Κατοχυρώνεται και αναβαθμίζεται το επάγγελμα του λογιστή - φοροτεχνικού, που πλέον με το καινούργιο θεσμικό πλαίσιο, θα εξασκείται μόνο από όσους έχουν τη σχετική πιστοποίηση.
Ικανοποίηση απ’ το Οικονομικό Επιμελητήριο για το νέο πλαίσιο που κατοχυρώνει τους επαγγελματίες, αλλά και τους φορολογούμενους
Κατοχυρώνεται και αναβαθμίζεται το επάγγελμα του λογιστή - φοροτεχνικού, που πλέον με το καινούργιο θεσμικό πλαίσιο, θα εξασκείται μόνο από όσους έχουν τη σχετική πιστοποίηση. Οι οποίοι ουσιαστικά θα έχουν και την ευθύνη της «ειλικρινούς» φορολογικής δήλωσης των πελατών τους, αφού σε περίπτωση που εντοπιστούν να «υποθάλπουν» τη φοροδιαφυγή, απειλούνται με βαρύτατες κυρώσεις έως και με αφαίρεση της άδειάς τους, λόγω συνυπευθυνότητας.
Με ανακοίνωσή του, το Περιφερειακό Τμήμα Ανατολικού Αιγαίου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, εκφράζει την ιδιαίτερη ικανοποίηση της διοίκησής του για την υπογραφή από τον Υπουργό Οικονομικών, της από καιρό αναμενόμενης απόφασης για τον καθορισμό του περιεχομένου, των προϋποθέσεων και των κριτηρίων πιστοποίησης των λογιστών - φοροτεχνικών. Όπως τονίζει ο πρόεδρος του τμήματος,
Παναγιώτης Μπαρούτης, με την απόφαση αυτή «ελπίζεται να βελτιωθεί η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους φορολογούμενους και να διευκολυνθούν οι συναλλαγές με τις φορολογικές αρχές.».
Υπεύθυνοι…
Ταυτόχρονα όμως, το ίδιο Προεδρικό Διάταγμα και οι διατάξεις που περιλαμβάνει, εξασφαλίζουν αναμφισβήτητα την αναβάθμιση της επαγγελματικής υπόστασης του κλάδου των οικονομικών επιστημόνων, αφού τους επιφορτίζουν με νέα καθήκοντα, που τους καθιστούν βασικούς υπεύθυνους απέναντι στην πολιτεία για την ορθή κατάρτιση των οικονομικών καταστάσεων των φορολογουμένων.
Όπως εξήγησε μιλώντας στο «Ε», ο γραμματέας του τμήματος,
Λευτέρης Κατερνέλλης, «με το νέο θεσμικό καθεστώς, οι λογιστές - φοροτεχνικοί με πιστοποίηση, θα είναι υπόλογοι απέναντι στο κράτος, γιατί θα είναι συνυπεύθυνοι με τους φορολογούμενους, επιχειρήσεις και πολίτες. Σε περίπτωση δε που εντοπιστεί φοροδιαφυγή, προβλέπονται σοβαρές κυρώσεις, έως και αφαίρεση της άδειάς τους.».
Σε επόμενη φάση, με το νέο πλαίσιο, αναμένεται να αποσυμφορηθούν και οι Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες, αφού οι πιστοποιημένοι λογιστές - φοροτεχνικοί θα αναλαμβάνουν απέναντι στο κράτος, και την εκκαθάριση των δηλώσεων, που σημειωτέον σε επίπεδο χώρας, ο αριθμός τους αγγίζει τα 3,5 εκατομμύρια.
Παρόλα αυτά τα «βάρη» που φαίνεται να επωμίζονται, οι λογιστές - φοροτεχνικοί θεωρούν ότι η πιστοποίηση θα «διώξει» απ’ το χώρο όσους λειτουργούν προκαλώντας αθέμιτο ανταγωνισμό στα οργανωμένα γραφεία. Κι αυτό γιατί πλέον οι φορολογούμενοι θα απευθύνονται αποκλειστικά σε πιστοποιημένους λογιστές - φοροτεχνικούς κι όχι σε όποιον ευκαιριακά συμπληρώνει το εισόδημά του, αναλαμβάνοντας φορολογικές δηλώσεις.
Μητρώο φοροτεχνικών
Η πιστοποίηση, όπως ανακοίνωσε το Οικονομικό Επιμελητήριο, θα χορηγείται από πενταμελή επιτροπή της Κεντρικής Υπηρεσίας του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας, σε φυσικά πρόσωπα κατόχους άδειας λογιστή - φοροτεχνικού καθώς και σε γραφεία παροχής λογιστικών και φοροτεχνικών υπηρεσιών. Η επιτροπή θα χορηγεί την πιστοποίηση, αφού διαπιστώσει την ύπαρξη ορισμένων αντικειμενικών προϋποθέσεων.
Σημειώνεται πως με την ίδια απόφαση του Υπουργού Οικονομικών,
Βαγγέλη Βενιζέλου, γίνεται περιληπτική αναφορά των ισχυουσών διατάξεων που καθορίζουν τις υποχρεώσεις των πιστοποιουμένων λογιστών - φοροτεχνικών και θεσμοθετείται η δημιουργία μητρώου πιστοποιημένων λογιστών - φοροτεχνικών. Το μητρώο αυτό θα αναρτάται επικαιροποιημένο στην αρχή κάθε έτους στο διαδικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων ώστε να γίνονται γνωστοί οι πιστοποιημένοι λογιστές - φοροτεχνικοί στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών, αλλά και στους φορολογούμενους. Έτσι γίνεται ένα σημαντικό βήμα στην οριοθέτηση του κρίσιμου για την οικονομία, επαγγελματικού χώρου των λογιστών - φοροτεχνικών.
Τα γραφεία που λειτουργούσαν στις 31 Δεκεμβρίου του 2010, σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργού, θεωρούνται ήδη πιστοποιημένα, και θα περιληφθούν στο Μητρώο που δημιουργείται.