί, όπου στο πλαίσιο της ψηφιακής σύγκλισης θα υπάρξουν εφαρμογές ενημέρωσης και περιήγησης του επισκέπτη. Για τα μουσεία αυτά θα επιδιωχθεί η μεταξύ τους διασύνδεση, με αλληλοπληροφόρηση για τα εκθέματα και τις εκδηλώσεις τους.
Έργα ποιότητας ζωής
Τα τρία προαναφερόμενα έργα προϋπολογίζονται σε περίπου μισό εκατομμύριο ευρώ, ενώ 800.000 ευρώ αναμένεται να κοστίσει η ανάπλαση αρκετών παιδικών χαρών - απ’ τις 100 και περισσότερες που έχει όλο το νησί -, με αντικατάσταση οργάνων και εργασίες εκσυγχρονισμού. Η επιλογή των παιδικών χαρών που θα διαμορφωθούν, έγινε με βασικό κριτήριο συγκεκριμένες προδιαγραφές ασφαλείας που οφείλουν να πληρούν (π.χ. στην πρόσβαση σε αυτές).
Όλο το υπόλοιπο ποσόν προορίζεται για έργα που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής ντόπιων και επισκεπτών, όπως οι αναπλάσεις κοινόχρηστων χώρων, πλατειών, οι πλακοστρώσεις, διαμορφώσεις πάρκινγκ κ.λπ..
Σύμφωνα με τον κ. Τσακίρη, η επιλογή των έργων που περιλήφθηκαν στην πρόταση, έγινε με κριτήριο την ωριμότητά τους ή τη δυνατότητα να ωριμάσουν με το μηχανισμό του Δήμου, καθώς και με το κατά πόσο συμβάλλουν στην τουριστική ανάδειξη του νησιού.