Ως υπεύθυνο για τη σημερινή τραγική κατάσταση των Lesvoshop και της ΑΕΝΑΛ έδειξε το νομάρχη Παύλο Βογιατζή ο Γιώργος Διακορώνας, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το βράδυ της Πέμπτης, από το γραφείο του δικηγόρου του, Παναγιώτη Τσακύρη.
Ως υπεύθυνο για τη σημερινή τραγική κατάσταση των Lesvoshop και της ΑΕΝΑΛ έδειξε το νομάρχη Παύλο Βογιατζή ο Γιώργος Διακορώνας, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το βράδυ της Πέμπτης, από το γραφείο του δικηγόρου του, Παναγιώτη Τσακύρη. Ο λόγος που έδωσε τη συνέντευξη Τύπου ο κ. Διακορώνας το βράδυ της Πέμπτης, όπως είπε, ήταν το σχόλιο που δημοσιεύθηκε στο «Ε» την ίδια ημέρα το πρωί, με τίτλο «Οι άνθρωποι του νομάρχη». Στο σχόλιο αυτό καταγράφονταν οι απόψεις που εκφράζουν οι συνεργάτες του νομάρχη, οι οποίοι θεωρούν ότι θα πρέπει να σταματήσει η πολιτική κάλυψη προς τον κ. Διακορώνα. Κατά την άποψη του κ. Διακορώνα, το σχόλιο αυτό θίγει τον ίδιο και την οικογένειά του.
Αμέσως μετά από αυτήν τη δήλωση, έκανε μια ιστορική αναφορά από την εποχή που εκείνος ανέλαβε τη διοίκηση της ΑΕΝΑΛ έως σήμερα. Είπε πως παρέλαβε την ΑΕΝΑΛ χωρίς γραφεία στο υπόγειο της νομαρχίας, ότι σε αυτήν εργάζονταν δύο υπάλληλοι και στο ταμείο της δεν υπήρχε ούτε ευρώ. Λίγο καιρό πριν (επί νομαρχίας Βουνάτσου) είχε γίνει αύξηση κεφαλαίου για να καλυφθούν τρέχουσες υποχρεώσεις, όπως ήταν απλήρωτα ενοίκια προς τον κ. Στουκίδη, ύψους οκτώ εκατομμυρίων δραχμών για το στούντιο της «ΕΡΤ3».
«Το έργο μου»
Ως έργο του ο πρώην πρόεδρος της ΑΕΝΑΛ ανέφερε προγράμματα προβολής όπως είναι:
- Πάσχα στη Λήμνο που προβλήθηκε από την «ΕΡΤ3» και με δορυφορική σύνδεση έφθασε ως την Αυστραλία.
- «Πράσινες» τάξεις, προβολή με στόχο το σχολικό τουρισμό. Η χρηματοδότηση για το πρόγραμμα αυτό δε δόθηκε πότε από το υπουργείο Παιδείας και έτσι βάρυναν το ταμείο της ΑΕΝΑΛ.
- Αθλητικός τουρισμός.
- Προγράμματα Equal για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα.
- Σύστημα τηλεδιάσκεψης.
Οι παραπάνω δράσεις και άλλες είχαν ως αποτέλεσμα να αναβαθμιστεί ο ρόλος της ΑΕΝΑΛ και να δοθεί δουλειά σε πολύ περισσότερα άτομα.
Το Lesvoshop ήταν η κορυφαία δράση της ΑΕΝΑΛ. Θύμισε ότι στόχος της δημιουργίας των καταστημάτων δεν ήταν να αποκομίσει κέρδη η νομαρχία από το εμπόριο των προϊόντων, αλλά να αναδειχθούν και να στηριχθούν τα τοπικά προϊόντα. «Τα καταστήματα», είπε, «δημιουργήθηκαν με αποφάσεις του Νομαρχιακού Συμβουλίου. Με απόφαση του Ν.Σ. έγινε και η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΑΕΝΑΛ κατά 150.000 ευρώ για την κάλυψη υποχρεώσεων, όπως και η αύξηση των 100.000 ευρώ για τη δημιουργία των καταστημάτων.» Τα ποσά αυτά ήταν τα μόνα που δόθηκαν στην ΑΕΝΑΛ, όσο διάστημα ήταν εκείνος πρόεδρος της εταιρείας, από τη νομαρχία.
Οι αυξήσεις κεφαλαίου χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή των δύο καταστημάτων Lesvoshop στην Αθήνα και τη Μυτιλήνη, αγοράστηκαν δύο φορτηγά αυτοκίνητα για τη μεταφορά των εμπορευμάτων, έγινε το συσκευαστήριο και το βασικότερο από όλα διαφημίστηκαν τα τοπικά προϊόντα. «Επί των ημερών υπήρχαν διαφημίσεις στο περιοδικό της Aegean Airlines, διαφημίσεις σε αθηναϊκές εφημερίδες και περιοδικά, διαφημίσεις στον τοπικό Τύπο. Ένα κόστος πάνω από 80.000 ευρώ. Κάντε σύγκριση της διαφήμισης των λεσβιακών προϊόντων επί της προεδρίας μου με τη διαφήμιση που έγινε μετά την παραίτησή μου. Με όλους αυτούς που ανέλαβαν πρόεδροι και διαχειριστές, όλους αυτούς που ανέλαβαν να σώσουν τα Lesvoshop, και εγώ ήμουν η αιτία όλων αυτών των καταστάσεων (σ.σ. εννοεί της κατάρρευσης)», σημείωσε ο πρώην πρόεδρος της ΑΕΝΑΛ.
Έπρεπε να γίνει Α.Ε.
Στη συνέχεια επικαλέστηκε μια αναφορά του Παναγιώτη Μυριτζή, που είχε κάνει την προμελέτη για τη δημιουργία των καταστημάτων, σε συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου τον Ιούλιο του 2003. Ο κ. Μυριτζής είχε πει πως ήταν ανάγκη να δημιουργηθεί ανώνυμη εταιρεία που θα λειτουργεί τα καταστήματα, διαφορετικά θα εμπλεκόταν μια εμπορική δραστηριότητα με το δημόσιο λογιστικό, με ό,τι θα σήμαινε αυτό για τη λειτουργία των καταστημάτων.
Η δημιουργία της εταιρείας δεν έγινε ποτέ επειδή δεν υπήρχαν τα κεφάλαια, υποστήριξε ο Γιώργος Διακορώνας, αφού η προμελέτη προέβλεπε ότι θα έπρεπε τα αρχικά κεφάλαια της εταιρείας να ανέλθουν στις 300.000 ευρώ. Θέμα που εκείνος είχε πάει στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, αφού είχαν συγκεντρωθεί μόλις 15.000 ευρώ. Το ζήτημα το γνώριζαν όλοι, η αντιπολίτευση, ο νομάρχης και τα μέλη της πλειοψηφίας.
Παρά τη μη χορήγηση των παραπάνω κεφαλαίων προς την ΑΕΝΑΛ από τη νομαρχία, το εγχείρημα αρχικά είχε επιτυχία διότι, όπως είπε, κάλυπτε ο κ. Διακορώνας τις υποχρεώσεις. Για να επιβεβαιώσει, μάλιστα, αυτήν τη δήλωση, παρέδωσε σε όλους τους δημοσιογράφους έγγραφο ορκωτού λογιστή που αναφέρει ότι η ΑΕΝΑΛ χρωστάει στον ίδιο 40.525,28 ευρώ!
Ο κ. Διακορώνας (αριστερά) με το δικηγόρο του, κ. Τσακύρη, στην προχθεσινή του συνέντευξη
Γιατί στοχοποιήθηκε
Επισήμανε ότι στοχοποιήθηκε μετά την αρχική επιτυχία, την εκλογική νίκη, της παράταξης του Παύλου Βογιατζή με 48% και τη φερεγγυότητα που είχαν τα καταστήματα όταν εκείνος ήταν πρόεδρος.
Ο πρώην πρόεδρος της ΑΕΝΑΛ τόνισε: «Ποια ήταν η κακοδιαχείριση όταν επί προεδρίας μου δε σφραγίστηκε καμμία επιταγή; Τώρα αν πάτε σε καθημερινή βάση, σφραγίζονται επιταγές. Περίπου 600 προμηθευτές είχαν τα Lesvoshop επί προεδρίας μου, όλοι πληρώνονταν κανονικά και δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα τροφοδοσίας. Μπαίνεις τώρα στα Lesvoshop και πιάνεται η ψυχή σου, δεν υπάρχει ούτε προϊόν στο ράφι. Ποια ήταν η κακοδιαχείριση λοιπόν; Μετά την παραίτησή μου, παρά τις πολλαπλάσιες αυξήσεις κεφαλαίου που έγιναν, παρά το ότι πέρασαν πρόεδροι και διευθυντές με παχυλούς μισθούς, δεν μπήκε ούτε μια πέτρα πάνω σε αυτά που εγώ παρέδωσα. Βέβαια δε γίνεται τόσος ντόρος τώρα. Τώρα γίνονται όλα καλά. Τότε ήταν όλα τα προβλήματα. Δεν ήταν κανένας υπάλληλος απλήρωτος επί προεδρίας μου.»
Για το συσκευαστήριο
Η επένδυση του συσκευαστηρίου δε θα είχε κανένα πρόβλημα και σήμερα θα λειτουργούσε κανονικά αν ο προμηθευτής των μηχανημάτων δεν ήταν η εταιρεία του Στρατή Γόμου, υποστήριξε ο κ. Διακορώνας.
Τα μηχανήματα ήταν σύμφωνα με τις προδιαγραφές και αποπληρώθηκαν από έσοδα των Lesvoshop. «Το πρόβλημα όπως σας είπα ήταν ο προμηθευτής. Με παρεμβάσεις πολιτικές καθυστερούσε η Επιτροπή να παραλάβει το έργο για να εκταμιευθεί η επιχορήγηση σε πάνω από ένα χρόνο. Κι όταν τελικά με πολλά παρακάλια ήρθε η Επιτροπή, δύο μέλη της Επιτροπής τα έβρισκαν όλα εν τάξει, ενώ ο τρίτος παρουσίαζε αντιδράσεις. Μετά δε από πιέσεις και από διαμάχη που είχε με τον προμηθευτή, τον κ. Γόμο, ο ίδιος παραδέχθηκε - ενώπιον και άλλων - ότι δέχεται πολιτικές πιέσεις για να μην το εγκρίνει. Σ’ αυτά, λοιπόν, όλα φταίει ο Διακορώνας.
Με κατηγορούν νομαρχιακοί δύμβουλοι και ο νομάρχης. Σας αναφέρω, λοιπόν, ότι επί των ημερών μου καμμία απόφαση δεν πάρθηκε χωρίς τη σύμφωνη γνώμη και του νομάρχη και των νομαρχιακών συμβούλων της πλειοψηφίας», δήλωσε ο κ. Διακορώνας.
Ρωτήσαμε τον κ. Διακορώνα ποιος ασκούσε τις πιέσεις για να παγώσει η επένδυση που ήταν ενδιαφέροντος της νομαρχιακής αρχής που στήριξε η Νέα Δημοκρατία, με κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας, με περιφερειάρχη διορισμένο από τη Νέα Δημοκρατία και με τον προμηθευτή των μηχανημάτων κορυφαίο στέλεχος της Ν.Δ. επίσης, και το Νομαρχιακό Συμβούλιο εκλεγμένο με την παράταξη της Ν.Δ.. Σαφή απάντηση δε δόθηκε από τον κ. Διακορώνα, αλλά άφησε να διαφανεί ότι οι πιέσεις για να μη λειτουργήσει η νομαρχία ασκούνταν από την πλευρά της νομαρχίας.
Ακολούθως ανέφερε πως αν είχε λειτουργήσει το συσκευαστήριο, η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης σήμερα θα ήταν πολύ καλύτερη.
Το έλλειμμα της αποθήκης
Ένα δεύτερο ζήτημα που θέσαμε στον κ. Διακορώνα ήταν το έλλειμμα των 200.000 ευρώ στην αποθήκη, που διαπίστωσαν οι ελεγκτές της ΑΕΝΑΛ. Υποστήριξε ότι αυτό είναι ζήτημα στο οποίο θα έπρεπε να έχει απαντήσει ο λογιστής της επιχείρησης κι όχι ο ίδιος. Προσέθεσε ότι μέρος του ελλείμματος αυτού προερχόταν από δώρα που έγιναν σε ομάδες και προσωπικότητες που επισκέφθηκαν τη Λέσβο. Όταν επισημάναμε πως το ποσό είναι πολύ μεγάλο για να δικαιολογείται από δώρα, μας ανέφερε ότι δεν υπήρχε έλλειμμα στην αποθήκη, αλλά έγινε λογιστική τακτοποίηση άλλων θεμάτων, χωρίς να εξηγήσει τι ακριβώς εννοεί με τον όρο «λογιστική τακτοποίηση».
Ως προσωπικό του λάθος αναγνώρισε ο κ. Διακορώνας το ότι υπέγραψε ως εγγυητής σε δάνεια που είχαν ληφθεί από την ΑΕΝΑΛ κατά τη διάρκεια της θητείας του στη θέση του προέδρου. Διότι σήμερα κινδυνεύει να πληρώσει από την τσέπη του δάνεια που πάρθηκαν από τη Συνεταιριστική Τράπεζα και την Αlpha Bank, συνολικού ύψους 226.000 ευρώ. Τα δάνεια αυτά ανέφερε ότι εξυπηρετούνταν όσο ήταν πρόεδρος της ΑΕΝΑΛ, αλλά δε γνωρίζει τι έγινε μετά από αυτό.
Εγγυητής είναι ο κ. Διακορώνας και για τα κατάστημα της Αθήνας, γι’ αυτό προσφάτως είχε ζητήσει ο ιδιοκτήτης να καταβάλει 180.000 ευρώ. Τελικά το ποσό αυτό καταβλήθηκε από τη νομαρχία.
Μόνη δίκαιη λύση, κατά τον κ. Διακορώνα και του δικηγόρου του, κ. Τσακύρη, είναι η νομαρχία να πάρει δάνειο για να καλύψει τις υποχρεώσεις της ΑΕΝΑΛ, αλλά και τα δάνεια στα οποία εγγυητής είναι ο ίδιος.
Σχετικά με το ότι η επιχείρηση, τέλος, οδηγείται σε πτώχευση, ο κ. Διακορώνας δήλωσε ότι το πληροφορήθηκε από τους εργαζομένους της επιχείρησης, που ανησυχούν για τις θέσεις εργασίας τους. Τη Μεγάλη Εβδομάδα, μάλιστα, συναντήθηκε με το νομάρχη, ο οποίος του επιβεβαίωσε σχετική πληροφορία.