Τα ζητήματα που απασχολούν το δυναμικό κλάδο της ποτοποιίας στη Λέσβο συζητήθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας στο Επιμελητήριο. Εκτενής συζήτηση έγινε στη συνάντηση για τη δυνατότητα δημιουργίας εργοστασίου παραγωγής οινοπνεύματος στο νησί.
Συνάντηση ποτοποιών και Επιμελητηρίου Λέσβου
Τα ζητήματα που απασχολούν το δυναμικό κλάδο της ποτοποιίας στη Λέσβο συζητήθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας στο Επιμελητήριο. Εκτενής συζήτηση έγινε στη συνάντηση για τη δυνατότητα δημιουργίας εργοστασίου παραγωγής οινοπνεύματος στο νησί.
Το 2011 οι ποτοποιίες του νησιού χρησιμοποίησαν για τα ούζα και τα άλλα προϊόντα που παράγουν, 3.000 τόνους οινοπνεύματος. Πρόκειται για μια ποσότητα που έρχεται στο νησί από την ηπειρωτική Ελλάδα, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται με μεγάλο μεταφορικό κόστος, καθώς το οινόπνευμα είναι εύφλεκτο προϊόν.
Η δημιουργία του εργοστασίου μπορεί να μειώσει το κόστος του οινοπνεύματος για τις ποτοποιίες του νησιού, ανοίγοντας νέους ορίζοντες για την αγροτική παραγωγή (καθώς το οινόπνευμα που χρησιμοποιείται για το ούζο παράγεται από ζαχαρότευτλα). Η δημιουργία του εργοστασίου θα δώσει ένα ακόμη επιχείρημα στις τοπικές ποτοποιίες για την αυθεντικότητα των ούζων Μυτιλήνης και Πλωμαρίου που παράγουν.
Παράλληλα, το εργοστάσιο θα μπορεί να παράγει ζωοτροφή, ζαχαρόπιτα από τα υπολείμματα των τεύτλων που θα επεξεργάζεται και αιθυλική αλκοόλη για την παραγωγή ενέργειας.
Την ιδέα για τη δημιουργία του εργοστασίου αυτού προωθεί ο επιχειρηματίας Μανώλης Συρέλλης και φαίνεται ότι συζητείται με μεγάλο ενδιαφέρον, όχι μόνο από τους ποτοποιούς, αλλά και από όλους τους οικονομικούς παράγοντες της Λέσβου.
Βάσανο οι φόροι
Μεγάλο πρόβλημα για όλες τις ποτοποιίες του νησιού είναι οι φόροι που βαρύνουν το ούζο και έχουν οδηγήσει σε μεγάλη μείωση την κατανάλωσή του. Συγκεκριμένα, οι ποτοποιοί ζητούν μείωση του Φ.Π.Α. και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το ούζο, όπως και να αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού τού Φ.Π.Α., καθώς σήμερα δεν προσδιορίζεται πάνω στην πραγματική αξία του προϊόντος, αλλά στο άθροισμα της αξίας και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης. Αποτέλεσμα, οι ποτοποιίες και οι καταναλωτές του ούζου να πληρώνουν φόρο (Φ.Π.Α.) επί του φόρου (Ε.Φ.Κ.). Το λογικό θα ήταν ο Φ.Π.Α. να υπολογίζεται επί της καθαρής αξίας του προϊόντος.
Ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής Δημήτρης Σκάλκος σε παρέμβασή του πρότεινε την ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ των ποτοποιών της Λέσβου, για να μειώσουν το κόστος παραγωγής και να δημιουργήσουν οικονομίες κλίμακας για τις επιχειρήσεις τους.
Επίσης αποφασίσθηκε η αναζωογόνηση του τοπικού συλλόγου των ποτοποιών.
Στη συνάντηση πήραν μέρος οι ποτοποιίες «Ισιδώρου Αρβανίτη», ΕΠΟΜ, «Βαρβαγιάννης», «Σαμαρά», «Κέφι», «Ψαροπούλα», «Γιαννατσή», «ΕΒΑ - Πατρικόπουλος», «Αιγαίο» και «Κρόνος». Από την πλευρά της διοίκησης του Επιμελητηρίου Λέσβου συμμετείχαν τα μέλη της διοικούσας επιτροπής του Επιμελητηρίου και ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Τμήματος, Νίκος Μυριτζής.