Θυελλώδης ήταν η συνεδρίαση του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Λέσβου το βράδυ της Τετάρτης. Οι αντεγκλήσεις μεταξύ της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης κράτησαν για πολλή ώρα.
Θυελλώδης ήταν η συνεδρίαση του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Λέσβου το βράδυ της Τετάρτης. Οι αντεγκλήσεις μεταξύ της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης κράτησαν για πολλή ώρα. Σταμάτησαν μόνο όταν η αντιπολίτευση αποχώρησε, με αποτέλεσμα να διακοπεί η συνεδρίαση. Εκείνο όμως που κάνει μεγαλύτερη εντύπωση είναι ότι για πρώτη φορά χθες είχαμε μια σκληρή κριτική από την πλευρά του διευθυντή του Επιμελητηρίου, Οδυσσέα Βάλιακα, προς τον πρόεδρο, Γιώργο Ορφανό, αλλά και τους προηγούμενους προέδρους του Επιμελητηρίου.
Τα αίματα άναψαν όταν ήρθε προς συζήτηση το θέμα της παρουσίασης των οικονομικών στοιχείων της θυγατρικής εταιρείας του Επιμελητηρίου, ΕΛΕΑ. Πρόκειται για την αναπτυξιακή εταιρεία που έχει συστήσει το Επιμελητήριο Λέσβου, με σκοπό να διαχειρίζεται κοινοτικά προγράμματα.
Στη συνεδρίαση είχε κληθεί να πάρει μέρος ο σύμβουλος της ΕΛΕΑ κ. Τάσος Περιμένης, προκειμένου να παρουσιάσει τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας. Κάποια στιγμή αντέδρασε ο διευθυντής του Επιμελητηρίου, διότι - όπως είπε - ο κ. Περιμένης δεν έχει σύμβαση με την ΕΛΕΑ και συνεπώς δεν μπορεί να είναι εκείνος που θα παρουσιάσει τα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας. Αναφερόμενος στον τρόπο που λειτουργεί η εταιρεία, ο κ. Βάλιακας με τη σειρά του έκανε λόγo για «κατάντια».
Όση ώρα η κριτική του διευθυντή ήταν γενικόλογη και στρεφόταν κατά όλων των διοικήσεων της εταιρείας, η πλευρά της αντιπολίτευσης δεν έκανε καμμία παρέμβαση. Όταν όμως η κριτική του επικεντρώθηκε στην παρούσα διοίκηση της ΕΛΕΑ και ιδιαίτερα στον πρόεδρο του Επιμελητηρίου, Γιώργο Ορφανό, τότε ξεσηκώθηκε η πλευρά της αντιπολίτευσης. Έτσι, μετά τις 10 το βράδυ άναψαν τα αίματα, που τελικά οδήγησαν στην αποχώρηση της αντιπολίτευσης και τη διακοπή της συνεδρίασης.
«Οφείλουμε…»
Ο κ. Νίκος Αθανάσης πιστεύει πως η παράταξη στην οποία συμμετέχει, οφείλει να κάνει αντιπολίτευση και να ελέγχει τη διοίκηση του Επιμελητηρίου στον τρόπο που λειτουργεί. Ανάμεσα στις υποχρεώσεις της είναι να παρακολουθεί και το πώς διαχειρίζεται η εταιρεία ΕΛΕΑ τους πόρους των κοινοτικών προγραμμάτων που αναλαμβάνει. Αυτός ήταν ο λόγος που ζήτησε να παρουσιαστούν τα οικονομικά στοιχεία της στο Δ.Σ.. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΛΕΑ δε συμμετέχει κανείς από την παράταξη του κ. Καλογρίδη, της οποίας μέλος και ο κ. Αθανάσης. Όπως επίσης δε συμμετέχει κανείς από την παράταξη της κ. Στεφανιδάκη. Ο αντιπρόεδρος της εταιρείας, Παρασκευάς Φραντζέσκος, μας είπε ότι όταν γινόταν η συγκρότηση του Δ.Σ. της εταιρείας, η παράταξη του κ. Καλογρίδη αρνήθηκε να ορίσει εκπρόσωπό της και γι’ αυτό σήμερα είναι εκτός του Δ.Σ..
Ο κ. Αθανάσης θεωρεί ότι το κλίμα στο Δ.Σ. το πυροδότησε ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου, Γιάννης Αθηναίος, όταν κατά τη συζήτηση του θέματος και απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, είπε: «Μερικοί έρχονται εδώ (σ.σ. δηλαδή στο Επιμελητήριο) για να περνάνε την ώρα τους». Κρίσιμο ζήτημα για τον κ. Αθανάση είναι ότι δεν τηρούνται πρακτικά των συνεδριάσεων του Δ.Σ. της ΕΛΕΑ και ότι η οικονομική υπηρεσία του Επιμελητηρίου δεν έχει πλήρη γνώση για το πώς η ΕΛΕΑ διαχειρίζεται τα κονδύλια που λαμβάνει από τα διάφορα κοινοτικά προγράμματα.
Ως χθες το μεσημέρι καμμία παράταξη δεν είχε ισχυριστεί ότι στην υπόθεση αυτή υπάρχει ουσιαστικό ζήτημα. Δηλαδή ότι κάποιοι έχουν φάει χρήματα. Μάλιστα, η Α΄ αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου, Φωτεινή Στεφανιδάκη (που παρακολούθησε τη συνεδρίαση από τη Λήμνο), μας είπε: «Όσες φορές ρωτήθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο κ. Βάλιακας αν έχει γίνει κάποια κατάχρηση, κατηγορηματικά απάντησε ότι δε βάζει τέτοιο ζήτημα.»
Χωρίς ουσία;
Τόσο ο αντιπρόεδρος της ΕΛΕΑ, Παρασκευάς Φραντζέσκος, όσο και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Γιώργος Ορφανός, χθες το μεσημέρι έλεγαν ότι το όλο ζήτημα δεν έχει ουσία και πρόκειται για μια αντιπαράθεση μεταξύ των υπαλλήλων του Επιμελητηρίου, που κατά καιρούς επανεμφανίζεται. Σε ό,τι αφορά στο διευθυντή του Επιμελητηρίου, εκείνο που αναφέρουν είναι ότι δημιουργεί ζήτημα γιατί νιώθει «ριγμένος», επειδή ένα μέρος των δραστηριοτήτων που αναπτύσσει το Επιμελητήριο περνούν μέσα από τη θυγατρική εταιρεία του Επιμελητηρίου και εκείνος δεν έχει ενημέρωση.
Σχετικά με τον κ. Περιμένη, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου μάς είπε ότι είχε συναφθεί σύμβαση, όταν ακόμη πρόεδρος ήταν ο κ. Καλογρίδης, για περίοδο 2,5 ετών. Η σύμβαση αυτή έληξε στο τέλος του προηγούμενου χρόνου, αλλά δεν ανανεώθηκε επειδή το Επιμελητήριο δεν είχε χρήματα να τον πληρώσει και διότι δεν υπήρχαν ανοιχτά προγράμματα που να διαχειρίζεται το Επιμελητήριο. Η ανανέωση της σύμβασής του αναμένεται να γίνει το επόμενο διάστημα.
Σε ό,τι αφορά στα προγράμματα που διαχειρίστηκε η ΕΛΕΑ, ο κ. Ορφανός μάς είπε ότι πρόκειται για προγράμματα που έχουν ολοκληρωθεί, έχουν κλείσει και έχουν ελεγχθεί από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα του κράτους, χωρίς να τεθεί κανένα ζήτημα. Επίσης μας είπε ότι όλη η λογιστική λειτουργία της εταιρείας είναι απόλυτα σωστή.
Η αντιπολίτευση πιστεύει ότι το θέμα δεν κλείνει εδώ και χρειάζεται περισσότερη διερεύνηση. Φαίνεται δε ότι το ενδιαφέρον της έχει πυροδοτηθεί από μια επιστολή του κ. Βάλιακα προς τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου, που θέτει θέμα λειτουργίας της ΕΛΕΑ.