Χιλιάδες είναι τα ειδοποιητήρια για περαίωση που έφθασαν στους φορολογουμένους της Λέσβου. Για τους περισσοτέρους, εύλογα, ο χρόνος που έφθασαν τα ειδοποιητήρια συσχετίσθηκε με τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις της 7ης και της 14ης Νοεμβρίου.
Χιλιάδες είναι τα ειδοποιητήρια για περαίωση που έφθασαν στους φορολογουμένους της Λέσβου την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου και την Παρασκευή 12 Νοεμβρίου. Για τους περισσοτέρους, εύλογα, ο χρόνος που έφθασαν τα ειδοποιητήρια συσχετίσθηκε με τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις της 7ης και της 14ης Νοεμβρίου.
Μεταξύ των αποδεκτών των ειδοποιητηρίων ήταν ελεύθεροι επαγγελματίες, όπως μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι, γεωπόνοι, κτηνίατροι, έμποροι, εστιάτορες, βιοτέχνες κ.λπ.. Τα ποσά που καλούνται να πληρώσουν για να μην ελεγχθούν τα λογιστικά βιβλία και στοιχεία τους ξεκινούν από τα 500 ευρώ και φθάνουν σε μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου, Γιώργος Ορφανός, και ο αντιπρόεδρος, Βαγγέλης Μυρσινιάς, τονίζουν ότι υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις που δεν έχουν λάβει τα σχετικά σημειώματα μέχρι τώρα και τα περιμένουν το επόμενο διάστημα.
Το κλίμα στον επιχειρηματικό κόσμο της Λέσβου είναι εξαιρετικά βαρύ, καθώς το κράτος τούς ζητάει να πληρώσουν πολύ μεγάλα ποσά, στην αρχή ενός εξαιρετικά δύσκολου χειμώνα. Η πλειοψηφία όσων έλαβαν τα σημειώματα της περαίωσης δε γνωρίζει τι πρέπει να κάνει και δεν έχει αποφασίσει αν θα δεχθεί ή όχι να πληρώσει τα ποσά που ζητούνται. Κάποιοι, λόγω άγνοιας, πιστεύουν ότι πρόκειται για καταλογισμό προστίμων, ενώ στην πραγματικότητα είναι πρόσκληση για συμβιβασμό.
Ο κ. Ορφανός σημειώνει πως υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός επιχειρηματιών και ελεύθερων επαγγελματιών οι οποίοι δηλώνουν ότι τα ποσά που καλούνται να πληρώσουν είναι υπέρογκα, αναντίστοιχα με τον τζίρο τους και δεν πρόκειται να τα πληρώσουν επειδή δεν έχουν την οικονομική άνεση να το κάνουν.
Ταυτόχρονα, υπάρχει και μια μερίδα επιχειρηματιών οι οποίοι αναφέρουν ότι θα προχωρήσουν στην αποδοχή της περαίωσης, κυρίως γιατί φοβούνται ότι ένας έλεγχος θα είχε ως αποτέλεσμα να τους επιβληθούν πρόστιμα που θα υπερέβαιναν κατά πολύ το ύψος της περαίωσης, μια και ο κώδικας βιβλίων και στοιχείων προβλέπει πολύ υψηλά πρόστιμα ακόμη και για ανθρώπινα λάθη ήσσονος σημασίας.
«Άδικο μέτρο»
Εκφράζοντας την άποψή του για την περαίωση, ο κ. Ορφανός σημειώνει πως είναι ένα άδικο μέτρο, διότι οι έντιμοι επιχειρηματίες και επαγγελματίες καλούνται να πληρώσουν φόρους που ήδη έχουν πληρώσει. Πιστεύει ότι πρέπει να σταματήσουν οι κυβερνήσεις να το χρησιμοποιούν και να φτιάξουν ένα σωστό ελεγκτικό μηχανισμό, ο οποίος θα φορολογεί τις επιχειρήσεις με βάση τα όσα αναγράφονται στα λογιστικά τους βιβλία.
Πέραν αυτού, ο κ. Ορφανός διαπιστώνει μεγάλο αριθμό λαθών στα σημειώματα που έχουν αποσταλεί μέχρι τώρα, γεγονός που θα έχει ως συνέπεια την ταλαιπωρία τόσο των φορολογουμένων, όσο και του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Ένα από τα συνηθισμένα λάθη είναι η αποστολή σημειωμάτων σε αποθανόντες επιτηδευματίες.
Ο κ. Μυρσινιάς, από την πλευρά του, σημειώνει πως αυτοί που δεν έχουν χρήματα, δεν πρόκειται να ενταχθούν στην περαίωση, ακόμη κι αν τη θεωρούσαν συμφέρουσα λύση. Απ’ την άλλη πλευρά, υπάρχουν κάποιες επιχειρήσεις, κυρίως πρόκειται για ανώνυμες εταιρείες, για τις οποίες προβλέπονται πολύ υψηλά πρόστιμα.
Ο επιχειρηματικός κόσμος της Μυτιλήνης, αναφέρει ο κ. Μυρσινιάς, αντιμετωπίζει την περαίωση ως μια ακόμη επιδρομή του κράτους στα εισοδήματά του, μετά την έκτακτη εισφορά, το ΕΤΑΚ, τις αλλεπάλληλες αυξήσεις τού Φ.Π.Α. και σειρά άλλων μέτρων. Πολλοί είναι εκείνοι που σκέπτονται να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους και άλλοι σκέπτονται να μεταφέρουν την έδρα της επιχείρησής τους σε άλλη χώρα, όπως τονίζει χαρακτηριστικά ο ίδιος.
Προσφυγή κατά της περαίωσης
Εν τω μεταξύ, η Πανελλήνια Ένωση Φοροτεχνών Επιστημόνων, στην οποία αντιπρόεδρος είναι ο κ. Μανούσος Ντουκάκης, κατέθεσε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και αντίθετη στην ευρωπαϊκή νομοθεσία η διάταξη που προβλέπει την περαίωση, καθώς δεν περιλαμβάνει ορισμένες κατηγορίες φορολογουμένων και επιτηδευματιών.
Η ΠΕΦΕ υποστηρίζει ότι η περαίωση είναι αντίθετη στο Άρθρο 4 του Συντάγματος περί ισότητας των πολιτών και στη συνταγματική Αρχή της Αναλογικότητας, όπως παράλληλα είναι αντίθετη και στην 6η Κοινοτική Οδηγία για την ομοιόμορφη φορολογική βάση.
Ακόμη, χαρακτηρίζει «λεόντειο σύμβαση» τη διάταξη που παρέχει τη δυνατότητα στις ΔΟΥ να επανελέγχουν τις υποθέσεις στο μέλλον, στις περιπτώσεις που θα προκύψουν νέα στοιχεία σε βάρος των φορολογουμένων. Θυμίζουμε ότι, σε πρόσφατη συνέντευξή του στο «Ε», ο κ. Ντουκάκης είχε δηλώσει πως αν η περαίωση δε δίνει τη δυνατότητα καταστροφής των φορολογικών βιβλίων και στοιχείων των χρήσεων, δε θα πρέπει να γίνει δεκτή από τους φορολογουμένους.